Denník N

10 zmien, ktoré čakajú na živnostníkov v tomto roku

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Ak ste živnostník, zbystrite pozornosť, aby váš žiadna novinka neprekvapila.

Tento rok čaká živnostníkov možno trochu viac zmien ako po minulé roky. Okrem pravidelne sa opakujúcich zmien, pribudnú aj novinky, ktoré možno potešia. Ponúkam preto krátku rekapituláciu tých najdôležitejších, či už pozitívnych alebo negatívnych.

1. Zvýšenie minimálnych vymeriavacích základov na odvody, a teda aj zvýšenie minimálnych odvodov samostatne zárobkovo činných osôb

Od 1.1.2017 sa minimálny mesačný vymeriavací základ zvyšuje na čiastku 441,50 eur, čo znamená, že odvody do zdravotnej poisťovne budú vo výške 61,81 eur a do Sociálnej poisťovne vo výške 146,35 eur. Mesačne tak samostatne zárobkovo činnej osobe stúpnu minimálne odvody o 5,90 eur. 

2. Zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu na zdravotné poistenie

S účinnosťou od 1.1.2017 sa ruší maximálny vymeriavací základ na zdravotné poistenie, ktorý bol doteraz vo výške 4290 eur mesačne a jeho dvanásťnásobok ročne. V praxi to znamenalo, že ak napríklad pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia mal živnostník súbeh vymeriavacích základov zo zamestnania a živnosti a tento prekročil ročnú sumu, z prekročenej sumy sa už odvody neplatili. Od nového roku tento strop nebude existovať a odvody sa budú platiť zo skutočne dosiahnutých príjmov a vymeriavacích základov, bez obmedzenia.

3. Zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie

Od 1.1.2017 suma maximálneho vymeriavacieho základu vzrastie z 5-násobku na 7-násobok priemernej mesačnej mzdy. Sedemnásobok priemernej mesačnej mzdy za rok 2015 je vo výške 6 181 eur. Novelou zákona o sociálnom poistení tak od 1.1.2017 dôjde k zvýšeniu maximálneho vymeriavacieho základu živnostníkov a iných SZČO o 1 776 eur a teda aj maximálnych odvodov do Sociálnej poisťovne. Maximálna suma mesačných odvodov do Sociálnej poisťovne stúpne z 1 463,57 eur na 2 048,99 eur.

4. Od 1.1.2017 sa zvýšia maximálne sumy nemocenských dávok

Maximálny denný vymeriavací základ Sociálnej poisťovne sa zvýši z 1,5-násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného dva roky pred vznikom nároku na dávku na 2-násobok, čo v praxi znamená 58,0603 eur. Od toho sa budú odvíjať maximálne nemocenské dávky:

Maximálna suma (najviac za 10 dní) ošetrovného bude od 1.1.2017 vo výške 319,40 eur.

Maximálna suma materského bude od 1.1.2017 vo výške 1 260,00 eura v 31 dňovom mesiaci.

5. Zvýšenie paušálnych výdavkov živnostníka

Od 1.1.2017 dôjde k zvýšeniu paušálnych výdavkov pre samostatne zárobkovo činné osoby zo 40 % na 60 %, maximálne z 5 040 eur/ročne na 20 000 eur/ročne. Tu chcem upozorniť, že paušálne výdavky už nie sú ohraničené na mesiac, len na rok.

6. Za daňový výdavok nebude uznaný náklad spojený s hnuteľným alebo nehnuteľným majetkom poskytnutým na základe zmluvy o výpožičke

Pokiaľ si živnostník na podnikanie požičiaval hnuteľný alebo nehnuteľný majetok, napríklad automobil, na základe zmluvy o výpožičke, mohol si uplatniť v daňových výdavkoch náklady na spotrebované pohonné hmoty, parkovné, údržbu vozidla. Takéto výdavky od nového roku nebude možné uznať za daňové.

7. Zvýšenie percentuálnej výšky materského

Táto zmena by sa mala prejaviť v praxi od 1.5.2017. Doteraz dostávala živnostníčka po splnení podmienok materské vo výške 70 % denného vymeriavacieho základu s obmedzením na maximálny denný vymeriavací základ. Zmení sa jednak výška maximálneho denného vymeriavacieho základu, ale aj percentuálna výška materského z neho poskytovaného na 75 %. 

8. Zvýšenie poplatkov pri registrácii automobilu

Je to vlastne registračný poplatok, ktorého výška sa bude po novom odvodzovať okrem ceny aj podľa dvoch objektívnych kritérií, ktorými sú výkon a vek vozidla. Zmena spočíva v tom, že kombinácia prvé prihlasovanie nového vozidla bude najnižšia a postupne s pribúdajúcim vekom, výkonom a počtom prihlasovaní sa bude registračný poplatok zvyšovať. Dotkne sa všetkých fyzických aj právnických osôb, ktoré si budú prihlasovať vozidlo do evidencie vozidiel.

9. Priznanie úroku zo zadržiavaného nadmerného odpočtu pri nedodržaní lehoty na daňovú kontrolu 

Ak daňová kontrola z titulu dane z pridanej hodnoty a zadržiavaného nadmerného odpočtu prekročí lehotu šesť mesiacov, správca dane automaticky vyčísli a uhradí úrok z omeškania vo výške 1,5 % zo zadržiavanej sumy.

10. Zvýšenie minimálnej mzdy zamestnancov

vMinimálna mesačná mzda zamestnanca od 1.1.2017 musí byť minimálne vo výške 435 eur a zvyšuje sa na každom stupni náročnosti pracovného miesta podľa určeného koeficienta. Ak teda živnostník zamestnáva zamestnancov musí počítať so zvýšenou cenou práce.

Ak sa vám blog páčil, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie