Denník N

Ako pomôcť mobilite Slovákov?

Bývame v Lamači a všimla som si, že tu začínajú chodiť skupinky mladých mužov, hovoriacich cudzov rečou. Pochopila som, že sú to Srbi, ktorí pracujú v blízkom veľkom závode.

Idú si nakúpiť do potravín alebo na jeseň hrávali futbal na ihrisku. Je to niečo nové. Ženy som s nimi nevidela. Možno rodiny nechali doma alebo ešte žiadne nemajú. Je otázka, ako sa títo ľudia budú integrovať alebo budú žiť paralelne popri nás vo svojej komunite. Počula som práve debatu na Slovenskom rozhlase, že sa vláda snaží podporiť mobilu Slovákov príspevkom 4-6000 EUR. Môže sa to zdať veľa, ale je to naozaj veľa? Predstavme si niekoho napríklad z Rožňavy, muža s rodinou, ktorý v Bratislave nikoho nepozná, nikdy nebýval v podnájme. Nemá v Rožnave prácu, ale aspoň je medzi svojimi. Ako takého človeka presvedčiť, aby sa presťahoval za prácou a všetko zmenil?

Sympatický prístup a veľmi efektívny mal Tomáš Baťa a jeho Baťovany. Vystaval okolo fabriky v Zlíne byty, aby tam robotníci bývali so svojimi rodinami. Baťovany boli ako samostatné mestečko v meste Zlín. Myslím si, že toto by bola cesta aj pre nášho muža z Rožňavy. Nie povedať: Tu máš 6000 EUR a choď!“ Ale povedať: „Pozri, tu je nájomný byt. S platu, pôjde toľkoto na nájom. Môžeš sa presťahovať s rodinou. Je tam škôlka a škola pre tvoje deti a zamestanie pre tvoju manželku. Tu je obchod. Tu je kostol.“ Možno by si vtedy ten náš nezamestnaný povedal, že to skúsi.

Možno si štátni úradníci povedia, že na to nemáme peniaze, na stavanie nájomných bytov. Pozrime sa, aké to má ďalšie výhody. Ak by sa ľudia presťahovali s celými rodinami, boli by stabilnejší. Podporili by celkový rozvoj oblasti, pretože v školách by študovali ich deti, využívali by miestne služby, nakupovali v miestnych obchodoch.

Ešte jeden príklad. Môj ujo a starosta jednej dediny blízko Bánoviec rozmýšľali, ako zachrániť dedinu, aby v nej nezostali len starí ľudia. Ako v nej udržať mladých ľudí. Riešenie: Postavili dva činžiaky nájomných bytov, kde sa nasťahovali mladé rodiny. Odkúpili pozemky od miestnych ľudí, rôzne kúsky polí, role. Spravili tam inžinierske siete. Teraz sú tam už tri nové ulice rodinných domov s mladými rodinami.

 

Teraz najčítanejšie