Denník N

Pravda vítězí

Zdroj: www.IHNED.cz
Zdroj: www.IHNED.cz

Už tento víkend Česko čaká druhé kolo voľby prezidenta. Jej výsledok je zatiaľ neznámy, no profil kampane nám môže naznačiť aký bude mať dopad…

Tento víkend nás čaká druhé kolo Českých prezidentských volieb, proti sebe stoja Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Prvý menovaný je už ostrieľaný politik, ktorý je na scéne už od roku ’89, druhý je predstaviteľom akademickej pôdy, ktorý medzi rokmi 2009-2017 zastával post predsedu Akadémie věd České republiky. Tento súboj však bohužiaľ nie je zaujímavý kvôli kandidátom, resp. ich kvalite a tomu čo ponúkajú, ale kvôli kampani, ktorá v Čechách prebieha.

Veritas vincit, som v titulku nepoužil náhodou, od roku 1920 sa totiž jedná o moto, najskôr Československé, no po rozdelení České. Je podľa mňa až tragikomické, že krajina, ktorej národným mottom je „pravda vítězí“, podlieha tak obrovskou mierou klamstvám tak ako tomu je práve teraz v Českej Republike.

Takmer okamžite po vyhlásení výsledkov prvého kola sa spustila silná dezinformačná kampaň proti Jiřímu Drahošovi. Niektoré slogany typu: „Stop imigrantům a Drahošovi, táto země je naše! Volte Zemana!“ By mohli byť aj trochu vtipné, do chvíle kým si neuvedomíte, že takýto nezmysel naozaj zaberá.

Imigranti sa po 2015. roku stali základom každej „dobrej“ dezinformačnej zmesi v Európe. Počínaje Brexitovým referendom, končiac Českými parlamentnými voľbami. Populistické strany sa zviezli na vlne propagandy a agendy strachu, ktorá sa počas migračnej krízy rozbehla na plné obrátky. V tomto blogu nechcem rozoberať, kto túto kampaň financuje, ani v koho záujme je. Nechcem aby sa tu rozbehla ďalšia debata typu : USA vs. Rusko. Verím, že každý rozumný človek po týchto troch rokoch už dávno chápe, že to nie je nik na západ od Donecku…

Najmä kvôli zjavnej akademickej, na racionalite založenej, povahe Drahoša nie je schopný na takýto typ, agresívnej a vyslovene hlúpej kampane efektívne reagovať. Toto sa môže ukázať ako fatálna chyba. Už včera nechal (ne)strategicky Zemana „debatovať“ samého, ak sa teda dá seba-oslava bez opozície nazvať debatou.

Aj keď prezidentské voľby väčšinou tak ako na Slovensku ani v Čechách nie sú veľké „vzrúšo“, najmä kvôli tomu, že na budúcnosť krajiny nemajú takmer žiaden dopad, vďaka faktu, že prezident je v oboch krajinách iba reprezentatívna funkcia bez právomoci. Tentoraz je tomu inak, tieto prezidentské voľby rozhodnú o chode krajiny, rozhodnú o tom, či sa Česko bude držať v terajšom kurze, teda bude ďalej balansovať medzi východom a západom, alebo skočí smerom na východ.

Terajší prezident a kandidát Miloš Zeman, svoje sympatie voči východu vôbec neskrýva. Avšak pre Česko nebezpečnejšie je jeho koketovanie s Andrejom Babišom. Slovenský miliardár, ktorý v minulom volebnom období pôsobil ako minister financií, momentálne čeliac obžalobe zo sprenevery euro fondov v kauze „Čapí hnízdo“, sa totiž uchádza o post premiéra. Dnes je už isté, že skôr, či neskôr zloží jednofarebnú vládu ANO. Otázne je akú škodu táto vláda ČR spôsobí. A tu do hry vstupuje prezident, Babišovi by neuveriteľným spôsobom pomohla tichá koalícia s Milošom Zemanom, taká akú sme videli medzi Smerom a Ivan Gašparovičom medzi rokmi 2012-2014 na Slovensku. Dobre vieme ako to počas vlády jednej strany na Slovensku vyzeralo. Smer ovládol takmer všetky štátne inštitúcie, zabezpečil si beztrestnosť.

Slováci však oproti Čechom majú v tomto smere obrovskú výhodu, my sme si už jeden pokus o „únos“ štátu prežili a vieme ako naň zareagovať. ČR má výhodu silne vybudovaných inštitúcií, čo dokazuje polícia, ktorá bez okolkov obvinila premiéra. Niečo o čom na Slovensku môžeme iba snívať… Otázne je, či aj tieto silné inštitúcie dokážu vydržať 5-ročné zemetrasenie tandemu Babiš-Zeman.

Ďalšia kontroverzia vzrástla okolo financovania Zemanovej kampane, ktorej akýsi spolok „Přátel Miloše Zemana“ prispel sumou vyše 7 000 000 kč (cca 280 000€) bez toho aby bol jasný pôvod týchto peňazí. K tomuto by som podotkol už iba toľko, že keď sa na toto pýtali senátora Velebu, jedného z členov tohoto spolku a podporovateľa Miloša Zemana, nevedel objasniť ani pôvod týchto peňazí a dokonca ani nevedel povedať, či Strana práv občanov, ktorej je predsedom prispela na Zemanovú kampaň. Následne z relácie doslova ušiel, celý rozhovor so senátorom Velebom si môžete pozrieť tu.

Podľa posledných prieskumov sa ukazuje, že Česi si význam týchto volieb dobre uvedomujú a účasť sa odhaduje až na 75% oprávnených voličov. K tomuto prispela hlavne vyššie zmienená kampaň Miloša Zemana. Ja si však trúfam tvrdiť, že mu skôr ublíži pretože svojou vulgaritou mobilizuje voličov, ktorý by za normálnych okolností zostali doma. Tých, čo sa na takúto kampaň dá prilákať, svojimi „excesmi“ prilákal už počas piatich rokov výkonu svojej funkcie.

Výsledok týchto volieb sa dozvieme už tento víkend, bude to istotne napínavý a pravdepodobne tesný súboj. Ja však aj kvôli svojmu blízkemu vzťahu k Česku verím, že sa naplnia slova jeho patróna Jána Husa: „Super omnia vincit veritas.“ Teda: „Pravda vítězí nad vším.“ Bolo by nemilé a pre mňa smutné keby sa Česko dostalo na okraj západnej Európy. Pretože patrí do jej stredu.

Teraz najčítanejšie