Denník N

Skutok sa nestal: Ako mladý pár na vozíkoch prišiel o byt aj peniaze

S Martinom nás k sebe pripútala láska pred deviatimi rokmi. K vozíku nás oboch pripútala svalová dystrofia od detstva. Pre nás je každý deň dar aj boj. Aj napriek tomu, že ráno nevstaneme z postele bez pomoci inej osoby, snažíme sa žiť plnohodnotne a s úsmevom na tvári. Pred dvomi rokmi sme začali uvažovať o spoločnom, vlastnom bezbariérovom bývaní, ktoré sme si vysnívali a veľmi sme sa z toho tešili. Napokon sme prišli aj o byt, aj o 80-tisíc eur, ktoré sa „stratili“. Podľa prokuratúry sa skutok nestal.

Bezbariérový byt sme hľadali ako ihlu v kope sena

Oproti iným mladým párom sme mali jednu veľkú výhodu. Martinova mamina sa rozhodla predať menší dvojizbový byt v Petržalke a peniaze z jeho predaja nám darovať. Chcela nám pomôcť zrealizovať náš sen o vysnívanom spoločnom bývaní. Mali sme teda v rukách sympatickú čiastku, s ktorou sme mohli nakladať podľa vlastného uváženia. Hneď sme sa začali obzerať po bezbariérových bytoch v Bratislave. Rozhodili sme siete medzi priateľmi a známymi, ale oslovili sme aj množstvo realitných kancelárií. Žiaľ, mali sme pocit, že pre maklérov bola úloha nájsť bezbariérový byt nad ich schopnosti. Potrebovali sme byt s bezbariérovým vstupom, kúpeľňou, širokými dverami a pevnými, nie sadrokartonovými stropmi tak, aby sme mohli uchytiť nad posteľ stropný zdvihák, s ktorého pomocou sa presúvame. V marci 2016 sme sa dokonca prihlásili aj do relácie Nové bývanie vysielanej v televízii JOJ, ktorá práve pripravovala bezbariérový špeciál, a teda nám ich ponuka akoby padla z neba práve v čase, keď sme to najviac potrebovali. Bohužiaľ ani touto cestou sa nám vhodné bývanie nepodarilo nájsť. Nebola to však chyba tvorcov relácie, ale len odzrkadlenie zlej bytovej situácie na Slovensku.

Konečne sme vďaka maklérke našli to, čo sme hľadali! Alebo nie?

Opäť sme teda brázdili internetom, dúfajúc, že predsa len nájdeme niečo vhodné. Zrazu sme natrafili na sympatickú bezbariérovú novostavbu v objekte Sunpark Residence „Na Križovatkách 27/A, Bratislava“. Byty v tomto projekte boli ešte voľné a za prijateľnú cenu, preto sme sa rozhodli kontaktovať realitnú maklérku, riaditeľku realitnej kancelárie RE/MAX Gold, Henrietu Lukovicsovú. Jej kancelária nielenže sídlila priamo v bytovom objekte, ale bola aj kontaktnou osobou a sprostredkovateľkou predaja. S pani maklérkou sme si dohodli obhliadku bytu. Ten sa nám veľmi pozdával, bol prístupný a dostatočne priestranný aj pre dvoch ľudí na invalidnom vozíčku. Neskôr sme sa začali zaujímať aj o jeho úpravu do stavu úplnej bezbariérovosti. S pani maklérkou Lukovicsovou sme preto rokovali aj o stavebných úpravách, ktoré ďalej tlmočila developerovi a v tom čase konateľovi spoločnosti COLONIA – STAV s.r.o. Zoltánovi Molnárovi. Od developera sme sprostredkovane, cez pani Lukovicsovú, dostali informáciu, že s úpravami nie je žiadny problém. Do pôdorysu sme preto s Martinom zaznačili všetky bezbariérové úpravy a dohodli sme si výšku kúpnej ceny vrátane prestavby.

Okamžite sme sa dopytovali aj na termín kolaudácie a možnosti nasťahovať sa. V čase, keď sme riešili kúpu bytu, sme totiž bývali na vysokoškolskom internáte a potrebovali sme sa čím skôr odsťahovať, keďže školský rok sa blížil ku koncu. Pani Lukovicsová nás niekoľkokrát slovne aj telefonicky ubezpečovala, že byt je voľný a okamžite po uzatvorení zmluvy sa môžeme nasťahovať. Rozhodli sme sa preto dňa 11. 4. 2016 v realitnej kancelárii RE/MAX Gold pani Lukovicsovej podpísať zmluvu o budúcej zmluve na kúpu bytu. Aj vzhľadom na naše bezbariérové požiadavky ohľadom stavebných úprav sme súhlasili s úhradou  zálohy vo výške celej čiastky, ktorou sme disponovali vďaka predaju staršieho bytu v Petržalke, teda vo výške 80-tisíc eur. Navyše nás pani maklérka upokojila, že hneď po prijatí čiastky na účet developera sa začne pracovať na dohodnutých stavebných úpravách. S Martinom sme preto z kancelárie pani Lukovicsovej odchádzali šťastní a spokojní, že sme urobili správne životné rozhodnutie a že čoskoro budeme bývať vo svojom. Hneď na druhý deň sme uhradili dohodnutú sumu, aby mal developer peniaze čím skôr na účte a  „náš bytík“ sa hneď začne pripravovať do stavu úplnej bezbariérovosti. Od tohto dátumu sme už len čakali na výzvu zo strany spoločnosti COLONIA-STAV s.r.o., alebo na avízo zo strany pani Lukovicsovej na podpis riadnej kúpnej zmluvy. Nič z toho sa nestalo.

Banka nás upozornila, že  niečo nesedí: predajca nie je vlastníkom bytu!

V tomto období sme riešili aj možnosť dofinancovať zvyšnú časť kúpnej ceny prostredníctvom úveru z banky. Z banky nás však informovali, že banka úver nemôže poskytnúť, keďže znenie zmluvy o budúcej kúpnej zmluve nesúhlasí s údajmi zapísanými v katastri nehnuteľností. S touto informáciou sme sa okamžite obrátili na pani maklérku Lukovicsovú, ktorej sme dňa 24. 5. 2016 prostredníctvom emailovej komunikácie dopodrobna uviedli podmienky, ktoré je potrebné splniť na vyriešenie zisteného problému. Pani Lukovicsová nám vtedy odpísala, že o predmetnom probléme vie a že hneď, ako to bude možné zo strany developera riešiť, ozve sa nám jeho právnik. Ďalšia mailová komunikácia s pani maklérkou bola len ubezpečujúca, že všetko sa rieši.

Z listu vlastníctva sme neskôr sami zistili, že v čase, keď s nami spoločnosť COLONIA – STAV s.r.o. uzatvorila ZoBZ, ktorú pripravila a sprostredkovala pani Lukovicsová a ktorú sme priamo v jej realitnej kancelárii RE/MAX GOLD podpísali, už spoločnosť nebola vlastníkom nehnuteľnosti, nakoľko na LV figuroval iný vlastník! V čase podpisu ZoBZ, keď nás ubezpečovali, že s predajom bytu ani s jeho stavebnými úpravami nie sú žiadne problémy. Opak bol pravdou. V čase, kedy od nás zinkasovali zálohu viac ako polovicu celej kúpnej ceny, nebola už spoločnosť COLONIA – STAV s.r.o. vlastníkom tohto bytu a nestala sa ním ani doposiaľ! Realitná kancelária to ani neskontrolovala, ani nás na to neupozornila.

Skutok sa nestal: Okresná prokuratúra trestné oznámenie zamietla

Nakoľko sme nadobudli pocit, že sme sa stali obeťami trestného činu, podali sme dňa 12. 10. 2016 trestné oznámenie. Pár dní pred Vianocami 2016 nám bolo doručené uznesenie z Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave, odbor kriminálnej polície, ktorým bolo naše trestné oznámenie odmietnuté, nakoľko vraj nebol dôvod na začatie trestného stíhania. Inými slovami, hoci nám realitná kancelária predávala byt, ktorý nepatril majiteľovi a neupozornila nás na to, a napriek tomu nás nechala zaplatiť neštandardne vysokú zálohu developerovi, nie sme obeťami podvodu. Do spisového materiálu bolo zabezpečené vyjadrenie Henriety Lukovicsovej, ktorá uviedla, že o skutočnosti, že byt má iného vlastníka, sa dozvedela až potom, čo sme ju na to upozornili my. Pri podpise ZoBZ o tejto veci podľa jej vlastných slov netušila. Neskôr, vo vyjadrení Nálezu nezávislého ombudsmana RE/MAX, v konaní o reklamáciu uviedla, že pri podpise zmluvy do LV síce nenahliadla, ale nás, budúcich kupujúcich poučila o skutočnosti, že na predmetnom byte ťarchy sú a že budú odstránené. Tak ako to teda je ? Vedela, alebo nevedela pani maklérka o ťarche?

Vyšetrovateľ s prokuratúrou dilemu úmyselného utajenia niektorých rozhodujúcich skutočností, podľa ktorých sme poslali peniaze developerovi, nepreukázal. My sa pýtame, či keď RE/MAX GOLD vykonávala sprostredkovateľskú činnosť pre spoločnosť COLONIA-STAV s.r.o.,  na zmluvnom základe, mohla či mala byť informovaná o všetkých týchto skutočnostiach? Z titulu svojej odbornej spôsobilosti je vôbec možné, aby realitná maklérka nevedela, že byt má vady? V trestnom konaní teda stačilo len strohé vyjadrenie a chabá obhajoba Henriety Lukovicsovej. Tak sa stalo aj pri výpovedi vtedajšieho konateľa spoločnosti Zoltána Molnára, z ktorej vyplynulo, že nemal úmysel nikoho podviesť. Jeho úmyslom bolo byt po spätnom nadobudnutí previesť do osobného vlastníctva nás, oznamovateľov. V čase podpisu zmluvy bola COLONIA-STAV s.r.o. v takej zlej finančnej situácii, že niekoľkostotisícové dlhy nebola schopná splatiť. Opäť bolo postačujúce vyjadrenie, že v tom čase konateľ Zoltán Molnár nemal v úmysle nikoho podviesť a že nakoľko pochádza z Maďarska a podniká na Slovensku, nepozná slovenský právny poriadok. Trestné oznámenie aj následná sťažnosť voči uzneseniu bola zamietnutá. Nebol zrejmý úmysel a teda dostatočne preukázané, že bol spáchaný trestný čin.

Reklamácia služieb RE/MAX Gold a stretnutia s „najvyššími“

Boli sme zúfalí a v šoku. Bez peňazí, bez bytu. Jediné, čo sme dostali, boli absurdné argumenty všetkých ostatných strán. Medzitým sme sa niekoľkokrát stretli s generálnym riaditeľom siete kancelárií RE/MAX Slovensko, ktorý sa nejakým spôsobom snažil nájsť riešenia a vyriešiť problémy. Návrhy z jeho strany neviedli k vyriešeniu nášho problému, no aj napriek tomu sa snažíme veriť v jeho úprimný úmysel pomôcť a nie len snahu chrániť si svoju franšízovú značku pred mediálnym škandálom.

Voči službám realitnej maklérky Henriety Lukovicsovej sme podali reklamáciu, ktorú posúdil nezávislý ombudsman pán Pavol Paškala. Našu reklamáciu vo veci postupu realitnej maklérky vyhodnotil ako opodstatnenú. Na základe dokazovania ombudsman dospel k záveru, že maklérka Henrieta Lukovicsová postupovala neprofesionálne. Za neprofesionálne označil to konanie, keď nás, svojich klientov, neinformovala o dočasnom vlastníkovi a ťarche na predmetnom byte. V zmysle základných štandardov práce realitného makléra systému RE/MAX je totiž nevyhnutné, aby pred podpisom zmluvy preveril aktuálny stav na liste vlastníctva, čo vyžaduje len pripojenie na internet. Na základe vyjadrenia ombudsmana sme RE/MAX Gold žiadali o finančné odškodnenie, avšak výška a podmienky odškodnenia do dnešného dňa neboli dohodnuté. Stále však máme pocit, že realitná kancelária RE/MAX Gold sa zbavuje zodpovednosti za vzniknuté problémy. Dokonca nás upozornili, že ak celú situáciu zverejníme v médiách, z našej strany dôjde k naplneniu skutkovej podstaty trestných činov ohovárania, poškodzovania zlého mena a cudzích práv.

Aktuálny stav neveští nič dobré

Prešli už takmer dva roky. Nemáme nič, len hlavu v smútku. Dňa 8.12.2016 sme odstúpili od ZoBZ so žiadosťou o okamžité vrátenie zloženej zálohy vo výške 80 tisíc eur. Koncom roka 2016 vniesli do nášho príbehu novú nádej potenciálni budúci investori, ktorí mali snahu vyriešiť problémy v objekte Sunpark Residence. Z komunikovaných riešení sa však ani jedno nezrealizovalo a nebolo uzatvorené tak, ako bolo dohadované. COLONIA – STAV, s.r.o. ani nikto z jej poverenia nám do dnešného dňa dlžnú sumu neuhradil.  Koncom júla 2017 sme sa dozvedeli, že na spomínanú spoločnosť je podaný návrh na konkurz. Konkurzné konanie sa začalo 3.8.2017 a 14.11.2017 bolo konkurzné konanie zastavené okresným súdom v Trnave. Navyše firma, ktorá návrh na konkurz podala, zanikla. Sú to len náhody, alebo sofistikovane rozohraná hra, ktorej pravidlá nám nie sú známe?

Existenčné problémy, zdravotné ťažkosti a neustály stres

Obrovský stres sme začali prežívať počas leta 2017, kedy bolo zrejmé, že bezbariérovú izbu na internáte Družba, kde sme v tom čase bývali, musíme do konca augusta opustiť.  Bolo nutné prenechať miesto novým študentom, ktorí sa do nej nasťahovali v septembri. V tom čase sme netušili čo s nami ďalej bude a kam pôjdeme. Preto sme na sociálnej sieti uverejnili príspevok s prosbou o pomoc. Ozvali sa nám priatelia a známi, ktorí nám podali pomocnú ruku a poskytli aspoň dočasne strechu nad hlavou.

Za posledný rok sme prežili mnoho nepríjemných situácii a okúsili sme ľudské zlo na vlastnej koži. Zúčastnili sme sa desiatok stretnutí, ktoré nikam neviedli a v ničom nepomohli. Naviac, na stretnutia sme sa vzhľadom k postihnutiu nemohli dostaviť sami, ale za pomoci iných osôb. Popri ochorení svalová dystrofia, ktoré je súčasťou nášho života od narodenia, sa nám za posledné dva roky pridružili ďalšie, iné závažné zdravotné ťažkosti vyvolané stresom, neistotou a neustálym strachom o to, čo s nami bude. Realitná kancelária RE/MAX Gold pod vedením pani maklérky Henriety Lukovicsovej a developer COLONIA-STAV s.r.o. Zoltán Molnár nás priviedli do hlbokých existenčných problémov. Vymáhanie toho, čo nám právom patrí nás totiž stálo obrovské peniaze. Nehovoriac o nákladoch za nemalé nájomné, ktoré platíme už takmer dva roky namiesto toho, aby sme peniaze investovali do vlastného bytu.

Preto sme sa rozhodli osloviť médiá a zverejniť náš príbeh, aby sme ľudí na Slovensku upozornili na nekalé praktiky, ktoré sú súčasťou realitného biznisu. Zároveň by sme chceli poprosiť všetkých dobrých ľudí, ktorí stoja na strane slabších, na strane tých, ktorým štát nepomohol a ani nespravodlivosť nevyšetril, zdieľajte náš príbeh ďalej. Ak by ste nám vedeli akoukoľvek formou pomôcť vyriešiť našu nešťastnú situáciu, budeme vám nesmierne vďační.

ĎAKUJEME!

Natália a Martin

[email protected]

29.1.2018 EDIT:

Okamžite po zverejnení blogu na portáli Denník N narástla čítanosť závratnou rýchlosťou a zdieľanie na sociálnych sieťach dopadlo podobne úspešne. Keď sme pred niekoľkými mesiacmi zvažovali medializáciu, ani by nám nenapadlo, že budeme mať z vašej strany takú obrovskú podporu. Úprimne a zo srdca – vážime si to!

Mediálny tlak a tlak vás, našich kamarátov a všetkých ľudí, ktorí sa postavili na našu stranu, samozrejme nahneval ľudí, ktorých sa celá vec tiež týka. Pani realitná maklérka si zablokovala účet na Facebooku a od včera sa zatajovala, až kým ju médiá neupozornili, že zatajovaním sa len celú vec zhoršuje. Samotný RE/MAX Slovakia ponúka pochybné vyjadrenia o snahe odškodniť nás v plnej výške. Toto odškodnenie sme podľa ich slov odmietli. Kiež by sa tak stalo! Ale korektne a pre nás spôsobom neohrozujúcim. Ale o tom neskôr, v ďalšom blogu. Momentálne čakáme na oficiálne stanovisko RE/MAX Slovensko, ktoré neprichádza ani druhý deň aktívnej medializácie nášho príbehu.

Vopred by som však rada objasnila situáciu „so značnou čiastkou“ ktorá nám už bola prinavrátená. Ako píše pán Sudor vo svojom článku, časť peňazí sa vrátila, ale od iných. Nie v mene Colonia Stav, nie v mene RE/MAX Gold. „Značná časť“ ktorá sa prinavrátila, ako tvrdí generálny riaditeľ pán Churý je 30tisíc eur, ktorá prišla v splátkach 10tisíc a 20tisíc od budúcich investorov, čo bola cena za naše mlčanie. Keď sme chceli následne tieto peniaze zazmluvniť, aby nám boli oficiálne prinavrátené, žiadali od nás na oplátku podpísanie zmluvy o postúpení pohľadávky, v ktorej by sme sa vzdali ďalších nárokov – nemohli sme sa súdiť, nemohli by sme situáciu zverejniť v médiách, ani sa verejne sťažovať, či dokonca by sme vyhlásili, že podvod, či chyba sa nestali! V podstate by z nás urobili nesvojprávnych, preto nám právnik odporučil, aby sme zmluvu v žiadnom prípade nepodpísali. Máme preto momentálne na účte „vrátených“ 30tisíc bez zmluvného základu, sú to peniaze, na ktoré s odporučením právnika v žiadnom prípade nemôžeme siahať, nakoľko nepoznáme ich pôvod a momentálne nám prakticky nepatria. Bojíme sa, že si ich môže niekto vymáhať späť, nakoľko nemajú žiadny zmluvný základ. Subjekty, ktoré nám spomínané financie poslali na účet totiž nikde neprehlásili, že by ich uhrádzali v mene dlžníka, alebo že by boli darom.

Nič to však nemení na tom, že naše peniaze po dvoch rokoch neboli vrátené a že bývame v podnájme, namiesto vlastného bývania.

Aj tak sa nevzdávame, bojujeme ďalej! Už zajtra máme naplánované ďalšie stretnutia, ktorých výsledkom budú dalšie reportáže. Navyše určite ste zachytili, že prokuratúra sa bude celému prípadu opäť venovať. Prišlo nám množstvo správ s návrhmi a dobrými nápadmi, kam sa ešte môžeme obrátiť a čo môžeme podniknúť. Určite to budeme s právnikom ďalej riešiť. Ako som písala nevzdáme sa!

Teším sa tiež veľmi, že sa článku a objasnenia celého príbehu ujal pán novinár Karol Sudor, ktorý sa na to pozrel detailne a bez emócií. Jeho článok si môžete prečítať na Denníku N – https://dennikn.sk/1013446/kto-zavinil-ze-mlady-par-na-vozikoch-prisiel-o-velke-peniaze-aj-byt/?ref=tit1

Teraz najčítanejšie

Natália Turčinová

Život na štyroch kolesách veľa berie, ale aj v mnohom obohacuje. Tak to cítim. Vo všetkom sa snažím vidieť to dobré, neľutovať sa a pozitívne myslieť. To je tajomstvo môjho úsmevu. :)