Denník N

Kažimír chce pritvrdiť podmienky pre štátnu prémiu v stavebnom sporení. Pozrite sa ako

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Obmedzenie nároku na štátnu prémiu je len jedným zo sprísnení podmienok, ktoré ministerstvo financií navrhlo.

Ministerstvo financií ukázalo návrh, ako chce obmedziť štátnu podporu stavebného sporenia. Zmeny, ktoré navrhlo, majú platiť od januára 2019.

Návrh novely zákona o stavebnom sporení je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Štátna prémia je v tomto roku podobne ako vlani vo výške 5 % z vkladov, najviac 66,39 eura ročne. Kto ju chce získať v maximálnej výške, musí vložiť na stavebné sporenie do konca roka aspoň 1327,80 eura. Stačí, ak peniaze vloží hoci aj v decembri.

Ak prejdú nové pravidlá, bude všetko inak.

Prvé obmedzenie sa týka výšky príjmu. Nárok na stavebnú prémiu by mali mať len sporitelia, ktorí nezarobia viac ako 1,3-násobok priemernej mzdy na Slovensku. Ak by to platilo teraz, nárok na stavebnú prémiu by mali ľudia s hrubou mzdou do 1203 eur (za prvé tri kvartály 2017 bola hrubá mzda 925 eur). Pre ľudí s vyšším príjmom stavebná prémia nebude.

Druhé obmedzenie má byť vekové. Štátna prémia sa bude vyplácať iba osobám starším ako 18 rokov. Súčasné pravidlá umožňujú uzavrieť zmluvu o stavebnom sporení aj v prospech maloletých detí, ktorým môže byť tiež poskytnutá štátna prémia.

Kažimírovi ľudia navrhujú viazať poskytnutie štátnej prémie na podmienku, že sa peniaze zo stavebného sporenia vrátane štátnej prémie použijú výlučne na stavebné účely. Dnes je to tak, že po šiestich rokoch stavebného sporenia nikto nekontroluje, na čo sporiteľ peniaze aj so štátnou prémiou použije. Po novom chce ministerstvo zrušiť v zákone takzvaný inštitút priateľských sporiteľov. To sú sporitelia, ktorí majú stavebné sporenie šesť rokov a potom môžu peniaze použiť, ako chcú.

Obmedzí sa aj výška stavebnej prémie. Dnes sa určuje podľa vzorca, no musí byť minimálne vo výške 5 % z vkladov. Keby tam minimálny limit nebol, bola by vo výške 0,5 %, lebo sa odvíja od úročenia štátnych dlhopisov. Ministerstvo chce presadiť, aby sa jej výška určovala každý rok nanovo v štátnom rozpočte, podľa možností rozpočtu. Dá sa predpokladať, že bude určite nižšia. Vlani rozpočet stála 16 miliónov eur.

Výška stavebnej prémie sa obmedzí aj podľa toho, kedy uzatvoríte zmluvu o stavebnom sporení. Dnes môžete mať nárok na plnú štátnu prémiu aj vtedy, ak zmluvu uzatvoríte v decembri. No ak budú platiť nové pravidlá, pripíše sa vám len alikvotná časť prémie zodpovedajúca jednému mesiacu.

Dnešné pravidlá umožňujú čerpať štátnu prémiu aj počas splácania medziúveru, no to už nebude možné. Kto si zoberie medziúver, nárok na prémiu počas jeho splácania stratí. Priemerná lehota splácania medziúveru je 10 rokov. Ministerstvo chce tým motivovať ľudí, aby si počkali na výhodnejší stavebný úver po šiestich rokoch sporenia. Obmedzenie nemá platiť pre spoločenstvá vlastníkov bytov, ktoré používajú medziúvery na financovanie obnovy, rekonštrukcie, údržby, odstraňovania systémových porúch spoločných priestorov a zariadení bytových domov.

Má sa tiež predĺžiť lehota, po skončení ktorej možno zrušiť zmluvu o stavebnom sporení bez toho, aby došlo k zániku nároku na štátnu prémiu – z dvoch na tri roky. Stavebných sporiteľov to má motivovať k tomu, aby si sporili aspoň tri roky od uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení.

Stavebné sporiteľne sa k navrhovaným zmenám zatiaľ nevyjadrili, analyzujú ich.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie