Denník N

Ako som predával diamanty a na vlastnej koži zistil, že to nie je dobrá investícia

Už je to viac ako šesť rokov, čo som varoval pred kúpou diamantov a zlata. Nie je to vôbec taká lákavá investícia a hlavne, keď ich raz budete potrebovať speňažiť, možno sa ich nebudete vedieť zbaviť. To som ešte netušil, že raz si predaj diamantov vyskúšam na vlastnej koži.

Jedna naša príbuzná sa dostala do neľahkej životnej situácie a tak nás poprosila, či by sme v tej veľkej Bratislave speňažili diamantové náušnice, ktoré kedysi dostala darom. Začali sme tak, ako by asi postupoval každý – hľadali sme odporúčania na klenotníkov. Keďže môj otec je sám „postihnutý“ zberateľskou vášňou, spýtal sa kamarátov, a tak sme sa dostali k prvým cenovým odhadom. Klenotníci nám potvrdili, že ide naozaj o diamantové náušnice. Veľkosť karátu každého kameňa je približne 0,5 karátu a na dražbe by sa cena mohla vyšplhať na 2 až 2,5 tisíca Eur.

Prečítajte si: Do čoho (ne)investovať

Ich ponuka na odkup? 600 až 800 Eur. Maximálne tretina ceny. To bolo samozrejme málo. Kde inde teda náušnice predať? Môžeme to vraj vyskúšať v Prahe alebo vo Viedni, v niektorej aukčnej sieni. Alebo súkromný predaj.

Že by som si teda založil účet na Bazoši? Len kto vám uverí, že mu cez inzerát ponúkate skutočné diamanty? Chcelo by to nejaké potvrdenie, certifikát pravosti. Volám teda na puncový úrad. Gemológa majú jedného a pracuje len v stredu poobede. Tak teda volám v stredu poobede. Dozvedám sa, že je vo výpovednej lehote a vlastne dnes je tu naposledy. Ale ak chcem, stretne sa so mnou. Za mesiac, po skúškach, na ktoré sa pripravuje.

Stretnutie bolo príjemné, náušnice sa mu páčia. Dozvedám sa, že predaj je najpravdepodobnejší niekomu, kto ich bude chcieť dať ako dar. Alebo zberateľovi. O investičných diamantoch sa dá hovoriť až pri kameňoch nad 1 karát a o nejakom stabilnom raste ceny až pri kameňoch nad 5 karátov. Vraj sa tu v Bratislave nachádza viacero pekných kúskov. Koncentrácia veľkého bohatstva do malého kameňa je pre niektorých lákavá. To budú isto nejaký dépeháčkari, pomyslím si. 

Certifikát pravosti by nebol až taký drahý, možno sto Eur, ale kamene treba najprv vyčistiť a tým sa to celé významne predražuje. Ak dokážeme náušnice predať možno za 1000 Eur (a kto vie, ako dlho to bude trvať), neoplatí sa to. Skúste aukčnú sieň Dorotheum, sú vo Viedni aj v Prahe, odporúča gemológ. V predvianočnej aukcii sa isto predajú.

Tak predsa len musíme ísť za hranice. V Dorotheu majú otváracie hodiny typické rakúske – len v pracovné dni do 15:00. Bez dovolenky to nepôjde a vyzerá to až na dve osobné návštevy. Posilnení o dobrého nemčinára (díky ségra) sa vydávame do Viedne. Dorotheum si necháva z vydraženej sumy províziu 22 % a ďalších 22 % navrch platí ako poplatok kupujúci. Dobrý biznis.

Diamanty najskôr vyčistia a potom vám oznámia vyvolávaciu cenu. Ak ju neakceptujete, za čistenie zaplatíte určité percento z vyvolávacej ceny a náušnice vám vrátia. Spolu so zmluvou podpisujeme aj predbežný súhlas s vyvolávacou cenou, čím sme ušetrili ďalšiu cestu do Viedne.

Asi po mesiaci sa dozvedáme vyvolávaciu cenu. 700 Eur, slabota. Ak sa náušnice predajú iba za vyvolávaciu cenu, dostaneme 546 Eur. Za ďalší mesiac, prebehne aukcia, neúspešne. Následne sa dozvedáme, že nám omylom poslali zlú vyvolávaciu cenu a v skutočnosti bola vyvolávacia cena 2400 Eur. To znie síce lepšie, ale náušnice sa nepredali. Dorotheum nevyužíva svoje právo dať náušnice v prípade neúspešnej aukcie do priameho predaja za vyvolávaciu cenu, ale odporúča nám účasť na ďalšej aukcii zameranej na luxusnejšie šperky. Súhlasíme a ďalšie dva mesiace čakáme na aukciu. Úspešne! Náušnice sa vydražili za 2800 Eur. Po ďalšom asi mesiaci dostávame na účet 2181,64 Eur. Kupujúci zaplatil spolu až 3416 Eur.

Rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou (spread), teda tým, čo zaplatil kupujúci a čo sme dostali my, bol cez 36 %. Suma, ktorú sme nakoniec vyinkasovali, bola o 263 % vyššia ako prvá ponuka, ktorú sme dostali. Celý proces predaja trval 9 mesiacov. Neviem ako vy, ale ja ostávam investovať do akcií.

Peter Cmorej

Mohlo by vás zaujímať aj:

Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.