Denník N

E-recept bez papiera ešte nikto nevidel, ale eZdravie plne funguje

Chutnučká je, že?
Chutnučká je, že?

Lekárnik nepotrebuje ani svoju ePZP kartu a po zadaní akéhokoľvek rodného čísla vidí všetky predpísané lieky.  Presne podľa mojej obľúbenej vety: Ukáž mi svoje recepty a ja ti poviem, čo ti je. 

Keď v Černobyle vypli ochrany, vybuchlo to. Keď NCZI vyplo ochrany, eZdravie má zdanie funkčnosti.

„Preskripčný záznam“ je práve TO (e-recept). „Preskripčný záznam je ekvivalent papierového receptu. A papier, vyzerajúci ako recept podľa starých paragrafov a obsahujúci identifikátor preskripčného záznamu v skutočnosti už nie je receptom, ale len papierovou sprievodkou k e-receptu.  Ten papier je len bezceným nosičom čiarového kódu – odkazu na zápis v nejakej databáze.

Zákon aj dnes jasne hovorí – preskripčný záznam má byť podpísaný pomocou ePZP lekára tak, že obsahuje kvalifikovaný elektronický podpis. Všetko iné je len detská hračka bez finančnej a právnej sily.

V roku 2013 po dlhom mudrovaní a uvažovaní si politici strany Smer spísali, ako by TO ten e-recept mal fungovať. Zakomponovali ho do rámca celkovej elektronizácie celého Slovenska.

Dnes je január 2018 a zákon znie jasne, zrozumiteľne. Bez akýchkoľvek diskusii dnes nepripúšťa inú formu zdravotných záznamov, len elektronickú zdravotnú knižku uloženú na serveroch štátu pod správou NCZI (Národného centra zdravotníckych informácii).

Prídete do ambulancie a vložíte svoj eID (občiansky s čipom a s nahratými certifikátmi na elektronické podpisovanie) a lekárovi sa na obrazovke sprístupnia vaše kompletné zdravotné záznamy.

Lekár vás vyšetrí, do svojho lekárskeho systému zapíše čo s vami robil, do samostatnej záložky zapíše lieky, ktoré vám tak predpíše. A všetko toto lekárov informačný systém na pozadí odošle na štátne servre NCZI.

Je to na 2-3 kliknutia. Žiaden papier, žiadny atrament.

Vy si vezmete svoj eID a odchádzate.

Zastavíte sa v lekárni. Vložíte svoj eID a lekárnikovi sa zobrazia všetky vaše práve vystavená recepty. Opýta sa vás, či si vezmete všetko, aj ten jeden, čo označil lekár, že ho nebude uhrádzať poisťovňa a lieky vám vyexpeduje.

Je to na dve kliknutia, zaplatíte doplatok za lieky a s účtenkou a liekmi odchádzate.

Informácia o expedovaných liekoch sa na pozadí podpíše lekárnikovým ePZP (elektronickým preukazom zdravotníckeho pracovníka) a odošle na server poisťovne a NCZI do vašej elektronickej zdravotnej knižky.

Keď nabudúce prídete k lekárovi, ten hneď uvidí, že ste si lieky vybrali.

Ak by to takto neprebehlo, zákon dnes stanovuje povinne pokutu 3300 eur pre lekára. Iná forma sa nepripúšťa. Pokutu udelí ministerstvo a informáciu o tom zašle aj lekárskej komore, aby vedeli, že majú medzi sebou porušovateľa zákona.

Koniec veľkej šťastnej rodiny s oteckom Druckerom a strýkom Blaškovišom (generálny riaditeľ NCZI).

Dnešná realita je absolútne v rozpore s dikciou zákona z dielne strany Smer.

Poskytovatelia nemajú ePZP karty, údaje sa ukladajú do databáz poisťovní, nie do zdravotnej knižky v NCZI. Prenos súborov trvá desiatky minút.  Elektronické záznamy sú nepodpísané.  Recepty nemajú kvalifikovaný elektronický podpis, takže lekárnik nemá odvahu vydávať bez papiera a bez  atramentovej pečiatky.

Zoznam ďalších porúch nájdete na blogu mojej šéfky Janky Cigánikovej v článku Keď e-Health nerozbehne ani lekár s dvoma atestáciami pracujúci v Esete

Lekárnik nepotrebuje ani svoju ePZP kartu a po zadaní akéhokoľvek rodného čísla vidí všetky predpísané lieky.  Presne podľa mojej obľúbenej vety: Ukáž mi svoje recepty a ja ti poviem, čo ti je. 

Keď v Černobyle vypli ochrany, vybuchlo to. Keď NCZI vyplo ochrany, eZdravie má zdanie funkčnosti.

Smer si to vymyslel. Smer si to napísal do zákonov. Smer si zmanažoval realizáciu. Stálo to skoro 100 miliónov eur a trvalo to 10 rokov.  Smer to 1.1.2018 vypustil. Strana Smer dostala za odmenu v marci  2016 celkom 737 481 hlasov čo jej s 28.28% umožnilo vyhrať voľby.

Vždy dostanete to, čo si zvolíte.

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]