Denník N

Veľkí zamestnávatelia nechcú primerane zvyšovať platy. Kvalifikovaná pracovná sila chýba Slovensku vo vláde, nie vo fabrikách

Za premiéra Fica zažíva Slovensko inváziu lacnej pracovnej sily zo zahraničia. Premiér Fico a minister Richter tvrdia, že Slovensko nemá dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, preto ju musíme dovážať. Fakty však hovoria niečo iné.

Ako je to s kvalifikovanosťou cudzincov pracujúcich v SR?

Pred dvomi rokmi pracovalo na Slovensku 24 tisíc cudzincov, dnes ich je takmer 50 tisíc. Z krajín mimo EÚ pracovalo pred dvomi rokmi na Slovensku 5 tisíc ľudí, dnes ich je 22 tisíc. Z krajín mimo EÚ pracuje u nás najviac Srbov. Zatiaľ čo pred dvomi rokmi ich tu bolo 1 tisíc, dnes ich pracuje na Slovensku viac ako 12 tisíc.

Práve na príklade Srbov vieme najlepšie dokázať nekvalifikovanosť premiéra Fica a ministra Richtera vo vnímaní ekonomickej reality na Slovensku. 90 percent Srbov totiž pracuje na nízko kvalifikovaných miestach operátorov alebo na nekvalifikovaných pracovných pozíciách. Iba 10 percent Srbov predstavuje tú takzvanú nedostatkovú kvalifikovanú pracovnú silu.

Viete odkiaľ mám tie čísla o pracovnej kvalifikácii Srbov na Slovensku? Zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, sú zverejnené na internete. Premiér Fico a minister Richter ich majú takisto k dispozícii. Ak teda tvrdia vyššie uvedené nezmysly o potrebe dovozu kvalifikovanej pracovnej sily zo zahraničia, sú odborne nespôsobilí vykonávať funkcie členov vlády, zavádzajú úmyselne alebo sú iba neinformovaní? Z pohľadu slovenských zamestnancov je to úplne jedno.

Ako rastú platy na Slovensku v porovnaní s inými krajinami?

V skutočnosti je problémom Slovenska nechuť veľkých zamestnávateľov zvýšiť platy zamestnancov primerane k rastu výkonnosti slovenskej ekonomiky. Opäť si to môžeme ukázať na faktoch: Zatiaľ čo v Maďarsku alebo Rumunsku rástli platy v priemysle za posledný rok o 12 percent, v Estónsku a Slovinsku o 8 percent, v Česku o 7 percent, na Slovensku rástli iba o 6 percent.

V zahraničí dnes pracuje približne 300 tisíc Slovákov. Ak by sa platy na Slovensku zvyšovali tak ako v Maďarsku alebo Rumunsku, mnohí z nich by sa veľmi radi vrátili domov. A ak si dokázali títo ľudia nájsť prácu v tvrdej konkurencii v zahraničí, o ich kvalifikovanosti pre slovenský trh práce hádam nebude pochybovať nikto.

Naozaj neviem, či to premiér Fico a minister Richter robia z hlúposti alebo úmyselne. Faktom je, že sa nechali „ulobovať“ pokryteckým plačom veľkých zamestnávateľov, ktorým teraz uľahčujú najímanie cudzincov. A tí pod zámienkou nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily vyhadzujú slovenských občanov z práce a nahrádzajú ich lacnejšími Srbmi, Ukrajincami a Vietnamcami dovezenými cez pokútne pracovné agentúry.

Keď niečo sľúbime, tak to aj dodržíme

Koncom roka som sľúbil protestujúcim zamestnancom FM Slovenská s.r.o. v Seredi, že sa na to nebudeme iba pozerať. Chcem vás preto informovať, že v parlamente je práve náš návrh zákona, ktorým zavádzame strop 20 percent pre agentúrnych zamestnancov vo firmách. Hlasovať sa o ňom bude začiatkom februára.

Chápem tento náš návrh aj ako príležitosť, aby sa koalícia a opozícia v parlamente prestala navzájom okydávať a obviňovať, ale aby sme konečne niečo urobili aj pre ľudí. Najdôležitejšie totiž nie je to, či práve vyhráva opozícia alebo koalícia, v politike by mali vždy vyhrávať slovenskí občania. Aspoň takto si politiku predstavujeme my.

Milan Krajniak, autor je poslancom NR SR a podpredsedom Sme rodina

 

Teraz najčítanejšie

Milan Krajniak

Narodil som sa v Bojniciach 30. januára 1973. Vyrastal som v Prievidzi, vojenskú službu som absolvoval v rokoch 1997-1998 u 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Napísal som publikácie Banda zlodejov, Úspešní politici slovenských dejín, Doktrína štátu a Slovenská identita. Som šťastne ženatý, s manželkou Andreou máme dcéru Zuzku. Od roku 2016 som poslancom NR SR a podpredsedom hnutia SME RODINA.