Denník N

Lubyová nehľadá nového šéfa analytikov, vedie ich šéfka odboru celoživotného vzdelávania

Ministerka školstva Martina Lubyová stihla za prvých sto dní urobiť na ministerstve veľké organizačné zmeny. Na fotke je na vedeckej výstave. Foto – TASR
Ministerka školstva Martina Lubyová stihla za prvých sto dní urobiť na ministerstve veľké organizačné zmeny. Na fotke je na vedeckej výstave. Foto – TASR

Bývalý minister Juraj Draxler hovorí, že ministerka sa zbavuje šikovných ľudí.

Aj ďalší postup ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS) po odsunutí Inštitútu vzdelávacej politiky naznačuje, že nechce, aby jej do práce rozprávali analytici.

Inštitút od januára už na ministerstve školstva nefunguje samostatne, ministerka ho spojila s odborom celoživotného vzdelávania. Výsledkom je aj to, že z ministerstva odchádza doterajší šéf analytikov. A napriek uisteniam, že ich chce ministerka vlastne posilniť, jej ďalšie kroky hovoria o opaku. Vidieť to na tom, kto má presunutých analytikov viesť.

Ešte 2. januára tlačový odbor ministerstva Denníku N napísal, že „rozhodnutie o riaditeľovi odboru je momentálne v procese výberového konania“. O dva týždne to už nie je pravda.

Výberové konanie neprebieha a spojenému oddeleniu šéfuje Monika Korkošová, doterajšia šéfka odboru celoživotného vzdelávania. Takže v skutočnosti len Inštitút vzdelávacej politiky prešiel pod tento odbor, a Korkošová už nevedie sedem, ale 13 ľudí. A bývalý šéf inštitútu Matej Šiškovič prišiel o miesto.

Kritizovali jej odbor, vedie ešte väčší

Inštitút pripravoval analýzy, odporúčal napríklad výrazne zvýšenie platov učiteľov, rušenie malých škôl, ktoré na druhom stupni nevedia podľa analytikov zabezpečiť dostatočnú kvalitu výučby. Kritizoval kvalitu vysokých škôl a vedu, ktorá zaostáva za vyspelými krajinami. „V nekvalitných, predátorských časopisoch má druhý najvyšší podiel výstupov z krajín OECD,“ napísali napríklad analytici.

To, že Korkošová vedie spojený odbor, potvrdilo Denníku N aj ministerstvo školstva. „Pani Korkošová je momentálne poverená riadením novovzniknutého odboru celoživotného vzdelávania a analýz vzdelávacej politiky,“ napísalo v pondelok.

Lubyová pritom predtým odbor celoživotného vzdelávania kritizovala. „Vybrali sme celoživotné vzdelávanie, lebo v tom máme najväčšie problémy a nedostatky aj v tvorbe politík a najväčšiu možnosť niečo pekné a nové ukázať aj v rámci národného projektu,“ povedala ministerka.

Ministerka navyše minulý týždeň v stredu po rokovaní vlády hovorila, že ani dočasne nebude spojený útvar viesť nikto z doterajších šéfov dvoch odborov. „Keď sa zlučujú odbory, vedúce miesta zanikajú a nový útvar má nové vedúce miesto. Môže byť prevedený jeden z tých ľudí, alebo môže byť urobená súťaž. Rozhodla som sa pre súťaž.“

Prečo nemohol spojené oddelenie riadiť doterajší šéf analytikov Matej Šiškovič? „Pretože tá pani (Korkošová, pozn. redakcie) ani ten pán (Šiškovič, pozn. redakcie) nemohli ostať, lebo ich miesta zanikli v dôsledku zlúčenia. To vyplýva z mechanizmu zákona o štátnej službe,“ povedala v stredu Lubyová.

Na otázku, ako je potom možné, že spojené oddelenie vedie Korkošová, ministerka povedala: „To neviem, odkiaľ máte. Obe pozície zanikli,“ povedala.

Nakoniec však ministerstvo priznalo, že poverilo riadením šéfku odboru celoživotného vzdelávania. A Šiškovič sa podľa Lubyovej môže prihlásiť do výberového konania na šéfa spojeného oddelenia. „Určite som nikoho nevyháňala ani nemám osobné predsudky,“ povedala Lubyová.

Šiškovič stál na čele inštitútu od jeho založenia. Vznikol ešte za predchádzajúcej vlády, keď bol ministrom ešte Dušan Čaplovič (Smer), zakladať ho pomáhal aj už zosnulý Martin Filko.

Matej Šiškovič (vpravo) na tlačovej konferencii s vtedajším ministrom školstva Jurajom Draxlerom. Foto – TASR

Draxler predpovedá: Neostane kameň na kameni

„Do konca volebného obdobia na tom ministerstve neostane kameň na kameni,“ hovorí bývalý minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru). Začalo sa to podľa neho za predchádzajúceho ministra za SNS Petra Plavčana, ktorý nakoniec musel odísť pre kauzu s eurofondmi na vedu a výskum.

Plavčan podľa Draxlera zo dňa na deň vyhodil skúsenú šéfku sekcie rozpočtu Evu Bizoňovú a potom sa s ľahkosťou rozlúčil s Petrom Mederlym, autorom správy o stave školstva z roku 2013. „Lubyová do toho ešte vniesla svoj nervózny, impulzívny štýl rozhodovania,“ vraví Draxler.

Pri organizačných zmenách, ktoré ministerka Lubyová ku koncu roka na ministerstve urobila, ho zaráža prístup, keď sa pracovníci dozvedia, že ich odbor bol zrušený, „v podstate náhodou z intranetu ministerstva cez sviatky a ešte pár dní nevedia, čo sa presne deje. A po druhé, to ľahké zbavovanie sa kvalifikovaných ľudí. My naozaj nemáme školských odborníkov nazvyš“, povedal Draxler.

V prístupe ministerky je podľa neho dôležitý aj ľudský rozmer. Šiškovič odchádzal na ministerstvo školstva z Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií, ktorý riadil Martin Filko. „V podstate z pohodlného postu do neznáma, prežil si obdobie, keď celý Inštitút vzdelávacej politiky bol len on a jeden alebo dvaja ďalší ľudia, vedenie ministerstva ich úplne ignorovalo a nemali ani poriadne vybavenie,“ opisuje Draxler.

„Napriek tomu to nevzdal a neskôr tam trpezlivo tvoril šikovný mladý tím. Odmenou mu aj im je toto?“ pýta sa bývalý minister.

„Je jasné, že silná analytika na školstve sa skončila,“ povedal bývalý minister školstva.

O tri mesiace ich možno znovu rozdelia

Kedy bude výberové konanie na nového šéfa analytikov vyhlásené, ešte nie je jasné, aj keď ministerstvo už začiatkom januára tvrdilo, že už je v procese. Lubyová nevie povedať, kedy nového šéfa oddelenia, ktoré by malo poskytovať analýzy pre ministerstvo, začne hľadať. Konkurz chce vypísať, až keď na spojené oddelenie pribudne ďalších šesť analytikov, povedala v stredu po rokovaní vlády.

„Mali sme ich mať od septembra, teraz očakávam, že v horizonte mesiaca sa to podarí,“ povedala Lubyová. Ministerstvo v ďalšej odpovedi tvrdí, že by mali prísť „v najbližších dňoch“.

Do uzavretia konkurzu bude zrejme oddelenie viesť Korkošová, ktorá doteraz viedla odbor celoživotného vzdelávania.

Toto spojenie vecného oddelenia celoživotného vzdelávania a analytického Inštitútu vzdelávacej politiky však nemusí byť dlhodobé, uznala Lubyová. „V budúcnosti, v horizonte troch mesiacov, dôjde k oddeleniu analytiky a vecných otázok. Ale dovtedy, možno tri mesiace, budú fungovať spolu a ľudia z vecného oddelenia sa s analytikmi lepšie prepoja,“ povedala ministerka.

Jej tlačový odbor už následne neodpovedal, či sa o tri mesiace inštitút stane opäť samostatným, ako to navrhujú iní analytici, ale aj štátny tajomník na ministerstve školstva Peter Krajňák (Most-Híd).

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie