Denník N

Bez bariér v Berlíne

Naše vybehané, vymodlené a dlho očakávané nové upravené auto s nájazdovou plošinou konečne parkovalo u nás doma. Chceli sme ho prevetrať na dlhšej trase a príležitosť sa naskytla veľmi rýchlo. Koncert našej obľúbenej skupiny Coldplay v nemeckom hlavnom meste Berlín!

Berlín je nádherné mesto s bohatou históriou, preto sme vedeli, že príjemné spojíme s užitočným a okrem koncertu navštívime aj centrum mesta a jeho rôzne pamiatky či múzeá. V prvom rade sme si však museli objednať lístky na koncert a zabookovať izbu v hoteli, ktorý bude vhodný aj pre ľudí na vozíku.  Po dlhšom pátraní a brázdení po internete sme našli AZIMUT – Hotel Berlin City South, ktorý bol nielenže bezbariérový, ale aj cenovo dostupný, nakoľko sa nachádzal viac na okraji Berlína. Všetko pripravené a zbalené, hor sa na výlet!

V pondelok ráno, 27. júna 2016, sme sa vydali na prvú dlhú cestu našim bezbariérovým autom z Bratislavy, cez Prahu, Drážďany až do cieľového Berlína. Cesta bola bezproblémová a v celku rýchla, spríjemňovali nám ju kvalitné nemecké diaľnice a vďaka klíme v aute sa to naozaj dalo vydržať.  Po príchode na hotel sme zistili, že naša bezbariérová izba je veľmi pekná, priestranná, s obrovskou kúpeľňou s vyspádovanou podlahou. Nemuseli sme sa tak trápiť so žiadnym sprchovým kútom či vaňou. Vyhradené parkovanie bolo priamo pred vstupom do hotela a tak sme sa spokojní so službami hotela ešte navečerali a unavení sme sa uložili na pokojný spánok v tichej časti Berlína.

Na ďalší deň sme hneď skoro ráno zamierili do centra. Kým sme našli vyhradené parkovacie miesto, chvíľu to trvalo, misia však skončila úspešne. Veľmi nás teší, že parkovacie karty majú európsky rozmer a môžete vďaka nim parkovať v ktoromkoľvek európskom meste. Po zaparkovaní sme už všade „chodili len pešo“, keďže mesto je celé bezbariérové. Podarilo sa nám navštíviť Holocaust Memorial – pomník zavraždeným Židom. 2711 kusov betónových monolitov pripomína náhrobné kamene. Tie majú predstavovať paralelu medzi pomníkmi a sarkofágmi. Tmavosivá farba betónových blokov má pripomínať popol po zosnulých. Pomníky sú postavené na zvlnenom podklade a keď ste niekde hlboko uprostred, máte pocit, že sa všetko naokolo s vami točí a vo vás to vzbudzuje pocit neistoty.  Hneď po zhliadnutí pomníka sme samozrejme nemohli vynechať najznámejšiu pamätihodnosť Berlína a významný symbol tohto mesta. Na konci druhej svetovej vojny bola Brandenburská brána veľmi poškodená delostreľbou nemeckej armády, no v polovici 20.storočia bola opäť zrekonštruovaná. A zhodli sme sa, že vyzerá naozaj nádherne.  Napravo od Brandenburskej brány sa nachádza Ríšsky snem, ktorý je prístupný aj pre vozičkárov. Musíte si však dopredu rezervovať miesto na konkrétny čas a keďže nám sa nechcelo čakať v dlllllhočiznej rade, obzreli sme si ho len zvonku.  Neskôr sme sa presunuli na známe berlínske námestie Alexanderplatz, kde sa po krátkej prechádzke ženská posádka odpojila, pretože chcela okúsiť na vlastnej koži známy obchod Primark. Mužská posádka sa vydala preskúmať dostupnosť známej berlínskej televíznej veže. Žiaľ táto dominanta nie je pre vozičkárov prístupná, pretože k výťahu vedie niekoľko desiatok schodov.   Chuť sme si napravili hneď kúsok vedľa v celosvetovo známom múzeu Body Exhibition, kde sme mohli vidieť rôzne časti ľudského tela, vnútorné orgány, mnoho zaujímavého sme sa dozvedeli a naučili. Priestory múzea boli kompletne bezbariérové a príjemným bonusom bol aj bezplatný vstup pre našich osobných asistentov.

Ďalší deň bol opäť bohatý na zážitky. Navštívili sme obľúbené miesto turistov Checkpoint Charlie. Toto miesto bolo hraničným miestom v Berlíne, patril k najznámejším priechodom rozdeleného Berlína. Spájal americký a sovietsky sektor mesta. V blízkosti sa nachádza múzeum Topography of Teror.  Je to veľmi zaujímavé vlastivedné, voľne dostupné múzeum, ktoré sa z veľkej časti rozprestiera v exteriéri. Ponúka pohľad na históriu Nemecka počas nacistickej éry. Múzeum lemuje pôvodný berlínsky múr a je úplne dostupné aj s vozíkom.  Poslednou zastávkou pred koncertom bolo Spy Museum (špionážne múzeum), ktoré nás vnieslo do temnej ríše špionáže. Mali sme možnosť spoznať rôzne techniky a spôsoby, ktoré využívali špióni od dávnej minulosti až po súčasnosť. Múzeum bolo opäť prispôsobené aj ľuďom na vozíku a nechýbala ani bezbariérová toaleta. Potom nás už naše kolieska viedli k domovskému stánku futbalového klubu Herthy Berlín, priamo k Olympijskému štadiónu s kapacitou až 70tisíc fanúšikov. Parkovanie pred štadiónom bolo bezproblémové opäť vďaka našej parkovacej karte. Po povinnej osobnej prehliadke sme sa dostali do útrob štadiónu, ktorý má kapacitu až 100 miest vyhradených pre vozičkárskych návštevníkov. O bezbariérové wc opäť nebola núdza, preto môžeme tvrdiť, že štadión bol vybavený skutočne na úrovni. Nie nadarmo dostal od UEFA hodnotenie v podobe piatich hviezdičiek. Krátko pred deviatou začala hrať naša obľúbená skupina Coldplay. Vidieť obrovský štadión naplnený do posledného miesta bolo ohromujúce.

Po nádhernom koncerte sa nám z Berlína odchádzalo ťažko. Máme však krásne spomienky na úžasné bezbariérové mesto, kde sa určite opäť radi vrátime.

 

 

Teraz najčítanejšie

Natália Turčinová

Život na štyroch kolesách veľa berie, ale aj v mnohom obohacuje. Tak to cítim. Vo všetkom sa snažím vidieť to dobré, neľutovať sa a pozitívne myslieť. To je tajomstvo môjho úsmevu. :)