Denník N

Objala som koalu

Kam miznú koaly?

Na náš prvý výlet kampervanom sme zobrali aj Pettera. Išli sme do Lone Pine Koala Sanctuary, čo je útočište pre koaly. Je dosť zarážajúce, že ich národný symbol je na ústupe. Dôvodom je človek, čo iné.

Začiatkom 20-teho storočia ich lovili kvôli kožušine, dnes koala stráca domovinu na úkor rozmáhajúcej sa ľudskej populácie, ktorá potrebuje priestor pre farmy, cesty, domy, obchody, … Zabíjajú ich lesné požiare, doprava, pesticídy, mačky a psy.

Stratou územia strácajú aj potravu. Hoci v Austrálii rastie 600 druhov eukalyptov, koaly z nich jedia len 40 – 50 a len 10 z nich patrí k ich najobľúbenejším.

Neľudské životné podmienky ich stresujú, stres zase znižuje ich imunitu a sú tak náchylnejšie na choroby.

V Lone Pine Koala Sanctuary sme mali možnosť spoznať aj iné austrálske živočíchy. Boli tam všemožné druhy papagájov, netopiere, dingo, kengury, emu, rybárikovec obrovský, vtákopysk, ktorý vyplašene plával v tmavom akváriu, jašter, krokodíly, vačica, kazuár.

Predviedli nám aj ako sa zaháňajú a strihajú ovce. Hotové Vtáky v tŕní – kniha, ktorá ma prvá zoznámila s Austráliou a možno aj inšpirovala na cestu. Dnes síce nechápem čím, pamätám si opisy horúčav, múch a prachu. Asi som si to chcela vyskúšať na vlastnej koži. Budem sekať cukrovú trstinu?

Colleen výstižne opísala svalnaté ruky, ktoré pár pohybmi obnažili ovcu. Ešte tú cukrovú trstinu a vojsť do nejakého domu na koloch a mne to stačí.

Ten dom sa podaril.

Na našej ulici išiel jeden na dražbu a záujemcovia mali možnosť preskúmať ho. Pre agenta z realitnej kancelárie sme zahrali predstavenie. Tvárili sme sa ako mladý profesionálny pár, ktorý má v pláne založiť si rodinu, ale najprv musí nájsť domov. Niečo v jeho očiach mi hovorilo, že vedel, že sme len na exkurzii, ale nevyhodil nás. Ukazoval nám obrovské a vzdušné miestnosti a postupne otváral dvere do stále menších komôr a šatníkov. Kúpeľňa síce potrebovala trošku roboty, ale inak by som brala. Večer by som sedela na verande a sledovala ľudí na prechádzke a vačice na telefónnych drôtoch. Lenže nie sme tu kvôli domu. Slušne sme sa poďakovali a išli na pivo.

 

 

 

Teraz najčítanejšie