Denník N

Francúzi chcú dostať bagetu na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO

„Bagetu nám závidia na celom svete,“ tvrdí prezident Emmanuel Macron, ktorý podporil petíciu francúzskych pekárov.

Francúzske pekárstva sú jedinečným svetom, do ktorého návštevník vstupuje za zvukov zvončeka nad dverami. Po pár minútach najčastejšie odchádza s papierovým vrecúškom plným voňavého pečiva alebo s čerstvou bagetou.

Práve slávnu bagetu chcú francúzski pekári dostať na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Tvrdia, že k Francúzsku patrí rovnako ako syr camembert alebo červené víno. Ich návrh podporil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Šesť miliárd bagiet

Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO slúži na ochranu a zvyšovanie povedomia. Vlani tam zapísali chrumkavú neapolskú pizzu, päť rokov zoznam obsahuje japonskú kuchyňu washoku či belgické pivo.

Španielsko sa snaží o rovnaký status pre svoj tapas. Podobný boj teraz vedú aj francúzski pekári.

Tí spustili petíciu, aby bola ich bageta uznaná za kultúrny poklad. Pekári tvrdia, že im to pomôže ochrániť bagetu pred hromadne vyrábanými napodobeninami a uchráni jej názov, tvar, receptúru, prísady aj techniku pečenia.

„Bagetu nám závidia na celom svete,“ povedal Macron na podporu petície asociácie pekárov. „Musíme zachovať jej vynikajúcu kvalitu a našu odbornosť, a preto by mala byť zaradená na zoznam.“

Tradičnú bagetu si Francúzi chránia zákonom z roku 1993, ktorý stanovuje jej hmotnosť (250 gramov) a zloženie.  Môže byť vyrobená len zo štyroch prísad: pšeničná múka, voda, droždie a soľ. Nikdy nemôže byť zmrazená a nemôže obsahovať ani pridané konzervačné látky.

Bageta v preklade inak znamená palica alebo tyč a vznikla vďaka zákonu z roku 1920, ktorý zakázal pracovníkom pekárne pracovať skôr ako pred štvrtou hodinou ráno. Pekári preto museli nájsť spôsob, ako rýchlejšie upiecť chlieb.

„Francúzsko a pečivo, to je zvláštny príbeh,“ povedal Macron v rozhovore pre rádio Europe 1. „Bageta je súčasťou každodenného života – ráno, naobed aj večer. Nie je to vecou viery alebo náboženstva, u každého je doma.“

Vo Francúzsku sa každý rok predá viac ako šesť miliárd bagiet.

Eiffelovka, baretka a bageta

Francúzski pekári tvrdia, že status UNESCO by ešte viac pomohol zachovať jej tradičný spôsob výroby, ktorým zaručujú jej výbornú chuť.

„Keď vidím kvalitu pečiva v supermarketoch, je nemožné, aby som sa nenahneval,“ uviedol Dominique Anract z Národnej konfederácie francúzskych cukrární a pekární. „Pečivo je zmrazené, niekedy prichádza z Rumunska alebo ktovie odkiaľ, nič nespĺňa pravidlá.“

Bagetu na zozname UNESCO podporuje aj francúzsky veľvyslanec pri UNESCO, Laurent Stéfanini.

„Nie je práve bageta po Eiffelovke najväčším symbolom Francúzska? Naše know-how je znakom krajiny, kde denne prechádza dverami pekárne 12 miliónov ľudí,“ povedal pre Le Parisien.

Zápis bagety na zoznam svetového nehmotného dedičstva mnohí podporujú. Nakoniec, je to obľúbené pečivo siedmich z desiatich Francúzov.

„Ak stratíme túto tradíciu, v priebehu 50 rokov nebudeme mať skutočných pekárov,“ posťažoval sa pekár Clément Disdier pre France Info. „Nedokážeme správne robiť pečivo, a pečivo, to je tak trochu Francúzsko. Francúzov najčastejšie znázorňujú s baretkou a bagetou pod pazuchou.“

Bageta tiež patrí medzi 14 základných francúzskych jedál, ktoré sú známe na celom svete. Okrem makrónok sú tam aj palacinky, kačacia pečienka alebo ratatouille.

Joga aj terchovská muzika

Zoznam svetového dedičstva UNESCO obsahuje aj tradície – väčšinou remeslá, hudbu alebo tanec. Známku UNESCO má joga, španielske flamenco či tibetská opera.

Francúzsko už so svojimi tradíciami v UNESCO viackrát uspelo. Na zozname má zapísanú alenconskú čipku alebo francúzsku jazdu na koni. Zoznam tiež obsahuje pojem „francúzska gastronómia“. Tento široký pojem sa sústreďuje hlavne na rituály stolovania, ako je napríklad kombinácia vína s jedlom alebo presné umiestnenie pohárov a príborov.

Slovensko má na reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva zapísaných 13 prvkov. Okrem radvanského jarmoku, fujary, terchovskej muziky a horehronského viachlasného spevu aj modrotlač, či tradičné bábkarstvo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie