Denník N

Fekálnou transplantáciou k harmónii duše?

V posledných rokoch sa v radoch priaznivcov sprievodnej probiotickej terapie stále častejšie objavujú práve psychiatri. Aj tí slovenskí. Prečo?

Metabolické, kardiovaskulárne i zápalové poruchy môžu mať svoj pôvod v nerovnováhe črevnej flóry. Zdravá črevná mikroflóra je okrem iného dôležitá aj pre tvorbu serotonínu (prvý krát ho objavili práve v črevách), ktorý hrá dôležitú úlohu neuroprenášača a medzi pospolitým ľudom sa o ňom hovorí, ako o „hormóne šťastia“. Nie náhodou patrí selektívne obmedzenie spätného vychytávania serotonínu k úspešnej taktike boja s depresívnymi stavmi. Depresia je tak sprofanované slovo, že venovať sa objasňovaniu tohto pojmu, by znamenalo nosenie dreva do lesa. Rozhodne to však nie je nešťastie spôsobené nudou a nečinnosťou rozmaznanej populácie, ktorá ním kompenzuje prílišnú pozornosť alebo domnelú nepozornosť spoločnosti, v ktorej žijú. Bez moralizovania chcem vypichnúť skutočné prípady vážnych a život ohrozujúcich ochorení, pre ktoré sú tieto liečivá potrebné a skutočne pomáhajúce. Bipolárna porucha, psychotické stavy sprevádzané bludmi, halucináciami, prípadne telesným ochromením, obzvlášť dôležité sú pri ťažších depresívnych stavoch so samovražednými sklonmi.

Celá skupina látok nesie názov SSRI a ich znášanlivosť v širokej populácii je obdivuhodne dobrá, pre zvyšovanie účinnosti terapie sa v dnešnej dobe odporúča stratégia kombinácie s ďalšími liečivami z iných skupín antidepresív. Nevoľnosti, hnačky, bolesti hlavy, strata libida, či poruchy erekcie sú často nepríjemné sprievodné javy, ako aj závislosť- nesprávnym vysadením liekov sa dostavujú abstinenčné príznaky – Syndróm z vysadenia SSRI. U zanedbateľného percenta pacientov sa občas objavuje aj Serotonergný syndróm, ktorý sa obtiažne diagnostikuje a môže byť mylne považovaný za epileptický záchvat, keďže ho sprevádzajú podobné príznaky. VŽDY sa odporúča k farmakoterapii pridružiť aj psychoterapiu. Aj vy ste si teraz predstavili legendami opradený gauč s lekárom prekypujúcim múdrosťou a chápavosťou, ktorý vás sústredene počúva, aby sa vám uľavilo? Možno tak v americkom filme. Slovenská realita je iná, viac zameraná na výkonnosť, než výkon. Ale iné som chcela.

Ľahšie depresívne epizódy, začínajúce stavy psychickej nepohody, stresom spôsobené neurózy a náladovosť, bývajú často doprevádzané poruchami spánku, nechutenstvom či hnačkami. Podľa mojich skúseností, obvykle v týchto prípadoch stačí zapracovať na potrebných zmenách v životospráve, odľahčiť jedálny lístok, pridať pohybovú aktivitu a počet naspaných hodín, aby nedošlo k rozvinutiu vážnejších a komplikovanejších stavov. Posledne zmienený črevný dyskomfort, má najväčší dopad na bežný bezproblémový chod života. Preto sa môže stať, že vás pri rutinnom nákupe čierneho uhlia na obyčajnú hnačku, začne farmaceutka spovedať a jej otázky sa môžu javiť dosť „mimo misu“ (nielen záchodovú). Nie raz sa mi podarilo dopátrať k neriešeným rodinným, pracovným či vzťahovým problémom, ktoré sa maskovali do opakovaných hnačiek bez rozdielu prijímanej potravy. Nie raz mi pacienti neverili. Nie raz som zvolila metódu – veď vyskúšajte na týždeň, dva a uvidíme. Vyskúšali užívať probiotiká.

V mojej pozícii sa probiotiká javia ako stará rocková dlhohrajúca platňa, častým hraním poriadne poškriabaná, a teda nervydrásavo preskakujúca. Mediálne podporované testy prítomnosti probiotických kultúr v kapsliach, práškoch či jogurtoch, ktoré mali svojho času utlmiť humbuk okolo ich nadužívania, na ich atraktivite vôbec neubrali. Skôr naopak. Či sa jedná o módnu vlnu alebo nie, nechám na posúdenie iných. Faktom je, že efekt probiotík popísalo už veľa štúdií a lekári naprieč spektrom odborností, od gastroenterológov, cez imunológov a alergológov, po dermatológov a gynekológov ich užívanie v rozumnej miere, bez okolkov odporúčajú. V posledných rokoch sa v radoch priaznivcov sprievodnej probiotickej terapie stále častejšie objavujú práve psychiatri. Aj tí slovenskí. Prečo? V experimentálnych podmienkach sa u hlodavcov so správnou črevnou mikroflórou znižuje hladina úzkosti a stúpa pohybová aktivita, ktorá pozitívne vplýva na ich úmrtnosť v porovnaní s bezmikróbnymi jedincami. Okrem iného mikroflóra chráni črevnú stenu, tvorí vitamíny, rozkladá potravu a získava z nej výživu, tvorí protizápalové látky, zabraňuje rastu patogénnych baktérií, moduluje imunitné reakcie. Psychiatri spoliehajú na tvorbu metabolitov – butyráty – ktoré menia priepustnosť hematoencefalickej bariéry (medzi krvou a mozgom). Rozvinutiu zdravej mikroflóry pomáhajú rôzne faktory. Prirodzené pôrody, vhodná strava – menej kalorická, s vyšším príjmom vlákniny a primeraným množstvom tukov – pohybové aktivity, spolužitie so zvieratami, agroturistika, pravidelné maznanie, externé podávanie probiotík a v procese skúmania je posledný hit – fekálna transplantácia. O čo ide?

Jedná sa o terapiu, v ktorej je stolica odobraná zdravému človeku a podaná pacientovi s kuratívnym zámerom. Počiatky tohto postupu vraj siahajú až dvetisíc rokov dozadu a prišli s tým Číňania. Dnes túto metódu, ktorá si kladie za cieľ, obnoviť črevné baktérie na správnu hustotu a rozmanitosť tak, aby sa nastolila rovnováha, skúma aj naša netrpezlivá civilizácia. Totižto, okrem tých „dobrých“ baktérií sa v našich črevách pohybujú aj „zlé“. Normálne a prirodzene žijú všetky kmene v mieri a vzájomnej prosperite, kým sa medzi nich nevotrie nešvar vo forme cukrov, tukov, stresov, antibiotík – tie často širokospektrálne režú bez rozdielov všetky, za vzniku nerovnovážneho stavu, ktorý sa môže, no nemusí upraviť samospádom. Podľa klinickej štúdie uverejnenej v časopise Journal of Gastroenterology and Hepatology dokáže fekálna transplantácia vyliečiť zápaly čreva spôsobené baktériou Clostridium difficile až u 93% pacientov. (zdroj http://www.ippm.sk) V Brne od apríla 2009 zaznamenali úspešnosť 80%, pričom najväčším úspechom z môjho pohľadu sa ukazuje hlavne fakt, že sa tým podarilo pretrhnúť začarovaný kruh opakovaných návratov infekcie. Indikácia tejto terapie je teda prevažne z iných dôvodov, dráždivé črevo a zápalové procesy v črevách najčastejšie. Na Slovensku sa podobnej liečbe venujú pokiaľ viem len v Bratislave a procedúra nie je ani u nás hradená poisťovňou. Česko a svet aplikuje fekálie sondou cez nos, v Bratislave rektálne. Kým však k tomu príde, musí dôjsť k selekcii zdravého darcu. Tento krok vo mne vzbudzuje pomerne obrazotvornú zvedavosť a naozaj nechcem zabiehať do zbytočne lacných (nechutných) detailov. Metodika výberu v mojom narýchlo vymyslenom postupe, by každého potenciálneho darcu odradila. Jedine, že by za to dostal slušný honorár. Skrátka a dobre, následne sa exkrementy vhodných darcov zmrazia a stanú sa implantátmi, ktoré sa vložia do sondy. Implantácia je bezbolestná a pre správne rozloženie vzorky do črevného systému sa používa špeciálna masáž (mamičky určite poznajú túto „špecialitku“), polohovanie (detto) a krátky oddych na lôžku. Na cenu sa môžete opýtať, ale keďže závisí od počtu implantátov, bude to mastné. Symbolicky mi napadá varovanie: tuky opatrne.

Bez ohľadu na to, koľko transplantácia hovna stojí a či je účinná a vôbec potrebná, je evidentné, že v črevách sa toho odohráva dosť na to, aby sme o ich funkčnosť a priechodnosť usilovali. Naše staré mamy by si pri rečiach o zmrazovaní zdravej stolice právom ťukali po čele. Staré dobré príslovie : Všetkého s mierou, je založené na múdrosti odpozorovanej z aktívneho života v kontakte s prírodou. V otázkach duševnej rovnováhy nie je radno žartovať, skôr to vyžaduje zamyslenie a sebadisciplínu, tak ako všetko podstatné pre život. Máme možnosti, môžeme si vyberať, ako budeme žiť. Buď nás naše voľby privedú k fekálnej transplantácii alebo nie. Ja po nej netúžim.

A čoVy? Ako? Už ste dnes boli na tróne? Bolelo či tieklo? Myslite!

Teraz najčítanejšie