Denník N

10 dôležitých odporúčaní pre Zelené nápoje „smoothies“

Vraví sa, že každá generácia prežije zamatovú revolúciu. Práve zažívame chutnú a poriadne zelenú! Slovensko zaplavila zelená vlna „smoothies“ Očakávania, zázrak pri ozdravovaní a chudnutí. Aby to tak naozaj bolo, je nevyhnutné čítať viac než len recepty a prísľuby.

V  našom každodennom živote dostáva zdravá výživa zelenú a čoraz častejšie práve zelené nápoje – známe pod pojmom smoothies. „Boom“ zaplavuje všetky domácnosti. Očakávania má každý iné.  Bodaj by nie – sme obklopení predbiehajúcimi sa zázračnými  receptúrami na ozdravenie, na chudnutie, na neuveriteľné skoncovanie s chorobami…

Ženy v očakávaní, že po týždni pitia drinkov stratia kilogramy,  sú často sklamané. Deti pri myšlienke, že doma na nich čaká pohár zeleného nápoja, odmietajú návrat do hrejivých domovov. Muži zvyknutí na poriadny kus staeku nechápavo krútia hlavou a pýtajú sa, za čo ten trest…. Verte, ani u nás to nebolo inak. Poučila som sa aj  na vlatných chybách … je možné sa im vyhnúť:

1. Odpovedzme si na otázku: Prečo vlastne  chcem zelené nápoje zaradiť do jedálnička? Máte jasnú odpoveď?

Pohnútok môže byť viac a od tých sa potom odvíja aj to:  Ako? Kedy? A čo namixovať? Iné je zdokonaľovať svoju pleť a telo, iné umenie v kuchyni a efektívne využívanie času, iné riešiť ochorenie…. čo chcete vy? Viete si odpovedať na otázku?

2. Nepodceňujme informácie o svojom zdravotnom stave.

Zdalo sa to tak jednoduché! Diabetes, problémy s pečeňou, štítna žľaza, crownová choroba … každý a jeden klient bola nová skúsenosť. A ani množstvo informácií z literatúry nenahradilo to, čo priniesol život… a preto odporúčam, nepodceňovať tieto skutočnosti a signály svojho tela.

3. Zistime si o sebe, čo najviac. Majme celistvejší pohľad na svoje telo.

Obrovskou výhodou pre mňa bolo, že svoj organizmus poznám a vedela som si naň urobiť ucelenejší pohľad. Informácie, ktoré som nachádzala o stravovaní pomocou smoothies, som akosi prirodzene začala deliť do „záložiek“ Ja, manžel, syn …. Vedieť o svojom organizme čo najviac – utvoriť si holistický pohľad, využiť informácie aj z hľadiska čínskej medicíny, alebo ayurvédy – všetko nám krásne vytvorí mozaiku a čím viac informácií o sebe budeme mať – tým viac budeme vedieť pre seba aj urobiť. Ak si s tým neviete poradiť, vyhľadajte adekvátneho poradcu. Ak sa tento dôležitý krok vynechá a pustíme sa do pitia nápojov, bude polovica z nás nadmieru spokojná a druhá nadmieru skeptická a znechutená.

4. Kupujme potraviny, ktoré  sú pre nás vhodné.

Nie len my ľudia vyžarujeme energiu – ale aj jedlo, ktoré konzumujeme. Hovoríme o termike potravín. Nemá to nič spoločné s teplotou ako takou, ale skôr s pocitom, ktorý v nás jedlo zanechá. A to je najčastejšou príčinou toho, prečo pri pití smoothies mnohí z nás necítia túžobný efekt ani po dlhodobejšej konzumácii nápojov. Je potrebné sa vedieť zladiť s prírodou.

Potraviny môžu byť totiž ochladzujúce, osviežujúce, neutrálne, zohrievajúce a horúce. Je to alchýmia, je to kľúč. Táto skúsenosť spôsobila doslova prevrat …. zrazu to funguje oveľa lepšie!

5. Sledujme kvalitu a pôvod konzumovaných potravín.

Ak od nápojov očakávame, že do tela dostaneme oveľa viac nutričnej výživy, vzniká aj riziko, že spolu s ňou sa do organizmu dostane aj viac toxínov, nežiadúcich a telu škodlivých látok. Okrem toho by sme však mali mixovať vždy čerstvé a dostatočne zrelé ovocie a striedať spektrum listovej zeleniny.  Vtedy sú chute nápojov dokonalé a zakaždým iné, tiež nutričná hodnota.

6. Pomer jednotlivých zložiek v smoothies?

lahodné krémové smoothie pre začiatočníkov
lahodné krémové smoothie pre začiatočníkov

Pamätám si na svoj prvý nápoj – mrkvová vňať, 2 kelové listy, 2 kapustové listy, stonkový zeler a špenát … Nič horšie som snáď nepila – to bolo to prvé, čo ma napadlo! Počas vytvárania nových receptúr, som nie raz vyhodnotila môj prvý pokus za dokonalý :-) Ako teda potraviny namiešať tak, aby sme neostali v nemom úžase a grimase. Veď podstatná je nie len farba, ale aj chuť! Ak sme začiatočníci – je dobre konzumovať smoothies v pomere 1:1 zelenina/ovocie. Nevrhajte sa bezhlavo do len zeleninových kombinácií a tiež si zvoľte jednoduché dvojzložkové nápoje. V jednoduchosti je krása! Napríklad lahodné avokádo + jahody, alebo špenát + mango …. a postupne pridávajte iný sortiment zeleniny a ovocia. Postupne sa vám bude zdať dokonalé takmer všetko! Aj čistý zeleninový nápoj!

7. Zelený nápoj by mal obsahovať zelenú!

Práve vtedy spĺňa aj účel. Prezentuje sa hlavne ako zdroj slnečnej energie – chlorofylu …. Často sa stáva, že v domienke zdravšieho životného štýlu sa utiekame k mixovanému ovociu s hŕstkou špenátu a očakávame zázraky! Pokiaľ sa nepridržiavame základnej myšlienky zelených nápojov, mixujeme si akurát tak kalorické bomby plné sacharidov. Nie zriedka k nim pridáme za hrsť vločiek a jogurtu! Častokrát ako dezert po výdatnom obede! Chuť si síce nevieme vynachváliť, ale kvasiaci proces a tiež prebytočná energia zanechá stopy o akých sa nám pred konzumáciou zdravých nápojov ani nesnívalo!

8. Aj nápoj treba jesť a prežúvať!

Veru tak. Ovocie a zelenina sú zdrojom vlákniny, teda sacharidov. Ich tráviaci proces – štiepenie cukrov začína už v ústach. Aby sme teda pozitívne účinky ozdravovacích nápojov využili naplno, amylázu – štiepiaci enzým aktivujme tým, že pred samotným vypitím drinku si zopár listov zeleniny poriadne prežujeme. Následne na to nápoj popíjame malým dúškami a tie chvíľu podržíme v ústach, alebo si ho „prevaľujeme“ na jazyku. /vždy si spomeniem na mláďa klokana, ktoré priskákolo ku oploteniu v zoo, vyvalilo na mňa okále a snáď 10 minút v kuse žulo jeden jediný zelený list… Najskôr pôsobilo ako ťažký provokáter – potom mi došlo, že je to „môj človek“/ :-)

9. Poznajme prínosy  a nástrahy zelených nápojov.

Prínosy? O tých je všade dostatok informácií. Pripraviť sa treba aj na to, čo je menej príjemné! A to je samotný detox. Je to síce nadmieru spomínané slovíčko, za ktorým každý vidí svoje nové a dokonalé telo, miznúce kilogramy a ochorenia. Pri pití kvalitných smoothies sa aj dostaví. Stáva sa však, že samotný priebeh má trošku inú podobu, než akú sme očakávali. Migrény, preháňanie, poruchy spánku, únava, náladosvosť, nečistá pokožka, niekedy zhoršenie zdravotného stavu, …. Aj to je smoothie. A o to nám predsa šlo! Všetko však môže mať oveľa ľahší priebeh, ak budeme piť dostatočné množstvo vody a spomenieme si na prvých 8 bodov!

10. Poriadny a vysokootáčkový mixér je základ!

Bez neho nech je smoothie zatiaľ len nepravidelným spestrením jedálnička. Pokiaľ to však myslíte vážne, zistite to, čo aj my ostatní. V domienke ušetriť, sme vyskúšali niekoľko mixérov. Tak či tak si investícia vyžiadala svojich pár stovák. Kvalita jedla a rýchlosť prípravy je neoceniteľná. Napokon zistíte, koľko ste už dávno mohli ušetriť – na čase, na zdraví, na množstve nekvalitných spotrebičov….

 

 

 

Teraz najčítanejšie