Denník N

10 viet z pôrodnice, ktoré si ženy navždy zapamätajú

Vo filmoch rodiaca žena v momente, keď uvidí svoje dieťa, zabúda na všetky bolesti, ktoré jeho narodeniu predchádzali. Pre niektoré ženy rodiace na Slovensku to ale nie je jediná spomienka, ktorá sa im nezmazateľne vryje do pamäti.

1. To vás nemôže tak bolieť.

Takúto vetu si ženy môžu vypočuť vtedy, ak pociťujú silné kontrakcie, ale prístroj ukazuje niečo iné. V horšom prípade si ju vypočujú počas zašívania pôrodných poranení, keď im nie je podaná dostatočná analgéza. V jednom prípade dala doktorka žene vložku, aby si do nej zahryzla, namiesto toho, aby jej podala ďalšiu analgézu.

2. Nekričte, vyplašíte ostatné mamičky.

Každý človek zvláda bolesť inak. Niektoré ženy dokážu pôrodné bolesti zvládať práve vďaka kričaniu. V minulosti nebola facka od personálu kričiacej žene vôbec neobvyklá. V dnešnej dobe sa kričiace ženy od personálu dozvedia, že uberajú svojmu dieťaťu kyslík. Alebo dostanú posmešky, či tak kričali, aj keď ho robili. Prípadne, že strašia ostatné rodiace ženy.

14731150_199521803813307_6388647572496241209_n

3. Vy si to dieťa chcete zabiť, keď netlačíte?

V prípadoch, keď má personál pocit, že žena nerobí to, čo jej je povedané a že dostatočne nespolupracuje, dôjde občas aj na otázku, či si chce žena dieťa zabiť. Namiesto povzbudenia sa žena dostáva do stresu. Následne si žena vyčíta, aká je zlá matka a že si skoro zabila dieťa.

4. Teraz si oddýchnite, my sa oň postaráme.

Množstvo žien po pôrode chce mať svoje dieťa pri sebe. Aj keď je pôrod náročný, ženy sú po ňom často nabité endorfínmi a dieťa pri sebe chcú a potrebujú. Bohužiaľ, je im to veľmi často odopreté.

14650096_197162207382600_6480446439044039823_n

5. A ešte jeden štich pre otecka.

Aj keď sa táto veta môže zdať vtipná, pre množstvo žien znamená poníženie. Vagína patrí v prvom rade žene a nie jej partnerovi. Vagína je dôležitá súčasť ženského tela a pôrodné poranenie môže pre ženu znamenať niekoľko týždňov bolestí, v niektorých prípadoch aj dlhodobé zdravotné a sexuálne problémy.

6. S vašimi bradavkami vy nikdy dojčiť nebudete.

Dojčenie nie je automatická záležitosť. Zásahy do pôrodu, nedostatočný bonding po pôrode, dokrmovanie novorodencov a mnohé ďalšie faktory rozbehnutie dojčenia ženám sťažujú. Namiesto kvalifikovaných rád sa ženy dozvedia, že nemajú dobré bradavky.

7. Robíme to tak už 30 rokov.

Skúsenosti sú v pôrodníctve a starostlivosti o novorodencov dôležité, ale poznatky v týchto oblastiach sa vyvíjajú. Ak sa pred 30 rokmi robil nástrih ako prevencia, dnešná veda hovorí, že ako prevencia nástrih nie je vhodný. Ak sa pred 30 rokmi separovali deti od matiek, dnes vieme, že je to veľmi škodlivá praktika. Existujú odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie aj odborných spoločností. Ak vám niekto v medicíne povie, že to tak robia 30 rokov, môžete si byť istí, že to nie je najlepší postup.14713796_199522067146614_8019275712953699797_n

 

8. Raz cisarák, navždy cisarák.

Žena po sekcii nemá ešte ani štichy vybraté a už sa dozvie, že každé ďalšie dieťa, ktoré bude chcieť mať, bude musieť ísť sekciou tiež. Že je to zavádzajúce až klamlivé tvrdenie sa nedozvie každá žena, a tak je už vopred nastavená, že aj ďalší pôrod bude cisárskym rezom.

9. Hlavne, že ste obaja zdraví.

Vyvolávanie pôrodu, skákanie po bruchu, nástrih, bolestivé šitie, nepríjemná komunikácia, stresujúce prostredie. To všetko má žena akoby zabudnúť, lebo ona aj jej dieťa pôrod prežili, sú zdraví. V skutočnosti si žena pamätá všetky nepríjemné veci, len ich potlačí do úzadia. Teší sa z dieťaťa, ale spomienka na jeho porodenie sa vždy spája s ostatnými negatívnymi spomienkami. Niektoré ženy kvôli tomu už nechcú ďalšie dieťa. Ďalšie majú počas ďalšieho tehotenstva až panický strach z pôrodu.

14479770_187498391682315_7752246130841751427_n

10. Ešte netlačte, ešte tu nie sme všetci.

Aj keď už žena pociťuje tlaky na tlačenie, pôrodná asistentka jej hovorí, aby netlačila, treba počkať na lekára. V tejto je vyjadrený jeden z problémov slovenského pôrodníctva – nerešpektovanie rodiacej ženy a jej potrieb.

vzor

Tieto vety počuli rodiace ženy v slovenských pôrodniciach a nie je to vôbec ojedinelá záležitosť. Ak si hovoríte, že veď takýto prístup je v celom slovenskom zdravotníctve, máte pravdu. Ale pôrodníctvo je predsa len niečím špecifické. Pôrod ako taký je veľmi citlivý na vonkajšie okolnosti, psychika rodiacej ženy v ňom zohráva dôležitú úlohu. Už len jedna nepríjemná poznámka môže zastaviť celý pôrod. A to, akým spôsobom žena porodí, ovplyvňuje jej sebavedomie, spustenie laktácie, naviazanie sa na dieťa a starostlivosť oň. Jednoducho, ak si zlomíte nohu a počas sadrovania bude na vás lekár nepríjemný, noha sa vám pravdepodobne zrastie aj tak. Rodiaca žena môže kvôli nepríjemnosti personálu skončiť úplne zbytočne sekciou, čo je rozsiahla operácia. Ak si rozrazíte hlavu, nik by si nedovolil zašívať vám ju bez podania analgézy. Rodiacim ženám sa zašívanie plné bolesti deje často.

Slovenské pôrodníctvo má vážne problémy a je potrebné na ne upozorňovať a hovoriť o nich. Spolu s dvoma spoluautorkami preto vydávame knihu Ešte netlačte, ktorá rozoberá jednotlivé súčasti pôrodu a popôrodnej starostlivosti na Slovensku. Kniha obsahuje 10 kapitol zameraných na informácie o postupoch a najnovších vedeckých poznatkoch. Kapitoly sú pretkávané príbehovými líniami a vyjadreniami žien. Kniha obsahuje aj rozhovor s pôrodníkom Jozefom Záhumenským, psychiatrom Jozefom Haštom a právničkou v oblasti ľudských práv Jankou Debrecéniovou.

O knihe mi naša editorka, Marína Galisová, napísala: „Mám za sebou tri pôrody a kniha mi pomohla porozumieť tomu, čo sa so mnou dialo, čo sa deje iným a že to nebola moja vina či anomália. A že treba niečo robiť, aby sa to už neudialo. A to mám z pôrodov a z popôrodnej starostlivosti aj dobré aj zlé zážitky. Kniha Ešte netlačte mi pomohla veľa vecí v sebe spätne vyriešiť.

A Martina Cifra Krížiková napísala: „Články autoriek o pôrodníctve som čítala, ešte keď vychádzali v časopise .týždeň a vtedy som bola tehotná. Na základe nich som sa veľmi dobre rozhodla, kde rodiť a bola som informovaná, čo to všetko obnáša. Mala som vďaka tomu v pohode pôrod. Nedám dopustiť na robotu autoriek, ktoré si zobrali na mušku naozaj katastrofálny stav zdravotníctva v tejto úzko špecifickej oblasti.“

Kniha je určená ženám, ktoré plánujú dieťa, či už majú nejaký pôrod za sebou, alebo ešte nie. Je určená aj ženám, ktoré už rodiť neplánujú, ale vďaka knihe môžu pochopiť niektoré aspekty svojich pôrodov. Kniha nedáva rady, kde a ako rodiť, ale poskytuje informácie, na ktoré veríme, má každá rodiaca žena právo. Zároveň je ale dôležité dodať, že či už žena tieto informácie má alebo nie, či už sa na pôrod pripravovala alebo nie, mala by jej byť poskytnutá kvalitná zdravotná starostlivosť založená na najnovších poznatkoch vedy a pri rešpektovaní jej ľudských práv. A to sa, bohužiaľ, v slovenských pôrodniciach často nedeje.

Pokiaľ chcete knihu Ešte netlačte vyhrať, stačí vyplniť tento dotazník. Ak sa nechcete spoliehať na šťastenu, knihu si môžete zakúpiť tu. Súťaž prebieha do 4. novembra 2016.
Aktualizácia: Knihu vyhral email mu…[email protected].

Ku knihe budeme mať aj diskusie. Prvá bude štvrtok 27. októbra o 17.00 hod. v Rodinnom centre Prešporkovo na Grösslingovej 48 v Bratislave. Kliknite na FB event pre viac informácií. Krst knihy s diskusiou bude 3. novembra o 18.00 v kníhkupectve Panta Rhei Poštová v Bratislave. Na Bibliotéke v bratislavskej Inchebe budeme mať diskusiu 13. novembra o 13.00 hod. A v Košiciach v kníhkupectve Martinus bude diskusia 5. decembra o 18.00 hod.

Ilustrácie sú z FB stránky My vieme, čo máme robiť, vy nás máte poslúchať.

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.