Denník N

Vang Vieng sme si naplno užili aj bez alkoholu a drog

Utekáme z prašného Vientianu. Našou ďalšou zastávkou je dedinka Vang Vieng uprostred krásnych prírodných scenérií. Destináciu sme veľmi neštudovali a ešte nevieme aké prekvapenie nás čaká po príchode.

Doprava z Vientiane do Vang Vieng

Autobusom číslo 8 sme sa dostali na Northern Bus Terminal za 5000 kip (0,50€) na osobu. Ani netreba chodiť na Central Station (Khua Din Bus Station), na autobus stačí jednoducho zamávať a zastaví vám. Chodia s pravidelným odstupom, raz za 30 minút, viac informácií o verejných autobusoch vo Vientiane zistíš na stránke lao.busnavi.asia.

Z Northern Bus Terminal chodievajú minivany do Vang Vieng. Grafikon tu neexistuje, a to kedy sa minivany naplnia a vydajú na cestu, záleží iba od šikovnosti ich vodičov. Približnú cenu autobusov poznáme, ale všetci chcú o čosi viac. Až napokon za nami príde jeden vodič, ktorý ponúka odvoz za 40 000 kip (4€). Cenový rozdiel oproti ostatným vidno v kvalite autobusu a ako bonus si musíme počkať hodinu do odchodu. Tesne predtým ako vodič zaradil jednotku si ešte pripravil sáčok so sticky rice a kúskom niečoho čo pripomínalo salámu.

Týmto tátošom sme sa viezli štyri hodiny do Vang Vieng

Väčšina ubytovaní a agentúr ponúka túto cestu za 45 000 kip (4,50€), čo je rovnaká cena akú sme mali napokon aj my. S tým rozdielom, že nám trvala rozhodne dlhšie akoby trvala s agentúrou.

 

Čo je Vang Vieng vlastne zač?

Dedinka Vang Vieng, ktorá sa nachádza uprostred na ceste medzi Vientianom a Luang Prabang, nemá úplne dobrú povesť. Tu pokazili práve turisti. Lacné atrakcie, pitie ale aj drogy urobili z tohto miesta raj pre mladých backpackerov, čo bolo veľmi cítiť aj po našom príchode keď sme na uliciach stretávali väčšinou „biele tváre“ :)

Turistov sú plné ulice aj podniky
Agentúr, ktoré poskytujú zážitkové výlety je vo Vang Vieng nespočetne
V týchto stánkoch pripravujú sendviče, ktoré sa tu uchytili ešte z čias kedy bol Laos francúzskou kolóniou. A sladké crepes, ktoré sú podobné naším palacinkám

Jednou z najväčších atrakcií vo Vang Vieng je tzv. „tubing“. Spustiť sa na rieke na nafukovacom kolese znie ako dobrý adrenalínový zážitok, škoda len že bez zastávok v baroch by to trvalo kratšie ako by sme si priali. Preto sme sa nakoniec rozhodli túto atrakciu úplne vynechať, predsa len je určená hlavne pre štamgastov, pričom sa tu sem tam nejaký aj utopí.Naša cesta trvá už vyše mesiaca a pol, preto si jeden ušetrený deň vyhradzujeme iba na ničnerobenie, na terase ubytovania s výhľadom na krásne vápencové kopce.

O krásne výhľady vo Vang Vieng a okolí nie je núdza

Požičanie skútra, vo Vang Vieng

Počas nášho voľného dňa vo Vang Vieng sme si urobili aj malú obhliadku požičovní skútrov. Plne automatické skútre sa dajú prenajať za 70 000 – 80 000 kip (7 – 8€), poloautomatické motorky od 40 000 – 50 000 kip (4 – 5€) a bicykle od 20 000 kip (2€). Prvý krát sa nám stalo, že sme si požičali skúter s „prázdnou“ nádržou na dojazd pár km, a s prázdnou sme ju mali aj priniesť. Zámer požičovne nám bol ihneď jasný, keďže každý im donesie späť väčšinou viac benzínu ako dala požičovňa.

V plnej zostave s našou poloautomatickou Hondou Wave – spojka je automatická a pri uvoľnení plynu stačí len manuálne preradiť rýchlosť, aj keď netradične ľavou nohou. Veľa turistov sa jej bojí, ale jazda s ňou je naozaj jednoduchá, má menšiu spotrebu ako skúter, je veľakrát lacnejšia a ako bonus má väčšinou vpredu aj malý košík na drobnosti :)

Tu je krátke video z našich moto-výletov:

Prvý deň – vodopád a Water cave tubing

Ráno sme si prenajali našu poloautomatickú motorku, Hondu Wave. Prvé kilometre viedli k vodopádu Kaeng Nyui. Ešte vstupné 10 000 kip (1€) a môžme sa ísť kúpať!

Malá prechádzka k vodopádu cez zelený prales
Praštiaca voda nad hlavou a v širokom okolí nikto, to je ranné kúpanie vo vodopáde Kaeng Nyui
Kedysi to tu viac žilo, do korún zeleného pralesa sa dalo dostať aj týmito závesnými mostíkmi

Hneď potom sme zamierili k Water cave, kde sme si ako náhradu za tubing na rieke vyskúšali tubing v jaskyni. Samozrejme nezaobišlo sa to bez viacerých poplatkov ako parking 5000 kip, (0,50€), prechod mostom 10 000 kip (1€) na osobu, prenájom skrinky 5000 kip (0,50€) a potom sme dali každý ešte 10 000 kip (1€), ale nevieme za čo lebo vstupné do jaskyne sa neplatí :D Každopádne to stálo za to a toto miesto sme si v momente ako sme nasadli na koleso zamilovali! Ak sa sem niekedy vyberiete, platí pravidlo tak ako v každej inej jaskyni. Dones si vlastné svetlo lebo s tým čo ti zapožičajú neuvidíš nič!

Niekedy je cesta cieľ. V Lasoe to platí obzvlášť
Neraz sme videli mláďatko v klietke alebo na motúziku. V duchu veríme, že ich domáci chránia lebo prišli o matku a v džungli by zahynuli
K niektorým atrakciám sa treba prepracovať a len dúfate, že ste na správnej ceste k tej svojej
V jaskyni sprievodcu potrebovať naozaj nebudete
Spokojní, čo dodať :)

V tom istom areáli ako je Water cave je aj zipline, na výber sú dve trasy 45 – 60 minútová za 150 000 – 200 000 kip (15 – 20€). Paradoxom je, že celodenný výlet na 3 rôzne miesta aj vrátane spomínaného ziplinu s miestnou agentúrou stojí rovnako.

Zipline vo Vang Vieng sa oplatí viac s agentúrou

Na záver sme sa vybrali do dedinky Pha Tang, asi 20 kilometrov severne od Vang Vieng, ktorá ponúka takúto krásnu fotogenickú scenériu.

Výhľad z mosta v Pha Tang
Výhľad na nezaplatenie :)
Budhovia v chrámoch komplexe v dedinke Pha Tang
Okolie Vang Vieng poskytuje naozaj jedinečné scenérie
V chráme sme sa dlho nezdržali, vyprevádzali nás psy

V nádrží nám stále zostávalo veľa benzínu a tak sme sa rozhodli ísť pozrieť cestu, ktorou pôjdeme ďalší deň. S hlavným cieľom, obísť platený most. Oni tu majú poplatky naozaj za všetko… Presne to sa nám aj podarilo, po rýchlom preštudovaní mapy sme našli bambusový most ktorý, turisti síce považujú za most pre peších, ale domáci bežne po ňom prechádzajú s motorkou. A potom sme si už len užívali západ slnka nad vápencovými horami.

Bambusový most po ktorom sme sa povozili aj na motorke ;)

Druhý deň – Defekt v odľahlej oblasti

Nasledujúce ráno opäť berieme poloautomatickú motorku a vydávame sa na malú obchádzku cez bambusový most. Počasie nie je ideálne na kúpanie, a tak sa chceme iba povoziť po odľahlých roztrúsených obydliach. Akurát v najvzdialenejšom bode od dediny ma napadlo, čo by sa stalo, ak by sme dostali defekt? Nikto tu nie je a nemáme ani žiadnu výbavu na opravu. A…asi o dve sekundy sme ho naozaj dostali. Proste len tak. Po nejakej chvíli zháňania pomoci a tlačenia motorky smerom k civilizácii išiel okolo chalan s miestnou podobou traktora a s prázdnym bambusovým vozom. Tak sme to skúsili, zastavili ho a ukázali mu defekt. S jeho pomocou sme mu naložili tú nešťastnú motorku na voz a naskočili sme aj my.

Miestni v ryžových poliach
V odľahlých oblastiach

Zobral nás asi pol kilometra na dvor k ním domov a tam nám vymenil „dušu“. Ešte predtým sme sa dohodli na cene 50 000 kip (5€). Počas toho ako ju menil sa okolo nás obkľúčili domáce detičky. Malé, ktoré nosili na rukách ešte menšie a samozrejme malí chlapci, automechanici. Aspoň sme im spravili lietadielko z papieru, na skrátenie dlhej chvíle. Krátko potom ako sa začali detičky zapájať, som ho pri ukážke dlhého doletu nechtiac vyhodil na strechu :D ale s ich pomocou sme ho úspešne dali dole. Nebyť starej ojazdenej motorky, prišli by sme o takýto neopakovateľný zážitok s miestnymi :)

Malý automechanik prišiel na pomoc ;)
Deti ako sa odmalička starajú o ešte menšie deti, smutná realita

Medzitým sa zlepšilo počasie a zamierili sme k Blue lagoon. Prekvapivo sme teraz platili iba raz 10 000 kip (1€) za vstup k lagúne aj k jaskyni Tham Phu Kam. Aj keď bolo našim hlavným cieľom okúpať sa, dali sme ešte predtým šancu jaskyni. K jej vchodu sme museli vyšľapať nemálo schodov, ale ten pohľad bol rozhodne hodný tej námahy. Na naše milé prekvapenie tam nebolo ani veľa ľudí, svojou lenivosťou ani nevedia o čo prichádzajú.

Ani na Slovensku nerastú jaskyne rovno pri ceste

Ako väčšina jaskýň, ktoré sme doposiaľ v juhovýchodnej Ázii navštívili, aj táto mala impozantnú veľkosť ale tentokrát aj vápencovú výzdobu ako bonus. Jaskyňu si môžete preskúmať ako sa vám zapáči, nie sú tam nejaké striktné chodníčky. Samozrejme aspoň s čelovkou.

Ako sme si už zvykli v JV Ázii, veľkosť jaskyne bola impozantná
Magické momenty z jaskyne
V JV Ázii je úplne normálne vidieť v jaskyni sochu Budhu aj s darmi

Konečne nastal ten čas hodiť sa do Blue lagoon. Farba vody skôr pripomínala zelenú ako modrú ale bolo nám to fuk. Príjemné osvieženie a vyskákanie sa do vody bolo našou odmenou za to čo sme si odskákali ráno.

V Blue lagoon sa do sýtosti vyskáče každý ;)

Zhodnotenie Vang Vieng

Vang Vieng ponúka pre cestovateľov naozaj veľa zážitkových aktivít. Pre nás bolo úžasným miestom pre oddych a zároveň bohatým na zážitky. Nedá sa jednoznačne odporučiť ako dlho sa tu zdržať, lebo všetko závisí iba od vašej peňaženky a cestovateľského tempa.

Ťažko sa nám odchádzalo z tak príjemného miesta, ale naša cesta pokračuje ďalej do Luang Prabang. Aj tentokrát ponúkajú agentúry rovnakú cenu cestovného ako verejná doprava, a tak sme si kúpili lístok v agentúre, ešte deň vopred za 80 000 kip (8€).

Získaj naše 4 tajné články z polročnej cesty po Ázii!

Celá FOTOGALÉRIA z Vang Vieng

Teraz najčítanejšie

Milan Lahučký

Fotografovaním robím predovšetkým radosť, ako sám sebe, tak aj ostatným a to mám na tom najradšej :) Okrem fotografovania som blázon do cestovania, a tak sa s vami rád podelím o tie najkrajšie fotografie, zážitky a odporúčania z ciest ★ www.triplovers.sk