Denník N

Ako SPOLU vyzbieralo 18 tisíc podpisov za tri týždne

Alebo ako SPOLU vyzbieralo 18 121 podpisov v tak krátkom čase, v akom sa to na Slovensku nikomu inému nepodarilo. A niekoľko ilustračných grafov k tomu.

Autor je aktívnym sympatizantom SPOLU – občianska demokracia
a zúčastnil sa zberu podpisov.

Len pred týždňom odovzdalo SPOLU na ministerstve vnútra 18 000 (18 121) podpisov petície za vznik novej politickej strany, strany stredopravého voliča s občianskym princípom v základoch.

Keďže sa tento počet podarilo vyzbierať za čas, za ktorý sa to v histórii Slovenka ešte nikomu inému nepodarilo, rád by som vám ukázal tento príbeh aj v číslach, fotkách a príbehoch, a priblížil tak, ako sa to dá, ak existuje dobrý cieľ a odhodlanie.

SPOLU – ideme do toho spolu

Vyzbierať 18 000 podpisov za tak krátky čas nie je nič jednoduché. Hlavne ak ide o stranu, ktorá chce vzniknúť v čase, kedy väčšina ľudí už neverí, je plná sklamaní z dlhého prešľapovania na mieste a so sľubov strán, ktoré nakoniec zostávajú nenaplnené.

Zbierať podpisy preto v takom čase vyžaduje niečo, čo ľudí presvedčí. A nielen ľudí, ktorí majú podpisovať, ale aj ľudí, ktorí majú tie podpisy zbierať. Ľudí, ktorí vystavia svoju tvár na verejnosť a postavia sa za novú stranu, aby jej dali dôveru, ktorú si roky starostlivo vo svojom živote budovali.

SPOLU sa to podarilo.

Vďaka tomu, že SPOLU vzniklo zdola, tlakom bežných ľudí, ktorí nedostali vo voľbách to, čo hľadali a požadovali – lepšiu politiku – a vďaka tomu, že  “presvedčili” svojich poslancov, aby riskovali a založili stranu, sa podarilo spojiť veľké množstvo ľudí z celého Slovenska a dosiahnuť, že aj napriek nepriazni “času a osudu” dali svoju energiu do tohto projektu “lepšej politiky pre ľudí” a potiahli ho na svetlo sveta. A potiahli ho perfektne.

A čo lepšie ilustruje toto odhodlanie zmeniť niečo k lepšiemu, ako dáta?

Koľko ľudí zbieralo

V rámci SPOLU zbieralo podpisy pod petíciu za vznik strany 31 hlavných regionálnych koordinátorov – osobnosti zo všetkých okresov Slovenska. Títo zároveň koordinovali ďalších zberačov – sympatizantov a ľudí, ktorí sa podujali so zberom aktívne pomáhať. Spolu takto počas “najhorúcejších” hlavných 3 týždňov zbieralo podpisy v teréne minimálne 158 aktívnych zberačov.

Tabuľka 1 – typy zberačov a ich zastúpenie medzi najaktívnejšími zberačmi

Tento motivovaný a dobre zorganizovaný tím aktívnych zberačov dokázal vyzbierať spolu 18 121 podpisov.

Samotní regionálni zástupcovia SPOLU vo všetkých okresoch na Slovensku, ktorí do tohto zberu vsadili vlastnú tvár a meno, dokázali svojou aktivitou vyzbierať z tohto počtu v prvom týždni cca 3500 podpisov, v druhom týždni tento počet presiahol 9500 podpisov a v tretí, “rekordný” týždeň, sme “uzavreli” všetci zberači s viac ako 14,5 tisíca podpisov. Wau!

Silu myšlienky SPOLU – presadiť lepšie riadený štát, bez dvojitého metra pre “našich”, s európskymi hodnotami a so zreteľom na poctivejšie rozdeľovanie výhod dobrej ekonomiky medzi ľudí aj firmy – sa do zberu zapojilo aj niekoľko stoviek individuálne zbierajúcich ľudí, ktorí síce zbierali len vo svojom najbližšom okolí, často do 10 – 15 podpisov, ale o to viac prispeli k celkovému úspechu SPOLU.

SPOLU na celom Slovensku

O tom, že SPOLU nie je len strana pár aktívnych ľudí, či nebodaj len “ľudí z Bratislavy” či “z kaviarne”, ale ľudí z každého kúta Slovenka, svedčí aj rovnomerné rozloženie vyzbieraných podpisov vo všetkých krajoch Slovenska. Rovnako výpovedná informácia je aj informácia o tom, odkiaľ ľudia získavali hárky na podpisy. Takmer 50% hárkov stiahnutých z webstránky SPOLU svedčí o tom, že záujem zmeniť Slovensko k lepšiemu, je vo veľkej miere zastúpený aj medzi “obyčajnými” ľuďmi po celom Slovensku.

Obrázok 1: Počty vyzbieraných podpisov podľa jednotlivých krajov v SR

Koľko ľudia vyzbierali

Aby obraz túžby ľudí po zmene bol dokonaný, nesmie v našom prehľade chýbať graf o tom, koľko podpisov vyzbierali ľudia “na hlavu”. Ako je z grafu nižšie vidieť, najviac podpisov, takmer 40% dodali individuálni aktívni zberači, ktorí dodali do 20 podpisov (jeden hárok = 15 podpisov). Môžeme teda povedať, že zbierali celé slovenské rodiny.

Tabuľka 3: Počty podpisov na osobu

Z týchto dát je zaujímavé, že medzi nami sú aj ľudia, ktorí osobne vyzbierali medzi 100 – 200 podpismi, ale aj ľudia, ktorí dali aj viac ako 200 podpisov. Wau!

“Zanietenie” ľudí pre zmenu najlepšie ilustrujú aj informácie z nášho vnútorného prieskumu medzi aktívnymi zberačmi – koľko času ste spolu venovali zberu podpisov? 25% ľudí venovalo zberu do 2 hodín, ďalších 25% medzi 2 – 4 hodiny, cca 15% nám venovalo 6 – 8 hodín a … rekordéri potvrdzujúci silu dobrého zámeru SPOLU – až 35% zberačov venovalo zberu viac ako 8 hodín. Môžem povedať len – skláňam sa!

Tabuľka 4: Koľko času ste spolu venovali zberu podpisov

Ako vidieť z dát vyššie, toto všetko svedčí o sile myšlienky lepšie riadeného a poctivého štátu viac, ako všetky slová dohromady. Zbieralo sa v daždi, snehu, zbieralo sa na Slovensku aj v zahraničí medzi Slovákmi. Zbieralo sa SPOLU. A to všetko si ukážeme nabudúce, lebo toľko dát na jeden článok celkom určite stačí.

Už o týždeň.

Už o týždeň tu v ďalšom blogu pridám niečo o tom, čo bolo motivujúce pre ľudí, aby dali SPOLU svoj podpis, akí ľudia podpisovali, čo ich najčastejšie trápilo, aké zaujímavosti a “pikošky” sme počas zberu zažili či ako sa nám s pomocou ľudí darilo zbierať v rôznych častiach Slovenska. A určite pribudne aj pár fotiek pre potešenie.

Podporte článok na Vybrali.SME.sk pošli na vybrali.sme.sk alebo zdieľajte na FB.

Teraz najčítanejšie

Anton Piták

Som hrdý Oravák, Slovák a Európan. Túto krásnu krajinu, milujem a záleží mi na Slovensku. Záleží mi veľmi na tom, aby nám odtiaľ neutekali naše deti. Som občiansky demokrat telom aj dušou. Ako lokálny aktivista sa venujem výučbe programovania na krúžkoch, keďže štvrtá priemyselná revolúcia nás čaká a neminie. Moji žiaci sú úspešní výhercovia súťaží, programátori aj programátorky, a reprezentanti nášho Slovenska. Aktívne pracujem v strane Demokrati (predtým SPOLU), aby sme priniesli Slovensku lepšiu a kľudnejšiu politiku s občanom v strede záujmu. V týchto voľbách kandidujem za stranu Demokrati pod číslom 29. Zaujímam sa o lepšie školstvo pre naše deti, fungujúcu políciu a súdnictvo a profesionalizáciu (odpolitizovanie) štátnej/verejnej správy.