Denník N

Juncker: Relokácie fungujú, podkopávajú ich tí, čo ich spochybňujú

Predseda Európskej komisie. FOTO: EurActiv.com/EP
Predseda Európskej komisie. FOTO: EurActiv.com/EP

Šéf Európskej komisie tvrdí, že úspešnosť utečeneckých kvót je vyše 95 percent.

Chýbajúca solidarita, žiadny kompromis, chaos. Decembrové rokovanie Európskej rady v téme migrácie neuspokojilo predstaviteľov európskych inštitúcií. Členské krajiny kritizovali za to, že sa nevedia dohodnúť na reforme azylového systému. Tá v súčasnej podobe zahŕňa aj kvóty na relokácie žiadateľov o azyl z najviac zaťažených štátov.

O záveroch Európskej rady sa diskutovalo v utorok 16. januára na prebiehajúcom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu.

Vyšehradská skupina, ktorá dlhodobo odmieta utečenecké kvóty, avizovala pred decembrovým summitom svoj príspevok do zvereneckého fondu pre Afriku. Prisľúbila celkovo 35 miliónov eur, pričom každá zo štyroch prispeje rovnakým dielom.

Ich príspevok ocenil v pléne Parlamentu aj predseda Európskej komisie.

Na poslednej Európskej rade „sme hovorili o potrebe, aby všetky štáty preukázali solidaritu a zodpovednosť,“ povedal Jean-Claude Juncker. „A ja vítam solidaritu preukázanú členskými štátmi, zvlášť solidaritu vyšehradských krajín tým, že poskytli dodatočné financovanie pre zverenecký fond pre Afriku,“ doplnil šéf európskej exekutívy.

„Existujú však aj iné formy solidarity, na ktorých záleží,“ pokračoval Juncker. „Napriek tomu, čo nám hovoria Kasandry (meno princeznej, ktorej podľa gréckej mytológie nikto neveril, pozn. red.), relokácie fungujú. Viac ako 95 percent tých, ktorí boli registrovaní v Grécku a v Taliansku, boli relokovaní,“ informoval.

Juncker spresnil, že z Talianska odišlo do iných členských štátov vyše 11 tisíc žiadateľov o azyl, z Grécka 21 tisíc. Ostatní žiadatelia by mali byť podľa Junckera relokovaní „čoskoro.“

Autor: Pavol Szalai | EURACTIV Slovensko

Celý článok nájdete na EURACTIV.sk

Teraz najčítanejšie

EURACTIV

EURACTIV.sk je spravodajský portál o dianí v Európskej únii a európskom dianí na Slovensku. Vychádza od roku 2003. Blog je súčasťou projektu EU na križovatke, realizovaného s podporou Európskeho parlamentu.