Kováčika priviedli vo väzenskej rovnošate a s putami na rukách. Som nevinný, vyhlásil na súde

Mária Benedikovičová

Foto - tasr
Foto - tasr
  • Dušana Kováčika súdia pre podozrenie, že aj od Petra Košča vzal úplatok 50-tisíc eur
  • peniaze mal dostať v špeciálne upravenej knihe po schôdzke aj s vtedajším šéfom SIS
  • na súde dnes odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste. "Som nevinný," vyhlásil
  • bývalý špeciálny prokurátor si už odpykáva trest za 50-tisícový úplatok od mafie

Kováčikov obhajca čítal prepis zvukovej nahrávky, ktorá v aute zachytáva rozhovor medzi Bernardom Slobodníkom, policajtom Petrom Koščom a Marekom Švarcom v októbri 2020. Zo slov obhajcu Erika Magála vyplynulo, že nahrávka skončila na policajnej inšpekcii, ktorá vyšetruje údajné manipulácie vo vyšetrovaniach veľkých káuz.


Sudca do 13:30 prerušil pojednávanie, prestávku si vyžiadali Kováčikovi obhajcovia, lebo sa chcú poradiť, ktoré dôkazy navrhnú vykonať. V piatok by mali byť vypočutí predvolaní svedkovia – niekdajší šéf finančnej polície NAKA a kľúčový svedok Bernard Slobodník, exfunkcionár policajnej inšpekcie Adrián Szabó a expríslušník SIS Boris Beňa.


Sudca Michal Truban sa pýta Dušana Kováčika na okolnosti, za akých v roku 2016 odňal prípad týkajúci sa Koščovho kamaráta, expolicajta Reháka, dozorujúcemu prokurátorovi Petrovi Kyselovi, čím sa podľa obžaloby „uvoľnila cesta“ na upratanie kauzy, za čo mal bývalý špeciálny prokurátor vziať úplatok.

Kováčik tvrdí, že Kyselovi prípad vzal, lebo postupoval v rozpore so zákonom, a nie za to, že zobral úplatok od Košča. Kyselovi vraj vyčítal, že prípad vzal policajnej inšpekcii a dal NAKA.

„Pamätám si, že vec neodňal vyšetrovateľovi a dal ju inému, odňal ju inšpekcii a dal NAKA,“ odpovedal na otázku. Potom sa ho sudca pýtal viacero otázok týkajúcich sa stretnutia v nemocnici, kde mal úplatok zobrať.


Kováčik na záver svojho vystúpenia na súde povedal, že je kedykoľvek ochotný odpovedať na otázky sudcu, ale nebude odpovedať na otázky prokuratúry. „Nepovažujem prokuratúru za objektívnu a nestrannú,“ vyhlásil.

Na pojednávaní nie je prokurátor Michal Šúrek, ktorý obžalobu podával. Prítomná je prokurátorka Kellerová, ktorú Kováčik vidí prvýkrát v živote.

Sudca prerušil pojednávanie do 12:30, bude potom pokračovať výsluch Kováčika.


Dušan Kováčik o kajúcnikoch svedčiacich proti nemu hovorí, že nie sú ani ľuďmi, keď do tejto korupčnej kauzy zatiahli Milana Lučanského. „Oni doslova prerazili dno, keď ani pamiatka zosnulého im nezabránila doslova liať vedrá špiny a klamstiev na nebohého generála Lučanského,“ vyhlásil Kováčik na súde o Bernardovi Slobodníkovi a Adriánovi Szabóovi.

Lučanský bol šéfom policajnej inšpekcie v roku 2016, keď mal Kováčik podľa obžaloby zobrať úplatok 50-tisíc za upratanie vyšetrovania týkajúceho sa Koščovho kamaráta, expolicajta Jozefa Reháka.

Prípad týkajúci sa Reháka skončil na inšpekcii, kde sa zastavil.


Kováčik sa na súde vracia k stretnutiu v nemocnici v lete 2016, kde sa mal zísť aj s vtedajším šéfom SIS Antonom Šafárikom a po schôdzke mal podľa obžaloby prevziať úplatok 50-tisíc eur. Svedectvo Bernarda Slobodníka spochybňuje aj tým, že určite na ňom nemal sako.

„Bolo to doobeda, mal som oblečenú košeľu s krátkym rukávom alebo tričko s krátkym rukávom. Oblek som určite nemal. Každý, kto ma pozná, vie, že som oblek nosil iba v nevyhnutných prípadoch,“ spochybňoval Slobodníkovo svedectvo Kováčik.

„Od pána Košča som neprevzal nikdy žiaden úplatok. (…) Celé toto stíhanie, a nielen toto, ukazuje, že univerzálny svedok Slobodník a jemu podobní urobia všetko preto, aby si zachránili svoju kožu a vyhli sa výkonu trestu odňatia slobody,“ hovorí Kováčik s tým, že dostávajú od vyšetrovateľov obrovské benefity.

O stretnutí v nemocnici povedal, že bolo neformálne a že tam išiel za šéfom SIS Šafárikom, lebo mu práve mali prerábať kanceláriu v tajnej službe.

Na schôdzke bol aj Košč. „Pána Košča som v nemocnici videl prvýkrát v živote. Dovtedy som ho nestretol a ani sme sa nepoznali. Vylučujem akékoľvek ovplyvňovanie mojej osoby v prospech pána Košča,“ dodal Kováčik.


Policajný prezident Štefan Hamran vyzval Roberta Fica, aby sa ospravedlnil za to, ako sa zastával „gaunera Dušana Kováčika”, a odsúdil jeho výroky o vyšetrovateľoch NAKA, že sú zvieratá. Hamran súhlasí, že v polícii a na prokuratúre sa diali zverstvá, ale Fico si podľa neho pomýlil čas. „Najvyšší súd potvrdil, že Dušan Kováčik je zločinec,” povedal Hamran.

Fico podľa neho „bezprecedentne, hrubo, znevažujúco a nechutne zaútočil na ľudskú dôstojnosť vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov a zrejme si pritom neuvedomil, že stratil zvyšky svojej ľudskej dôstojnosti”.

O zverstvách na polícii aj na prokuratúre podľa Hamrana svedčia práve Ficovi nominanti.

Vyšetrovatelia, na ktorých Fico útočil, sú podľa Hamrana poctiví policajti, ktorí pracovali proti mafii aj počas vlád Roberta Fica a boli vtedy aj mimoriadne povyšovaní. „Dnes, zrejme preto, že stíhajú mocných a vplyvných ľudí v rámci našej spoločnosti, sú perzekvovaní na politických tlačových konferenciách,” povedal Hamran.

„Je irelevantné, čo si myslí Robert Fico o prebiehajúcich trestných konaniach alebo čo si myslím ja. Podstatné je, čo si o tom myslí nestranný a nezávislý súd,” vyhlásil policajný prezident.


Dušan Kováčik tvrdí, že jeho podriadení nemali čo preskúmavať jeho rozhodnutia, keď bol vo funkcii špeciálneho prokurátora, a podať naňho obžalobu.

„Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry nie sú oprávnení preskúmavať zákonnosť môjho postupu ako špeciálneho prokurátora. Toto oprávnenie má zo zákona iba pán generálny prokurátor. Ja však nemám tú vedomosť, že by generálny prokurátor vyhodnotil môj postup ako nezákonný, respektíve, že by v týchto veciach vôbec vyhodnocoval môj postup,“ uviedol Kováčik.


Kováčik ďalej útočí na prokurátora Šúreka, a to aj pre jednotlivé slová v obžalobe. Vyčíta mu, že v nej používa „neodborné a nezmyselné vyjadrenia typu, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prikázal listom prideliť vec a listom uložiť vec“.

„Listom sa nič neprideľuje ani neukladá, to je holý nezmysel,“ kritizuje Kováčik.

V tomto prípade sa vecou myslí vyšetrovaný prípad, za ktorého ututlanie mal Kováčik vziať úplatok, čo on popiera.

Vec (prípad) podľa obžaloby odňal Kováčik nepohodlnému prokurátorovi Kyselovi a pridelil prokurátorke Blanke Godžovej, ktorá ho umožnila zastaviť.


Kováčik na súde spochybňuje kajúcnika, kľúčového svedka v jeho kauze Bernarda Slobodníka. Tento bývalý šéf finančnej polície NAKA vypovedal počas vyšetrovania, ako Kováčik údajne prevzal úplatok 50-tisíc eur v knihe.

„Kajúcnik Slobodník doslova tára dve na tri, a preto v obžalobe absentuje presný čas, miesto a spôsob spáchania skutku (prijatia úplatku – pozn. redakcie). Podotýkam, že všetky tieto tri atribúty sú zo zákona povinné a skutok v obžalobe ich musí obsahovať,“ hovorí na súde Kováčik.


Dušan Kováčik odmieta, že by v roku 2016 zobral úplatok 50-tisíc eur za upratanie vyšetrovaní voči Koščovi a jeho kamarátovi, expolicajtovi Jozefovi Rehákovi. Vo svojej reči sa vyjadruje k tomu, že úplatok podľa obžaloby vzal za to, že prípad týkajúci sa Reháka odňal svojmu niekdajšiemu podriadenému, prokurátorovi Petrovi Kyselovi.

„Ja som len zjednal nápravu,“ tvrdí s tým, že Kysel trval protizákonne na tom, aby prípad riešila NAKA a nie policajná inšpekcia. Podľa obžaloby práve na inšpekcii bolo dohodnuté zametenie prípadu.

Kováčik spochybňuje, že úplatok 50-tisíc v špeciálne upravenej knihe mal prevziať na chodbe nemocnice. Prekáža mu, že je to príliš široký pojem. „Pojem v priestoroch nemocnice je taký široký a taký nekonkrétny. Veď to mohlo byť aj vo vestibule nemocnice, v operačke nemocnice, na röntgene, dokonca aj na WC, aj to sú priestory nemocnice,“ hovoril sudcovi.

Foto - tasr

Kováčik na súde hovorí, že prokurátor Michal Šúrek by mal byť minimálne disciplinárne stíhaný za to, že nerešpektoval pokyn generálnej prokuratúry predložiť vyšetrovací spis o Kováčikovi, aby mohli rozhodnúť o podaní podľa paragrafu 363, ale podal obžalobu na súd.

„Nebolo mi umožnené, aby v tejto veci mohol o mojom mimoriadnom opravnom prostriedku rozhodnúť generálny prokurátor,“ vyhlásil Kováčik.

Podľa Kováčika voči Šúrekovi prichádza do úvahy aj posúdenie, či sa týmto konaním nedopustil zneužitia právomocí verejného činiteľa.


Dušan Kováčik sa na úvod svojho vystúpenia pred súdom venoval prípravnému konaniu. Tvrdil, že boli v rámci neho porušené jeho zákonné práva a napádal svojho niekdajšieho podriadeného, prokurátora Michala Šúreka, ktorý naňho podal obžalobu.

Bývalý špeciálny prokurátor tvrdil, že hneď po vznesení obvinenia mu nebolo umožnené oboznámiť sa s vyšetrovacím spisom, najmä s výpoveďami Bernarda Slobodníka a Borisa Beňu, ktorí proti nemu svedčia.

„Vyšetrovateľ týmto porušil moje právo na prístup k spisu tak, ako mi to garantuje zákon,“ povedal Kováčik.

Vyšetrovatelia mu podľa jeho slov nedávali načas vedieť, kto bude vypočúvaný zo svedkov. Takto sa vraj nemohli na vypočúvaných svedkov dostatočne pripraviť.

„Vyšetrovateľ a prokurátor sa doslova báli, prečo také tajnosti?“ hovorí Kováčik s tým, že v rámci súdu preukážu svoju nevinu.

Kováčik vravel, že od prokurátora Michala Šúreka žiadal viackrát preveriť postup vyšetrovateľa. „Odpoveď prokurátora, tá bola vždy rovnaká, všetko je v súlade so zákonom,“ opisoval Kováčik s tým, že to vraj nebola pravda.


Dušan Kováčik odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste v kauze prijatia úplatku 50-tisíc eur od Petra Košča. „Pán sudca, som nevinný,“ povedal na súde.

Na Kováčika a Petra Košča podal obžalobu prokurátor Michal Šúrek, ktorý napísal aj prvú obžalobu na bývalého špeciálneho prokurátora. Za túto prvú korupčnú kauzu už Kováčik sedí vo väzení. Kováčik v minulosti na pojednávaniach spochybňoval profesionalitu Šúreka. To isté teraz robí Koščova obhajkyňa Eva Mišíková.

Mišíková na súde kritizuje, že Košča súdia, hoci generálna prokuratúra nestihla rozhodnúť o jeho podaní podľa paragrafu 363.

„Prokurátor obišiel generálneho prokurátora tak intenzívne, že zasiahol do základných ľudských práv môjho klienta,“ vyhlásila Mišíková.

Najvyšší súd sa v minulosti zaoberal tým, či prokurátor Šúrek mohol podať obžalobu pred rozhodnutím o podaní podľa paragrafu 363. Postup nespochybnil, pretože rozhodol, že Špecializovaný trestný súd má o podanej obžalobe konať.

Mišíková tvrdí, že Najvyšší súd rozhodol v rozpore so zákonmi.

Mišíková na súde bráni Košča aj článkom novinára Adama Valčeka zo septembra 2022 o obchádzaní generálnej prokuratúry pri podaniach cez paragraf 363.

Dušan Kováčik na súde vo väzenskej rovnošate a s putami na rukách. Foto - TASR

Obhajkyňa Petra Košča Eva Mišíková hovorí, že obžaloba je nedôvodná. Žiadala o jej vrátenie prokuratúre na došetrenie. Podľa nej došlo k závažným procesným nedostatkom a Košč si podal aj ústavnú sťažnosť, o ktorej ešte nie je rozhodnuté.


Kováčikov obhajca Erik Magál spochybňuje obžalobu. „Vyšetrovanie bolo zhlukom nezákonností,“ povedal pred súdom. Neboli podľa neho rešpektované zákonné práva Kováčika, pri obrane bývalého špeciálneho prokurátora si pomáha aj sporným paragrafom 363.

Kováčik doposiaľ neuspel so svojimi podaniami na základe paragrafu 363, Magál však na súde poukazuje na to, že generálna prokuratúra vlani zbavila trestného stíhania prostredníctvom paragrafu 363 Vladimíra Pčolinského a Zoroslava Kollára a ich prípad je vraj identický.

Korupčný prípad Pčolinského medzičasom ďalej vyšetrovali, na bývalého šéfa SIS je už na súde podaná obžaloba.

Zoroslav Kollár pristúpil na dohodu o vine a treste za poskytnutie úplatku, hoci predtým bol prostredníctvom paragrafu 363 zbavený trestného stíhania.

Magál rozpráva o „fatálnych chybách“ v prípade Kováčika.


Prokurátorka začala prednášať obžalobu na Kováčika a Košča. Bývalý špeciálny prokurátor na lavici pre obžalovaných počúva, ako údajne v roku 2016 zobral úplatok 50-tisíc eur v knihe s vyrezanými stranami.


Sudca Michal Truban na súde s Dušanom Kováčikom konštatuje, že obžalovaný Peter Košč neprišiel. Prítomná je jeho obhajkyňa Eva Mišíková, voči Koščovi konajú ako proti ušlému. Úrad špeciálnej prokuratúry zastupuje na súde prokurátorka Martina Kellerová.


Foto: Dušan Kováčik sedí vo väzenskom mundúre na lavici pre obžalovaných, zatiaľ čo sa sudca radí v súdnej sieni s obhajcami. Bývalého špeciálneho prokurátora idú súdiť pre podozrenie, že od Petra Košča vzal úplatok 50-tisíc eur.


Naživo: Dušan Kováčik pred začiatkom súdu


Video: Dušana Kováčika privádzajú na súd


Dušana Kováčika vo väzenskej rovnošate a s putami na rukách priviedli z väznice na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Začalo sa hlavné pojednávanie v jeho druhej korupčnej kauze. Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe, že vzal od Petra Košča úplatok 50-tisíc eur za ututlanie vyšetrovania exšéfa policajných odposluchov Jozefa Reháka a samotného Košča.

Obžalovaný Košč je na úteku.

Súdiť ich bude sudca Michal Truban.

Kováčik od mája sedí vo väzení, lebo od mafie vzal úplatok 50-tisíc. Aj teraz vinu popiera.

Dušana Kováčika privádzajú na súd vo väzenskej rovnošate a s putami na rukách. Foto - tasr