Denník N

Čo zdieľa a šíri na sociálnej sieti jedna pani učiteľka

O školstve a jeho problémoch sa toho popísalo naozaj dosť. Niet sporu o tom, že potrebuje reformu ako soľ. Kritike boli podrobení, tí ktorí ho roky riadili, či nejakým spôsobom do neho zasahovali. Písalo sa o nízkej spoločenskej prestíži učiteľov, o nízkych platoch, schátraných budovách škôl a iných neduhoch. Oprávnene. Je tu však aj druhá strana mince.

Tou druhou stranou mince sú učitelia. Medzi mojimi priateľmi je viacero vynikajúcich učiteliek a učiteľov, ktorí svoju profesiu nepovažujú iba za zamestnanie, ale za poslanie. Sú vzdelaní, rozhľadení, inovatívni aj obetaví, a neraz dávajú svojim žiakom okrem vedomostí a času naviac, aj kus svojho srdca. Svoj stav si vážia a správajú sa aj  mimo školy tak, aby boli svojim žiakom príkladom. Platí to u nich aj pre virtuálny priestor. Sú si vedomí toho, že ten je v súčasnosti dôležitou zložkou života mladej generácie, a preto je potrebné správať sa aj na sociálnych sieťach zodpovedne. Že aj tu reprezentujú svoje povolanie a môžu priamo vplývať na vývoj svojich žiakov.
Očividne, nie každý pedagóg si je toho vedomý. Každý má samozrejme právo na vlastný politický názor. Lenže hoaxy a dezinformácie nie sú názor, ale iba klamstvá. A ak ich vytrvale rozširuje pedagóg, je to nazaj na zamyslenie. Jednou z takých je aj učiteľka fyziky a informatiky z jedného slovenského gymnázia. Na sociálnej sieti má pani RNDr. profil Lubica D.

Samozrejme nepoznám pôsobenie RNDr. Lubice D. na spomínanom gymnáziu pri výuke fyziky a informatiky, a tak nemôžem hodnotiť jej profesijnú stránku. To by som si samozrejme ani netrúfal. Trúfam si však povedať, že na sociálnej sieti sa nespráva primerane svojej profesii. Začnime očkovaním a medicínou. V tejto oblasti pani učiteľke očividne imponujú názory Zuzany Strečkovej, známej postavy antivakcinačného hnutia a propagátorke medicínskych šarlatánov, či podobne orientovaného časopisu Dieťa. Voči dezinformáciám v oblasti očkovania prezentovanými týmto časopisom sa opakovane vyslovili medicínski odborníci v článkoch aj na rôznych fórach.

Pani učiteľka zdieľa aj dávno vyvrátené klamstvo o súvislosti medzi očkovaním MMR vakcínou a autizmom.

Či dezinformácie o očkovaní proti osýpkam.

Vakcíny majú podľa Billa Gatesa znížiť populáciu, tvrdí dezinformačný portál Rukojmi.cz, takže pani Lubica ironicky odporúča: „Tak ľudia, len očkujte, očkujte…

K slovu sa dostane aj šarlatán, ktorý je za stránkou „Kampaň za pravdu v medicíne – Vedomec.com.“ Aj jeho stránka je na zozname webov so sporným obsahom.

Rovnako ako tvrdenie z obskúrneho anonymného webu „Domáca liečba“ o údajnej súvislosti rakoviny a „prekyslenia“ organizmu, ktorý vznikol prekrútením  reálneho výskumu Dr. Warburga šíriteľmi nezmyslov, ako píše MUDr. Maroš Rudnay v článku OSUDová rakovina.

Za zdieľanie jej stojí aj taký donebavolajúci nezmysel od nám už známeho Bádateľa, akým je nesporne článok o údajnom vraždení lekárov v USA, ktorí mali zistiť, že do vakcín sú vraj pridávané enzýmy spôsobujúce rakovinu.

Je potom logické, že pani učiteľka víta iniciatívu Kotlebovej ĽSNS o zrušení pokút za odmietnutie očkovania. Veď kotlebovci zašli tak ďaleko, že prirovnali očkovanie k Mengeleho pokusom na ľuďoch a predložili návrh zákona, ktorý má zaviesť očkovanie na báze dobrovoľnosti. Pričom práve očkovaniu vďačíme za to, že už desaťročia sa u nás nevyskytujú niektoré choroby, na ktoré v minulosti bežne umierali deti aj dospelí.

Pani učiteľka však zdieľa aj iné nebezpečné lži. Napríklad Katyňskú lož o údajnej nevine ZSSR v tomto masakri z dezinformačnej stránky Czechfreepress.cz. známej zo zoznamu Juraja Smatanu, aj projektu Konšpirátori.sk. Pritom je dávno nespochybniteľne dokázané, že sovietska tajná služba NKVD začiatkom roka 1940 v Katyňskom lese zavraždila viac ako 20 000 poľských dôstojníkov, policajtov, kňazov a príslušníkov inteligencie.  A naviac, aj Sovietsky zväz priznal zodpovednosť za masaker v roku 1990. V novembri 2010 vydala ruská Duma vyhlásenie „O Katyňskej tragédii a jej obetiach“, kde priznáva vinu za masové popravy a dodáva, že priamu zodpovednosť za popravy niesol sám Stalin a ďalší vyšší predstavitelia krajiny.

Radovan Karadžič, ktorého Medzinárodný tribunál pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii uznal vinným v 10 z 11 bodov obžaloby, vrátane genocídy v súvislosti so srebrenickou masakrou, a odsúdil ho na 40 rokov väzenia, je podľa pani Lubice „hrdina svojho národa

Podobne aj Muammar Kaddáfi: „Za rozvratom Líbye a smrťou Mummara Kaddáfiho nebola žiadna túžba ľudu po demokracii, ale túžba amerických imperialistov, sionistov a zločincov v EU po peniazoch. Česť jeho pamiatke.“ Status pani Lubica zdieľala zo stránky Mariána Mišúna, ktorý kandidoval za Kotlebovu ĽSNS a hlási sa k národnému socializmu.

Pre ilustráciu niečo z myšlienkového sveta Mariána Mišúna, aj z jeho nedávno zrušenej internetovej stránky DENNÍK NS.

Z konšpiračného webu bezpolitickekorektnosti.cz, zdieľa článok s názvom: „Evropu má obývat podle plánů zakladatelů EU tlupa dobře ovladatelných zvířecích podlidí, která vznikne křížením černochů, Evropanů a Arabů“ Uvedomuje si pani Lubica, že tieto slová nepríjemne páchnu rasizmom?

tydenikobcanskepravo.cz jej príde vhod hoax o Obamovi: „Potvrzeno: Chazarský Keňan muslimského vyznání neměl v Bílem domě co dělat!

Rasizmus cítiť aj z ďalšieho príspevku. Každý z nás má individuálny vkus a nie každý musí byť nadšený z výsledkov akejkoľvek súťaže krásy. Hodnotenie v takýchto súťažiach je vždy subjektívne. Ale napísať: „Radši škaredá a černá, než pěkná s bílou kůží. Příští rok vyhraje černoch z Lidlu…“ je nielen nezdvorilé, ale aj rasistické vyjadrenie. A ak ho zdieľa stredoškolská učiteľka, vzbudzuje to viac ako rozpaky.

Zaujímavé je aj, od akých ľudí pani učiteľka zdieľa rôzne príspevky. Napríklad člen Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a predtým kandidát ĽSNS, Rudolf Steigauf, bol podmienečne odsúdený za zločin podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a prečin hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Hoci tento jeho status je výnimočne iný.

Pre ilustráciu pridám jeden jeho starší a fotografiu.

Ďalším je Marek Baláž, ktorý o sebe hovorí ako o „cigánovi, ktorý hovorí pravdu“ a je známy podporou Kotlebu aj otvoreným antisemitizmom. Marek Baláž bol v novembri 2017 podmienečne odsúdený za prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Tu Baláž tvrdí: „PÁD SMERU SD V SR JE VÍŤAZSTVO AGENTA CIA KISKU A VÍŤAZSTVO BOHATÉHO ŽIDA Z AMERIKY.“ A pani učiteľka s tým vyjadrí súhlas: „Presne takto to je.“ Keďže to zdieľa, zrejme súhlasí aj s Balážovým tvrdením: „VLÁDA SR MUSÍ BYŤ OBESENÁ ZA VLASTIZRADU.“ A do tretice: „KISKA JE SLUHA FAŠISTICKEJ EU A AGENT CIA

Ani tu nezaškodí uviesť ako príklad Balážov názor na Židov „Ak Adolf Hitler vedel to, čo viem aj ja, tak potom sa mu ani nečudujem, že ŽIDOV chcel vyhubiť.

Pridám ešte štvrtého hrdinu. Je ním bývalý seržant francúzskej Cudzineckej légie, Dalibor Kohár, ktorý žije prevažne vo Francúzsku a na Slovensku bol v roku 1998 stíhaný za trestný čin lúpeže v spolupáchateľstve. V prvom prípade ide o článok z dezinformačného webu „bezpolitickekorektnosti.cz“ so zmäteným Kohárovým úvodom. V druhom Kohárove lži o výcviku akéhosi tajného vojska určeného na inváziu do Európy, v Sudáne. O Kohárovi som už písal, takže obraz o ňom a relevantnosti jeho tvrdení si každý môže urobiť sám

Keďže pani učiteľka považuje Dalibora Kohára za relevantný prameň, aj jeho predstavíme prostredníctvom statusu a fotografie.

Pani učiteľka má očividne v obľube aj Tibora Rostása. Ponúka jeho vyjadrenie „k vnútropolitickej situácii, ku kauze amnestie, napojenie na financovanie farebných revolúcií, rozvrat suverenity, lapsusy Kisku a organizátorov novej spoločenskej objednávky s nedozernými následkami…“ Jeho spochybňovanie protikorupčných pochodov v „Zem a Vek,“ informáciu o výzve na založenie „Spoločenstva nezávislých slovanských štátov,“ či archív s nahrávkami 300 dielov jeho konšpirácií v relácii Mlčanie, pôvodne vysielanej v rádiu Viva. Aj Rostásove lamentoso o návrate „do čias brutálnej totality s obmedzovaním slobody slova a prejavu“ v súvislosti s ohláseným bojom proti konšpiráciám a lžiam na webe. Až sa človeku žiada opýtať, čoho sa pán Rostás v súvislosti s týmto obáva, veď je predsa známe, že on žiadne konšpirácie ani lži nešíri, iba krištáľovočistú pravdu, priezračnú ako voda v horskej bystrine.

Kvôli redaktorovi Rostásovho konšpiračného mesačníka Zem a Vek, Arturovi Bekmatovovi, členovi vedenia Komunistickej strany slovenska a lídrovi Frontu ľavicovej mládeže, sa takto vyjadrí o Mirke Kernovej, ktorá upozornila na to, že budúcich novinárov učí člen ÚV KSS a redaktor Zem a Vek.: „Pani Kernová skončí na smetisku dejín. Vlastne už skončila. na SME tisku novín.

Pani Lubica počúva aj konšpiračné rádio Slobodný vysielač. V súvislosti s predvolebným vystúpením Mariána Kotlebu dramaticky upozorňuje: „POZOR !!! Kotleba na linke vo SV. Stránka SV je zrejme pod útokom, reláciu V prvej línii si môžete vypočuť cez tunein.

Mariána KotlebuMilana Mazureka , známeho výtržníka spred bratislavskej Hlavnej stanice, nedávno trestným rozkazom odsúdeného za prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu, propaguje aj inokedy. A skritizuje kvôli nim aj prezidenta Andreja Kisku.

Konečne, ten je aj tak podľa MUDr. Petra Liptáka: „bývalý úžerník,“ a preto „nie je reprezentant štátu,“ čo pani učiteľka zdieľaním očividne potvrdzuje. Zrejme má podobne ako pán doktor „úctu k právu a zákonu.“

V súvislosti so študentmi organizovanými protikorupčnými pochodmi šíri lži Mariána Kotlebu, Milana Uhríka aj Tibora Rostása. Spochybňovanie úprimnosti mladých študentov, organizátorov protikorupčných protestov, je zvlášť nepekné, najmä ak ide o pedagogičku, ktorá formuje názory mladej generácie.

Iný pochod však pred časom propagovala. Proti imigrantom.

Zdá sa však, že pani učiteľka nepropaguje iba pravicových extrémistov, sympatie zrejme pociťuje aj k ich kolegom zľava. Vhod jej príde radosť českých komunistov z údajného nárastu ich členskej záladne. Aj morfondírovanie bývalého generálneho tajomníka ÚV KSČ, Miloša Jakeša, ktoré zdieľa od MUDr. Petra Liptáka, ktorý sa zviditeľnil braním darov od pacientov.

Potom už ani neprekvapí, že okupácia 21.8.1968 „nikdy žiadnou okupáciou nebola!“ Lebo to tvrdí renegát Petr Michalů, ktorý odišiel z ČR do Ruska, požiadal tam o azyl a je mimoriadne aktívny v šírení falošnej prokremeľskej propagandy.

Očividne fandí aj Vladimírovi Mečiarovi, ktorému dalo konšpiračné rádio Slobodný vysielač priestor na šírenie jeho názorov. Iba pripomeniem, že Milan Kňažko povedal o svojom bývalom spolupartajníkovi, že „používa lož ako pracovnú metódu.“

Za zrušením Mečiarových amnestií páchateľom únosu a zmarenia referenda, vidí mimovládky, ako o tom informujú Norbert LichtnerĽubomír Huďodezinformačného webu Infovojna. Má ísť o rozvrat štátu, pretože mimovládky vraj cítia po zrušení Mečiarových amnestií obrovskú príležitosť.

Čo sa týka zahraničia, za zostrelenie civilného lietadla ruským BUKom nad územím kontrolovaným separatistami, je zodpovedná Ukrajina. A keďže o tom informuje prokremeľský dezinformačný portál Sputniknews.cz, určite to bude svätá pravda.

Kladnými postavami sú Trump, Putin a jeho satrapa, čečenský mäsiar, Ramzan Kadyrov, ktorý tvrdí, že všetkým európskym a americkým politikom „chýba česť.“

Negatívnymi, napríklad Brusel, ktorý je skazou Európy a Madeleine Albright, ktorá podľa pani Lubice „Sama vyšla z čiernej diery…

Preto je našou budúcnosťou jedine Slovexit a a slovanská únia.

Nemôže chýbať konšpiračná klasika o 9.11

Zdieľa aj absurdné tvrdenie o tom, že americké lietadlo rozprašujúce prasaciu chrípku bolo zostrelené v Číne.

Vážne zoberie a zdieľa aj informáciu zo satirického webu AZ 247.cz o tom, že EU požaduje od Českej republiky, aby premenovala Karlov most na Most Václava Havla.

Vzhľadom na vzdelanie a profesiu, mimoriadne bizarne pôsobí zdieľanie tejto ezo zlátaniny týkajúcej sa školstva.

Pani učiteľka sa ale napriek tomu vidí skôr v pozícii šíriteľky pravdy. Posúďte sami, má pravdu?

Doplnené 9.2.2018

Komentárom pod blogom pani Lubicu podporil Gabriel Tomasovsky. Kto má záujem zoznámiť sa bližššie s podporovateľom pani učiteľky, môže si prečítať môj starší blog s názvom: Gabriel z Petržalky – antivaxer, antisemita a popierač holokaustu.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.