Denník N

Ľudskoprávny výbor ako panoptikum

Dnes zasadal v parlamente výbor pre ľudské práva. A ako obvykle to dopadlo ako paródia a panoptikum ľudskej úbohosti.

Na výbore som predložila návrh na vykonanie poslaneckého prieskumu v úrade Komisára pre deti. Denník N zistil, že komisárka Tomanová viac ako rok nezverejnila na svojom webe jedinú faktúru, napriek tomu, že jej to prikazuje zákon. V tých starších sme sa mohli dočítať o tom, že si kúpila napríklad obrazy za 2600 €, Škodu Superb za 28 000 alebo letenky pre svojho synovca.
Komisárka odmieta zverejniť personálne obsadenie úradu plateného štátom. Nikto nič nevie o ich odbornosti, postupoch pri riešení a vybavovaní podnetov. Úrad má ročný rozpočet 400.000 €. Nad úradom komisára nie je žiaden kontrolný orgán, ktorý by jeho činnosť preveroval.

Vládni poslanci prieskum zamietli. Čoho sa len boja?!

Predložila som aj uznesenie, v ktorom výbor vyjadruje svoje poľutovanie a zhrozenie nad situáciou v meste Trebišov a jeho okolí, kde sa podľa zistených informácií a svedectiev predstaviteľov samosprávy a odborníkov prostitúcii venujú deti od útleho veku. Mnohé z nich sú infikované vážnou pohlavnou chorobou – syfilisom.
Nasledovalo pozvanie pre ministra Richtera, Druckera a Kaliňáka, aby výbor oboznámili s plánom intervencie smerujúcim k zabezpečeniu situácie v zmysle ochrany práv dieťaťa, aplikovania legislatívnych, exekutívnych a iných opatrení a intervenčných programov.

Vládni poslanci uznesenie neschválili. Dali najavo, že syfilis a prostitúcia osemročných detí ich nezaujíma.

Tieto zbytočné témy popudili, otrávili a rozhorčili poslanca Glváča zo SMERu, ktorý navrhol, že by sa radšej na budúcom výbore zaoberal tým, ako unášam deti. Navrhol to zaradiť ako samostatný bod programu budúcej schôdze výboru.

Toto poslanci vládnej koalície schválili.
Vaše ľudské práva sú v dobrých rukách.

Natália Blahová

Teraz najčítanejšie