Denník N

Bude sa národná kultúrna pamiatka Rozálka v Lamači predávať?

Ranobaroková Kaplnka sv. Rozálie bola postavená v rokoch 1680-82 z vďaky za ukončenie morovej epidémie, ktorá si vyžiadala viac ako 12.000 obetí. Mesto jej stavbu financovalo z verejnej zbierky obyvateľov. Teraz ju chce získať rímskokatolícka cirkev.

Nehnuteľnosť, ktorá je vo vlastníctve hlavného mesta, chce cirkev získať s cieľom zabezpečiť finančné prostriedky na rekonštrukciu sakrálneho objektu – národnej kultúrnej pamiatky, ktorá je už v nevyhovujúcom technickom stave. Detailné informácie o presnom rozsahu potrebnej rekonštrukcie i s vyčíslením nákladov si farnosť zatiaľ nezisťovala.

Mesto si však dalo urobiť znalecký posudok na túto nehnuteľnosť ešte v roku 2014 a Rozálka bola ohodnotená na zhruba 140 tisíc eur. Podľa zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obce by mesto Rozalku nemalo predať pod cenu znaleckého posudku. S cirkvou teraz rokuje.

Aké môže byť riešenie?

Kompetentní by mali komunikovať priamo s ministrom kultúry Marekom Maďaričom. Jeho ministerstvo predsa musí mať možnosti, ako lamačskú národnú kultúrnu pamiatku opraviť.

V Lamači by sa tak otvoril vynikajúci priestor na organizovanie rôznych kultúrnych podujatí. Nemusí tam byť len jedna omša ročne. Viem si tam predstaviť pravidelné koncerty vážnej hudby ale je to aj miesto, ktoré by radi videli turisti v rámci prehliadok Bratislavy.

A je jedno, či by bol organizátorom života v Rozálke magistrát, naša mestská časť alebo nejaké občianske združenie vytvorené cirkvou, ktoré by Rozálku dostali do nájmu za týmto účelom za symbolické euro.

Ak sa vám môj blog páčil, pokojne ho zdieľajte. Viac o mojich názoroch sa dozviete aj na mojom twitteri.

Teraz najčítanejšie

Gabriela Bizoňová

Študovala som na Ekonomickej univerzite, pracujem na Ministerstve životného prostredia a venujem čas zlepšovaniu života okolo seba, najmä v bratislavskom Lamači. Verím v silu ženy a súhlasím s Margaret Thatcher: “Pokiaľ chcete, aby sa niečo povedalo, požiadajte muža. Pokiaľ chcete, aby sa niečo urobilo, požiadajte ženu.” Všímam si, že ženy na rôznych pozíciách či funkciách zvládnu viac - zameriavajú sa totiž na efektivitu svojej práce, lebo vedia, že ešte musia stihnúť aj navariť, či ísť pre deti do školy.