Denník N

10 faktov, s ktorými by si sa mal zmieriť, ak chceš rozbehnúť vlastné podnikanie

Podnikanie prináša do života veľa nových prekážok, ale aj slastí, ktoré sa Vám vo väčšine zamestnaní nedostanú. Pred 5timi rokmi som sa prvýkrát začala zapodievať myšlienkou, že chcem robiť sama na seba. Za ten čas som sa stretla s rôznymi názormi ľudí, no až vlastné skúsenosti mi ukázali to, čo nikto predtým nespomínal.

Zmier sa s tým, že tvoj nápad nie je to najcennejšie know-how, aké máš. V tejto sekunde je na svete ďalších x ľudí, ktorí dostali rovnaký nápad ako ty. Niektorí ľudia majú nový nápad každý týždeň. Väčšina týchto nápadov nikdy neuzrie svetlo sveta, lebo sa nikdy nikto nepustí do ich realizácie. Mať nápad, pustiť sa do realizácie, makať na tom a vedieť to úspešne predávať sú 3 rôzne veci, kde pohorieť môžeš v druhej a tretej bez ohľadu na to, aký skvelý bol tvoj nápad.

hlada_sa_krajcirkaZmier sa s tým, že tvoj nápad nemusí byť prevratný. Najľahšie je začať s tým, v čom si doma a máš o tom najviac informácií. Niečo, čo by si robil aj zadarmo. V čom sa vypracuješ a budeš taký dobrý, že ti ľudia budú ochotní za to platiť.

Zmier sa s tým, že naozaj pripravený na to, aby si započal svoje podnikanie, nebudeš nikdy. Vždy je čo ladiť, vylepšovať, aj po 20tich rokoch fungovania na trhu. Vylepšovanie na základe skutočných podkladov a referencii od zákazníkov ťa posunie rýchlejšie ako teória od známych a tvojho okolia. Nebuď perfekcionista. Kým ty budeš stáť na brehu a lamentovať nad tým, čo budeš robiť, ak sa začneš topiť, tvoj konkurent dávno skočil do vody a naučil sa plávať.

hobbyZmier sa s tým, že ak si povýšil svoje hobby na prácu, budeš si musieť nájsť nové hobby. Aby si občas aj vypol a oddýchol si, lebo keď robíš niečo čo máš rád 200 hodín mesačne, zákonite sa toho preješ.

Zmier sa s tým, že práca s ľudmi je náročná. Ale ako ti energiu vedia ľudia odoberať, tak aj cudzí ľudia, ktorí ti fandia, ti vedia vrátiť neskutočné množstvo energie, ktoré ťa posúva vpred a vidíš v práci zmysel.

Zmier sa s tým, že na začiatku je fajn, keď si vieš sám spraviť webstránku na kolene, vyplniť daňové priznanie a zákon vygoogliť na nete. Ale postupom času zistíš, že aby si sa venoval tomu všetkému, čo by si zvládol spraviť aj sám, tak tvoj deň by musel mať 50 hodín. Nestrácaj čas tým, čo môžeš zveriť do rúk niekomu inému. Jemu to bude trvať zlomok času, keďže ty to robíš raz za rok a on každé 2 týždne.

Zmier sa s tým, že čas je tvoja najcennejšia komodita a má cenu zlata. Hlavne na začiatku ho máš dostatok. Nikto nezačal svoje podnikanie tým, že popíjal víno večer pri telke, v piatok bol na žúrke a cez víkend sa dával dokopy.

Zmier sa s tým, že byrokracia a neustále meniace sa zákony, sú vlastne tie najľahšie zo všetkých prekážok. Pravidlá sú dané a pomôže ti s nimi každý šikovný účtovník, ktorý to sleduje. Ty však budeš musieť čeliť toľkým ďalším rozhodnutiam a s tými ti nepomôže vôbec nikto.

Zmier sa s tým, že aktuálne problémy, ktoré máš sú iba dočasné. Prídu nové a ťažšie. Kým na začiatku sa tešíš každej novej zákazke, postupom času môžeš dospieť do štádia, že tvoje zákazky sám nestíhaš. Síce si našiel účtovníka, webdevelopera alebo marketéra, máš problém nájsť voľnú krajčírku. Nikdy neprídeš do bodu, kedy si vyriešil všetky problémy. Podnikanie je o permanentnom riešení problémov. Svojich, alebo zákazníkových. Podnikanie nie je pre tých, čo potrebujú stereotyp, nakoľko ten tu neexistuje.

lacny_marketingZmier sa s tým, že to najlepšie je zadarmo. Môžeš utopiť stovky Eur na reklamu bez jedinej zákazky, ako teprve začať byť kreatívny s obmedzeným rozpočtom. Internet dnes ponúka možnosti, ktoré pred 10 rokmi neexistovali. Dať o sebe vedieť do celého sveta je ľahšie ako kedykoľvek predtým.

Poznámka: body sú napísané zjednodušene. Podnikanie každého je vysoko individuálne a ku každému bodu by sa dala napísať kniha.

Moje ďalšie podnikateľské snaženie sa v praxi môžete nájsť na stránke http://froggywear.sk alebo facebooku froggywear.sk

 

Teraz najčítanejšie

Jana Bartovicova

Roky trpezlivosti a tvrdej práce ma priviedli k tomu, že za posledné 3 roky som si splnila viacero snov. Rok cestovať po svete, stretnúť toho pravého a založiť si vlastnú firmu, ktorá ma bude živiť. Riadim sa heslom: život je príliš krátky na to, aby sme väčšinu času robili to, čo nás nebaví.