Denník N

Český novinár: Komplot o Drahošovi je profesionálny, som presvedčený, že Kremeľ sa snaží ovplyvniť voľby

Miloš Zeman a ruský prezident Vladimir Putin v Soči. Foto – TASR
Miloš Zeman a ruský prezident Vladimir Putin v Soči. Foto – TASR

Pripravovaná dezinformácia o spolupráci Drahoša s ŠtB vykazovala znaky vysokej profesionality, hovorí investigatívny novinár Jaroslav Kmenta.

Jaroslav Kmenta (48) je známy český investigatívny novinár a spisovateľ. Píše pre magazín Reportér, kam odišiel z Mladej fronty DNES, kde pracoval dlhé roky. Pre jeho články odstúpilo viacero politikov, ako napríklad premiér Stanislav Gross, či minister dopravy Vít Bárta. Podľa jeho knihy Kmotr Mrázek bol natočený film Příběh kmotra o vražde mafiána Františka Mrázka.

Na Facebooku varoval, že proti súperovi Miloša Zemana v prezidentských voľbách sa pripravovala sofistikovaná dezinformačná kampaň. Mala vykresľovať Jiřího Drahoša ako spolupracovníka ŠtB, ktorý mal sex s neplnoletými. Domnieva sa, že ide o súčasť hybridnej vojny, ktorú vedie Kremeľ proti viacerým západným krajinám. 

Prečo si myslíte, že na Drahoša sa chystá profesionálne vedená dezinformačná kampaň?

Informáciu, že sa niečo chystá, som zaregistroval už v lete minulého roka zo svojich zdrojov zo spravodajských služieb, ktoré sa tým tiež začali zaoberať. Keďže išlo o veci verejného života a vyzeralo to, že to môže ovplyvniť voľby, išlo o obavy, že by sa tak mohol ohroziť ústavný poriadok a republika. Pôvodná informácia hovorila o tom, že začne kolovať dokument, ktorý bude vykazovať pomerne vysokú dôveryhodnosť, hoci bude postavený na vymyslených informáciách. Mal vyvolať dojem, že profesor Drahoš spolupracoval s ŠtB, k čomu mal byť donútený tým, že mal styky s neplnoletými chlapcami. Mali sa tam tiež objaviť informácie, že kolegom v Akadémii vied ČR údajne kradol patenty či výsledky.

Ako by to mohlo fungovať? Drahoš už reagoval napríklad lustračným osvedčením, ktoré dokazuje, že je to nezmysel.

Každá dezinformácia, ktorá sa šíri, má svoje vlastné pravidlá v tomto šialenom svete. Na začiatku sa musí niekde objaviť, aby sa vytvorila pre ňu živná pôda, aby neprišla len tak sčista-jasna. To sa spravidla robí tak, že sa téma začne objavovať na prokremeľských dezinformačných weboch. Tam sa už vlani začali objavovať podobné veci, že bol agentom ŠtB, a v rôznych podobách sa to šírilo na webe. Vznikla z toho živná pôda. Potom už len stačí, aby sa týždeň pred voľbami ukázal taký zdanlivo profesionálne vyzerajúci falzifikát, a máte aféru ako hrom.

Jeden z takých webov, čo to šíril, je Aeronet.cz. Už sa podarilo odhaliť, kto za ním stojí?

Od spravodajských zložiek vieme, že je to veľmi zložité, pretože zadávatelia sú skrytí za hustou vrstvou rôznych iných webov a emailových stránok, ktoré z veľkej časti, ako som počul, vedú na ruské adresy či k rôznym organizáciám, ktoré sú síce na druhom konci sveta, no sú previazané na ruských občanov. Zapadá to do konceptu, ktorý sa pravidelne objavuje vo výročných správach českej tajnej služby BIS, a vo veľkom sa o tom hovorí v západných krajinách, že skutočne existuje obrovská vlna hybridnej vojny a Rusko také vojny vedie tam, kde potrebuje ovplyvniť veci.

Kúpte si knihu Jaroslava Kmentu – Boss Babiš – temný svet politika a miliardára

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, podobne ako teraz Drahoš, čelil tiež v kampani rôznym výmyslom, napríklad že je gej, a priamo pred Putinom potom hovoril o tom, že RT či Sputnik sú nástroje propagandy. Americké tajné služby sú presvedčené, že Kremeľ ovplyvnil ich voľby. Sme teraz svedkami podobnej ruskej spravodajskej operácie v Česku?

Na základe toho, čo o tom viem, som presvedčený, že sú za tým ruské tajné služby. Vykazuje to rovnaké znaky, ako sme videli v Spojených štátoch či vo Francúzsku. Rukopis je vždy veľmi podobný, rozšíriť fámy a lži o dôležitých ľuďoch, ktorí sú kľúčovými hráčmi, a vyvolať v krajine nedôveru. Už len tým chcú spôsobiť, aby ľudia začali pochybovať, či toho konkrétneho kandidáta voliť. Už to samo osebe je problém. A tak sa nedivím, že profesor Drahoš minulý rok požiadal premiéra Bohuslava Sobotku o pomoc a zveril sa mu s informáciami od svojich bezpečnostných analytikov. Premiér mu sľúbil, že urobí všetko pre to, aby nebolo narušené normálne prostredie volieb. Zaujímavé bolo sledovať, ako veľmi to vykoľajilo tím z Hradu okolo Miloša Zemana. Aj on samotný na to reagoval veľmi sofistikovane, že nič v BIS sa nepotvrdilo, a zhodil tak verziu pána Drahoša. Ako keby ich zneistilo, že sa vie o niečom, čo sa chystá.

Napísali ste, že celá dezinformácia pôsobí veľmi profesionálne a pripomína aktívne opatrenia KGB. Prečo?

Pretože sa ukazuje, že to musel byť niekto, kto sa zoznámil s reálnymi spismi a zväzkami ŠtB a nejakým spôsobom poznal z vnútra mená a rôzne dáta o daných osobách. Podarilo sa im prepojiť falošnú informáciu o Drahošovi s reálne žijúcim poručíkom štátnej bezpečnosti, ktorý mal naozaj na starosti Akadémiu vied ČR, kde Drahoš pracoval. Ten človek disponoval rôznymi zvodkami, preveroval ľudí, ktorí cestovali do zahraničia, ako bol aj Drahoš. O ňom sa pritom žiadne negatívne informácie nezachovali a ani neuspeje fakt, že celá vec mohla byť skartovaná, pretože v materiáloch, ktoré sú k dispozícii, nie je nič, čo by to potvrdzovalo. Ukazuje sa však, že išlo o veľmi dobrý tip na človeka, ktorý mohol prísť do nepriameho či priameho styku s Drahošom.

Ktorá tajná služba by za tým mohla byť?

To neviem. Hovorí sa, že pohrobkovia ruskej vojenskej špionáže GRU sú najaktívnejší v hybridnej vojne a majú v tejto sfére najväčší potenciál. V českom prostredí sa im darí nájsť porozumenie a nadväzujú hlbšiu spoluprácu s ľuďmi, ktorí sa pohybovali v bývalej Československej ľudovej armáde. To všetko nasvedčuje tomu, že by za tým mohla byť GRU. V okolí prezidenta Miloša Zemana sa pohybuje celá kohorta ľudí, ktorí majú prazvláštnu minulosť v Československej armáde.

Napríklad?

Zdeněk Zbytek, ktorý pred novembrom 1989 bol šéfom prvej tankovej divízie v Slanom. Po revolúcii sa dal na podnikanie, ktoré bolo orientované na ruský trh, a v polovici 90. rokov sa začal pohybovať okolo blízkych spolupracovníkov Miloša Zemana. To trvá až dodnes. Tento človek zoznámil Zemana so slávnym Vladimirom Jakuninom, ktorý je bývalý dôstojník KGB, šéfoval ruským železniciam a organizuje schôdzky prokremeľských politikov na Rodose, kam pravidelne chodil český prezident.

Prečo je pre Kremeľ dôležitý Zeman?

Vďaka Zemanovi majú človeka na jednom z najvrcholnejších miest. Prezidenta, ktorý im načúva a rokuje s nimi, možno z titulu, že si myslí, že tým môže pomôcť dejinám sveta ako most medzi Východom a Západom, takto však len priblížil krajinu viac na Východ. Keď Kremeľ vie, že má zaviazaného prezidenta, tak prečo by to nevyužil. Oni hrajú šach, nejde im o zajtrajšok, ale hrajú na desať rokov dopredu. Pre nich bolo napríklad dôležité, aby sa vyprofilovala silná politická partaj, ako je SPD Tomia Okamuru.

Zaujímavé je, že český premiér Andrej Babiš krátko po voľbách vyzval Zemana, aby sa zbavil kontroverzných spolupracovníkov a dal najavo, že neťahá krajinu na Východ. Ako si to vysvetľujete?

Hrajú hry aj medzi sebou, hoci sú to spojenci. Babiš má teraz problémy s trestným stíhaním v kauze Čapí hnízdo a pre Zemana je to výhodné v tom, že mu môže ponúknuť pomocnú ruku. Napríklad si viem predstaviť, že Zeman a jeho poradca Martin Nejedlý to využili a ponúkli Babišovi, že zaistia, aby na výbore v parlamente, ktorý bude riešiť jeho trestné stíhanie, mohol vystúpiť policajt, ktorý bude svedčiť v jeho prospech. No minister vnútra Lubomír Metnar teraz oznámil, že toho bývalého policajta nezbaví mlčanlivosti. Vtedy som si uvedomil, ako by tá hra mohla fungovať. Keď Babiš v podstate označil Zemanových ľudí, ako je Nejedlý, za darebákov a problémových ľudí, zrazu minister vnútra neumožní bývalému policajtovi zohrať nejakú rolu, aby pomohol Babišovi. Čo viem, tak minister vnútra nie je ten, koho by si vybral priamo Babiš, ale bol skôr nominant Zemana.

Prečo by to Babiš pripustil?

Po voľbách je tu preňho blbé obdobie. Babiš si zostavil vládu, ktorá nemá širšiu podporu a ide len o prechodnú záležitosť, na ktorú mu dal zelenú Zeman. Podporil jeho menšinovú vládu, kde chcel mať svoju poistku a vplyv. Zeman za to očakával pomoc vo voľbách, ide o významný elektorát Babišových voličov. Mimochodom, Metnar je človek, ktorý sa zúčastnil na iniciatíve bývalých vojakov a policajtov BOS, ktorí mali pôvodne v úmysle ísť do politiky (a verejne vystupovali proti NATO). Ide o skrumáž ľudí, ktorým k zrodu pomohol Zdeněk Zbytek. A sme znovu späť.

Nie všetky konšpiračné teórie o Drahošovi však sú sofistikované. Ako je to napríklad s klasickými obvineniami, že je slobodomurár?

To je ten najľahší spôsob, ako vyvolať zlý dojem na konšpiračných weboch. Prokremeľské weby začali tento týždeň šíriť, že je členom Rímskeho klubu, ktorý má dokazovať, že ide o slobodomurára. Pritom táto konšpirácia nemohla byť šírená z Ruska nejakými profesionálmi, ako to bolo pri kompromate o spolupráci s ŠtB, pretože to skôr vyzerá na nadšeného amatéra. Stačia dva-tri kliky, a vidíte celý rad argumentov, že podporovateľom toho klubu bol napríklad aj Miloš Zeman. Títo trollovia nie sú vždy intelektuálni tryskáči. Mieria však aj na jednoduchších ľudí, ktorí sa nedokážu zorientovať v sociálnych sieťach a vidia niečo na serveroch, ktoré majú na prvý pohľad dôveryhodné meno, a nedokážu rozlíšiť, čo je pravda a čo lož.

Čo s tým?

Je to veľmi komplikované, internet sa nedá vypnúť, je to však ideálne pole pre ruské tajné služby a armádu, ktorá tentoraz nemusí prísť a obsadiť Československo, ako to urobili v roku 1968 tankmi a lietadlami, ale stačí im rozosielať rôzne falošné správy. Samozrejme, oslovia istú skupinu ľudí, ktorí na to skočia. U nás v Česku vidno napríklad, ako sa v týchto sprisahaneckých teóriách využíva migračná kríza. Keďže sa objavili teroristi, ktorí zneužili pohostinnosť krajín, ktoré ich prijali, a dopustili sa šialených činov, to vyvolalo v spoločnosti veľmi zlý efekt, že ten, kto sa považuje za demokrata, sa akoby stáva vnútorným nepriateľom štátu a na to poukazujú tieto rôzne politické organizácie a dezinformačné weby. Z tohto prostredia vznikla aj strana SPD Tomia Okamuru a okolo neho sa nazhromaždilo obrovské množstvo ľudí, ktorí šíria tieto informácie prokremeľských webov. Tým, že sa dostali do parlamentu a rôznych bezpečnostných výborov, si získali obrovský vplyv.

Teraz sa vedie debata o tom, v koľkých diskusiách a televíziách zvedú Zeman a Drahoš duel. Mohol by to Zeman využiť na nejaký podpásový útok?    

Teraz je to taká preťahovačka pred voličmi. Tému nastolil hneď po voľbách Drahoš, keď povedal, že má dojem, že bojuje so Zemanovými spolupracovníkmi a nie s ním, keďže sa vyhýbal priamym debatám. Zeman mu na to povedal, že pôjde rád do debát, a zrazu prišiel jeho hovorca Ovčáček s tým, že pokojne aj do štyroch debát. Chcú ukázať verejnosti, kto je borec. Už celá debata o televíznych súbojoch je politika, aby sa vytvoril tlak na protikandidáta.

Pred piatimi rokmi sa veľa hovorilo aj o lživom inzeráte v Blesku, ktorý spájal Karla Schwarzenberga s lídrom sudetských Nemcov. Môžu tentoraz voľby rozhodnúť dezinformačné weby?

Po tých voľbách pred piatimi rokmi som s analytikmi na verejné prieskumy rozoberal, ako veľmi ten inzerát a to, čo sa dialo týždeň pred voľbami, pohli s voličmi. A ukázalo sa, že veľmi nie. Na druhej strane, ak zoberieme parlamentné voľby, ktoré sa odohrali minulý rok v októbri a Babiš počas kampane využil tému, ktorú začali šíriť práve prokremeľské weby, tak to bolo inak. Išlo o tému ťažby lítia v ČR, že je to skorumpovaná záležitosť, kde ide o české bohatstvo. To veľmi Babišovi pomohlo a nahralo vo voľbách.

Prečo to zafungovalo?

Neexistuje na to jednotná šablóna a pravidlo, že čokoľvek sa vytiahne, ihneď to zahýbe voľbami. Záleží aj na spoločenskej atmosfére a médiách a voličoch, či už sú dávno rozhodnutí. Ak budú chcieť voliť Drahoša, a aj keby sa objavil nejaký nezmysel, že mal pohlavný styk s deťmi, tak usúdia, že je to nezmysel. Kremľu ide hlavne o to, aby sa vyvolala neistota a bordel v hlavách ľudí. Nedôvera v spoločnosti im vyhovuje. To, aké budú ich výsledky, však už záleží na samotných ľuďoch. Jediné, čo tomu pomôže, je zdravý rozum. Voliči by mali uvažovať štandardne, veriť dôveryhodným médiám a rozprávať sa s ľuďmi, ktorí sú sčítaní, a zaujímať sa o okolie a verejné dianie. Začať sa venovať politike len týždeň pred voľbami a robiť závery na základe prokremeľských webov – to je zlé.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie