Denník N

Petr Ježek: Hovoriť o tvrdom integračnom jadre v EÚ nemá zmysel

Poslanec Európskeho parlamentu za české hnutie ANO Petr Ježek. FOTO: Petr Ježek.
Poslanec Európskeho parlamentu za české hnutie ANO Petr Ježek. FOTO: Petr Ježek.

Europoslanec Petr Ježek (ANO, ALDE) popiera obavy z vytvorenia „integračného jadra“ v EÚ a hovorí o vzťahu Českej republiky k európskej integrácii po parlamentných voľbách.

Petr Ježek bol v roku 2014 zvolený za poslanca Európskeho parlamentu za hnutie ANO. V EP je predsedom Delegácie pre vzťahy s Japonskom, pôsobí ako člen hospodárskeho a menového výboru (ECON), vyšetrovacieho výboru pre vyšetrenie kauzy tzv. panamských dokumentov (PANA) a je náhradníkom vo výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) a v zvláštnom výbore pre terorizmus (TERR). Zhováral sa Marián Koreň.

 

Slovenský premiér v reakcii na výsledky českých parlamentných volieb vyhlásil, že je rád, že Slovensko ostalo posledným proeurópskym ostrovom medzi krajinami Vyšehradskej štvorky? Súhlasíte?

Ja som rád, že Slovensko je proeurópske a ostáva mi len dúfať, že Česká republika aj po voľbách zostane proeurópska a viac proerópske bude aj Poľsko a Maďarsko.

A nemáte predsa len obavy o pozíciu Českej republiky v EÚ aj s ohľadom na to, ako skončila voľba vedenia Poslaneckej snemovni a jednotlivých výborov? Tie kreslá obsadili ľudia, ktorí spochybňujú české členstvo v EÚ a hovoria o referende o vystúpení.

Obavy mám, pretože tá situácia je teraz naozaj zložitá. Česká spoločnosť je pomerne nezmieriteľne rozdelená a to je vždy problém. Prejavilo sa to na volebnom výsledku a prejavuje sa to na zostavení vlády. Domnievam sa však, že je stále možnosť, aby víťazné hnutie ANO zasadlo k rokovaciemu stolu s ostatnými demokratickými stranami v Poslaneckej snemovni, to znamená bez komunistov a SPD, a našli nejaké riešenie, ktoré by umožnilo vytvorenie stabilnej vlády v Českej republike.

O tom rozdelení spoločnosti a nespokojnosti s členstvom v EÚ sa však už hovorí celkom dlho. Ako sa to dá zmeniť?  

Je pravda, že to rozdelenie ohľadom EÚ tu je, hoci to nie je najostrejšie. Práve v ČR je najväčšie percento obyvateľov, ktorí si myslia, že členstvo v EÚ nie je dobrá vec. Obávam sa však, že to štiepenie súvisí hlavne s rozdelením v otázke vzťahu k hnutiu ANO. Časť spoločnosti sa domnieva, že hnutie ANO a Andrej Babiš pozdvihnú Česku republiku, pričom druhá časť sa bojí opaku.

Najlepším riešením by bolo nájsť nejaký aranžmán, ktorý by na nejakú prechodnú dobu umožnilo v praxi na skúšku vidieť, čo by hnutie ANO vo vláde dokázalo.

Ja sám neviem odpovedať na to, prečo tie prieskumy vychádzajú tak negatívne voči EÚ. Samozrejme sú tu faktory, ktoré fungujú všeobecne na svete. Videli sme to napríklad aj v prípade zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Je to to, čomu sa zvykne hovoriť odvrátená tvár globalizácie. Sú tu veľké počty ľudí, ktoré globalizácia nechala za sebou. Všetky tie prevratné zmeny ako digitálna ekonomika a podobne týchto ľudí nepostihli a majú preto oprávnenú obavu, že za niekoľko rokov na tom nebudú lepšie, ako sú teraz.

Je tu všeobecný odpor k súčasnému usporiadaniu, k elitám a politikom, ktorí stagnovali a nepomohli tomu, aby drvivá väčšina spoločnosti z týchto globalizačných procesov ťažila. Čiže je to odpor k súčasnému usporiadaniu, ku ktorému Európska únia prirodzene patrí.

Je to jediný dôvod nespokojnosti?

Potom je tu zásadný problém ako je migračná kríza, ktorá má mnoho negatívnych dopadov. Okrem problémov s veľkými počtami ekonomických migrantov a utečencov, viedla aj k rozdeleniu Európskej únie.

Obzvlášť v Českej republike to spôsobilo, že množstvo ľudí začalo vnímať EÚ negatívne. Je pravda, že EÚ nereagovala úplne dobre a včas na migračnú krízu. Samozrejme, môžeme hovoriť, že ochrana vonkajších hraníc je v právomoci členských štátov a nie Únie ako takej. Taliansko a Grécko však túto situáciu samy nemohli zvládnuť.

Neskôr však už Únia zareagovala a prijala celú škálu nových opatrení: od pomoci v krajinách pôvodu až po riešenie s utečencami, ktorí k nám už dorazili. To je ale niečo, čo veľa ľudí nechce vidieť a nemajú o tom ani dostatočné informácie. Preto veľká časť našich obyvateľov žije v domnienke, že Európska únia nič nerobí a migrantov sem naopak láka. Pritom tá vlna sa z hľadiska počtu znížila zhruba na pätinu. To sa nestalo samo od seba, ale práve vďaka všetkým tým opatreniam, ktoré EÚ vykonala.

Autor: Marián Koreň | EURACTIV Slovensko

Celý rozhovor nájdete na stránkach EURACTIV.sk.

Teraz najčítanejšie

EURACTIV

EURACTIV.sk je spravodajský portál o dianí v Európskej únii a európskom dianí na Slovensku. Vychádza od roku 2003. Blog je súčasťou projektu EU na križovatke, realizovaného s podporou Európskeho parlamentu.