Denník N

Lži a fakty o únose dievčatka

Unesená bola dcéra matke a unesená bola aj spravodlivosť. Rodina, o ktorej hovoríme, nie je s podobným problémom sama. Pod drobnohľadom médií sa ocitla kvôli opakovaným necitlivým a neodborným zásahom Viery Tomanovej, ktorá má z postu komisára pre deti ochraňovať ich najlepší záujem, no namiesto toho si prihrieva svoju politickú polievočku. V článku nájdete všetky dôležité informácie.

 

Dňa 10.1.2018 zverejnil Denník N odhalenie o tom, že komisárka Tomanová viac ako rok nezverejnila na svojom webe jedinú faktúru, napriek tomu, že jej to prikazuje zákon. V tých starších sme sa mohli dočítať o tom, že si kúpila napríklad obrazy za 2600 €, Škodu Superb za 28 000 alebo letenky pre svojho synovca. Bola som požiadaná redakciou o to, aby som sa ako členka ľudskoprávneho výboru vyjadrila k týmto zisteniam. Povedala som, že v tejto veci plánujem iniciovať poslanecký prieskum v kancelárii Komisára pre deti.

Dňa 11.1.2018 som zverejnila plne anonymizovaný článok na blogu, v ktorom som popisovala situáciu dieťaťa, ktoré sa stalo obeťou nevymožiteľnosti práva a matky, ktorá sa už desať mesiacov domáha spravodlivosti a to napriek právoplatným a vykonateľným rozsudkom. Nevymožiteľnosť práva považujem za závažný problém Slovenska a tento prípad to v plnej nahote ilustruje. Napriek tomu boli v článku zmenené mená osôb a meno obce nebolo spomenuté, nakoľko som mala záujem otvoriť túto tému vo všeobecnosti.

Dňa 12.1. 2018 vydala komisárka stanovisko plné lží, v ktorom ma obvinila z únosu dieťaťa. Zistenia Denníka N tak prekryla kauzou, v ktorej zneužila citlivú situáciu rodiny a ohrozila maloleté dieťa, keďže ho vo svojej správe lokalizovala a tak urobila celý prípad a samotné dieťa predmetom verejného záujmu. Pôvodné stanovisko Tomanovej nájdete napr. v prvej časti článku zverejnenom na aktuality.sk.
V skutočnosti sa situácia odohrala úplne inak, čo opisujem v článku Ako som uniesla dieťa a Tomanovej hoaxy . Tomanová teda uverejnila tlačovú správu plnú lží a bez akéhokoľvek preverenia situácie.

Prípad hneď cez víkend preveroval aj Denník N. Dňa 14.1.2018 vydal článok, kde potvrdzuje mnohé z toho, čo uvádzam, považuje situáciu za zlyhanie systému aj samotnej Tomanovej, nakoľko táto v rozhovore povedala, že prípad nemá preštudovaný a bude sa mu venovať až v pondelok. Článok sa volá Uniesla Blahová dieťa ako tvrdí Tomanová alebo zasa iba zlyhal štát?

V utorok 16.1.2018 som bola pozvaná do televíznej diskusie TA3 s Vierou Tomanovou. V tejto diskusii odzneli ďalšie nezmysly a obvinenia voči mne aj matke dieťaťa. Prizvaná bola aj psychologička, ktorá spolupracuje s Tomanovou a jej kanceláriou a sudca, ktorý o prípade nebol detailne informovaný.

Televízia TA3 pod záznam z diskusie promptne umiestnila stanovisko advokáta otca, ktoré je plné výmyslov. Advokát vedený snahou zvrátiť prehratý súdny spor používa nepravdivé a zavádzajúce informácie, z čoho ho usvedčujú aj dôkazy. K bodu 1 až 6 a 8 jeho tlačovej správy sa vyjadrila právna zástupkyňa matky, ktorá citáciami z právoplatných rozsudkov vyvrátila nad všetku pochybnosť nepravdivé informácie, ktoré uviedol. Jej stanovisko zverejnila TA3 na svojej stránke o dva dni neskôr. Obe stanoviská teda nájdete pod záznamom z televíznej diskusie na tomto mieste.
Stanovisko advokátky matky som zverejnila aj na svojej stránke. Nájdete ho tu.
Vyjadrenie advokáta Garu sa týka aj mňa osobne, preto som na neho reagovala svojim stanoviskom. Stanovisko je k jeho bodom 7, 9 a 10. Zverejnila som ho na svojej stránke tu.

Dňa 21.1.2018 matka súčasne so svojim zúfalým volaním o pomoc zverejnila rozhodnutia súdu na svojej stránke. Sama sa už nemohla pozerať na mediálnu masáž týkajúcu sa jej dcéry.
Prípadu sa venoval aj portál aktuality.sk v rozhovore so sociálnou poradkyňou.

 

Bohužiaľ príbeh tohto dievčatka a tejto rodiny nie je ojedinelý. Takýchto prípadov sú u nás desiatky. Situácie, kedy berú rodičia právo do svojich rúk, používajú dieťa ako zbraň proti bývalému partnerovi a dopúšťajú sa protiprávneho konania je čím ďalej tým viac. Je to nevymožiteľnosť práva na Slovensku, ktorá sa čím ďalej tým častejšie stáva neprekonateľnou bariérou a trhá väzby medzi rodičmi a ich deťmi. Je teda vecou štátu, zjednať v tomto smere dôslednú nápravu.

V opačnom prípade bude konanie tohto otca návodom pre iných rodičov, ako beztrestne porušovať súdne nariadenia, zákony a medzinárodné dohovory, s cieľom zraniť bývalých partnerov. A obeťou takéhoto hlbokého bezprávia budú deti.

Keď Úrad komisára pre deti na Slovensku vznikol, dúfali sme, že nad ochranou detí bude bdieť nezávislá inštitúcia, ktorá bude upozorňovať na závažné problémy týkajúce sa ochrany práv detí a jej činnosťou sa bude systém zlepšovať. To sme ešte netušili, že tento úrad je pripravený ako výsluhová trafika pre Vieru Tomanová, ktorá si z tejto pozície bude vyrovnávať politické účty a zneužívať na to malé deti a ich strápené rodiny. S rozpočtom 400.000 € ročne sa stala zrejme najlepšie plateným rozvodovým právnikom v krajine. Záujem detí je na vedľajšej koľaji.

A na záver už len odkaz pre tých, ktorým sa nepozdáva, že sa angažujem v konkrétnych prípadoch.
Nuž máte na to plné právo, aby sa vám to nepáčilo. Tak ako predtým z pozície sociálnej poradkyne, i dnes z pozície poslankyne NR SR sa snažím pomáhať ľuďom. Venujem tomu väčšinu svojho času. Píšem im návrhy, sťažnosti, odvolania. Mnohí nemajú na právnikov. Preto to robím po nociach ja. A rada. Stretám sa s nimi, chodím s nimi na súdne pojednávania, sprevádzam ich v ťažkých situáciách, pomáham im zorientovať sa v zákonoch, vybaviť dávky, riešim byrokratické nezmysly. Ročne sú to desiatky ľudí, rodín a detí.
Ak by som to nerobila, nevedela by som, čo ľudí trápi, kde sú problémy a ako ich riešiť a ponúkať zmeny. Ak by som paranoidne odmietala ľuďom pomoc len pre to, že ma pritom bude Tomanová napadať a obviňovať, nevedela by som s tým žiť. Môže sa vám to teda pokojne nepáčiť. No ja to jednoducho robiť budem. Nechcem sa totiž len z ústrania prizerať trápeniu.

Ďakujem všetkým Vám, ktorí mi píšete milé a povzbudivé slová. Vašu priazeň si veľmi vážim.

Teraz najčítanejšie