Denník N

Vďaka tomu faulu sme zdolali Kanadu a išli do semifinále MS. No ja som bojoval o život a na dva roky prišiel o hokej

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Počas obdobia bez hokeja som zažil to, čo prichádza po ukončení kariéry. A poviem vám, nie je to žiadna sranda.

Ten súboj si pamätám dodnes. Mal som pätnásť rokov a hral som za Skalicu. Počas striedania som si hovoril, že si musím dať prebrúsiť korčuľu, mal som strhnutú hranu.

V doraste sme však ešte nemali kustóda, mohli sme použiť akurát tak kameň, ako ho voláme.

Snažil som sa hrať aj v takých korčuliach. Chyba. Keď som išiel napádať protihráča, šmykla sa mi noha a v plnej rýchlosti som napálil do mantinelu.

Chránič to vydržal, no moje koleno nie, z jedného jabĺčka som mal šesť mesiačikov. Doteraz si pamätám, ako ma spoluhráč viezol domov na bicykli a koľko krvi mi z kolena vytiahli v nemocnici.

Tri mesiace som nemohol hrať, no môj mladý organizmus sa relatívne rýchlo dal dokopy. Až na to, že som každý rok chodil na špeciálne injekcie, mi nič nebolo.

No aj keď som si to neuvedomil, spustilo sa niečo, čo vo mne driemalo a zobudilo sa až po desiatich rokoch. Aj s pomocou jednej kanadskej superstar.

Juraj Mikúš (35)

je slovenský hokejista, ktorý momentálne hrá za Slovan Bratislava. Začínal v Skalici, kde po boku Žigmunda Pállfyho lámal rekordy v kanadskom bodovaní. V roku 2012 získal na majstrovstvách sveta striebornú medailu.

Od roku 2014 do roku 2016 nehral hokej, keď si dával dokopy zranené koleno.

Nohu mi priviazali k zadku

Strih. Desať rokov neskôr. Už nehrám dorasteneckú ligu za Skalicu, ale štvrťfinále majstrovstiev sveta proti Kanade v Helsinkách.

To video si na Youtube niekedy pozriem. Do konca zápasu zostáva 164 sekúnd a my hráme presilovku. Mišo Sersen narazil na mantinel Evandera Kana.

Zobral som puk, videl som, že proti mne vystúpil Ryan Getzlaf. Bol som už v slušnej rýchlosti, zabrzdil som na modrej čiare, aby som sa mu vyhol.

On však pokračoval ďalej, vystrčil koleno. Brutálne to bolelo.

Nehnevám sa na neho. Nechápem však jedno: taká hviezda a k veci sa nedokáže postaviť ako chlap. Namiesto toho kapitán Kanady hovorí, že ma zasiahol ramenom. Ani náhodou.

Po zápase ma odviezli na vyšetrenie. Aj keď ma trafil nad koleno, ukázalo sa, že mám poškodené kĺbové puzdro.

Ja som však chcel hrať. Getzlafa vylúčili, vďaka čomu Mišo Handzuš strelil o pár sekúnd víťazný gól a my sme postúpili do semifinále majstrovstiev sveta. Niečo také som si nemohol nechať ujsť.

Večer po zápase som nemohol zohnúť nohu. Bol som na tom tak zle, že mi lekári priviazali členok k zadku, aby som nedostal trombózu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Športovci píšu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie