Denník N

Smerácke tiene nad Súdnou radou: HZDS, A.R.K. a Bašternák

Zdroj: Denník N/Shooty
Zdroj: Denník N/Shooty

Škandalizácia Kisku, prepojenie na Bašternáka a komunálny biznis v Bratislave. O tom, prečo by Lucia Žitňanská mala prehodnotiť rozhodnutie nezasahovať poslancom do doplnenia Súdnej rady.

Keby ste si mohli vybrať, koho z nasledovných ľudí by ste zvolili do Súdnej rady?

  1. Človeka, ktorý sa pred prezidentskými voľbami zapojil do škandalizácie Andreja Kisku po boku bývalého podporovateľa Mečiarovho HZDS, neskôr odsúdeného za korupciu.
  2. Človeka, ktorý ryžuje na biznise s bratislavskou samosprávou.
  3. Človeka, ktorý má spoločného biznis-partnera s „naším človekom“ Ladislavom Bašternákom.

Nie, nemusíte si vyberať. SMER-SD vám teraz ponúka kandidáta na člena Súdnej rady, ktorý spĺňa všetky tri náročné kritériá. Také tri v jednom.

Nešťastná ruka Smeru

Ficov SMER-SD má akúsi nešťastnú ruku na výber kandidátov do Súdnej rady. Troch z jej 18 členov volí parlament a jedno z týchto troch miest je už sedem mesiacov neobsadené. Najprv predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (SMER-SD) navrhol na toto uvoľnené miesto štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú (SMER-SD).

Jankovská v sebe integruje zákonodarnú, výkonnú aj súdnu moc, ktoré by podľa klasických teórií deľby moci mali byť oddelené. Je štátnou tajomníčkou, teda predstaviteľkou výkonnej moci. Je sudkyňou, ktorá má prerušený výkon funkcie sudkyne z dôvodu, že je štátnou tajomníčkou. A navyše je ešte aj poslankyňou NR SR zvolenou za SMER-SD, ktorá si svoj mandát neuplatňuje, lebo je štátnou tajomníčkou. Tiež tri v jednom.

Žitňanskej veto

Proti zvoleniu svojej štátnej tajomníčky do Súdnej rady sa ostro postavila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (MOST-HÍD), ktorá mala výhrady voči tomu, aby zákonodarná a výkonná moc nominovali do Súdnej rady sudcov (9 členov Súdnej rady volia sudcovia, po troch nominujú prezident, vláda a parlament). Keďže MOST-HÍD Žitňanskú podržal, voľba chýbajúceho člena Súdnej rady sa prekladala zo schôdze na schôdzu. SMER-SD nakoniec ustúpil a M. Jankovská v decembri svoju kandidatúru stiahla.

Následne parlament nezvolil jediného ostávajúceho kandidáta – mnou navrhnutého advokáta Allana Böhma. Takže sa na prebiehajúcej schôdzi uskutoční nová voľba. Už dnes popoludní.

Neznámy kandidát

Jediným kandidátom je Madejom navrhnutý advokát Michal Mišík. Na rozdiel od Jankovskej, o ktorej skoro všetci vedeli skoro všetko, o Mišíkovi skoro nikto nevie skoro nič.

„Nemám o ňom žiadne informácie, takže teraz neviem hodnotiť, ale všetko nasvedčuje tomu, že spĺňa kritériá programového vyhlásenia vlády, takže je to vec poslancov,“ uviedla včera L. Žitňanská. Meno Michal Mišík nehovorilo v pondelok na zasadnutí ústavnoprávneho výboru, kde sme sa jeho kandidatúrou prvýkrát zaoberali, nič ani Žitňanskej kolegovi poslancovi NR SR za MOST-HÍD Petrovi Kresákovi.

Z jeho stručného životopisu, ktorý bol priložený ku kandidatúre, sa okrem škôl, ktoré absolvoval, možno dozvedieť akurát to, že bol v rokoch 1998 – 2001 právnický čakateľ, v rokoch 2001 – 2004 bol komerčným právnikom a od roku 2004 je advokátom. Bodka.

V orientácii veľmi nepomôže ani webová stránka jeho advokátskej kancelárie. Kým webové stránky niektorých advokátskych kancelárii poskytujú bohaté informácie o advokátoch, oblastiach, ktorým sa venujú, klientoch, pre ktorých pracovali, či pracujú, ich advokátskych koncipientoch, článkoch, ktoré napísali, atď., z webovej stránky Advokátskej kancelárie Mišík, s r.o. sa dozvieme len jej adresu, telefón a e-mail.

Kiskovi nominanti vs. Madejov kandidát

Súdna rada je najdôležitejším orgánom súdnictva. Tomu by malo zodpovedať aj jej zloženie. Jej členmi by mali byť uznávané právnické autority, ktoré spĺňajú nielen formálne ústavou vyžadované podmienky, ale aj vysoké nároky týkajúce sa ich odborných a morálnych kvalít.

Prezidentom Andrejom Kiskom vymenovanými členmi Súdnej rady sú Jozef Vozár, riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied, autor mnohých odborných prác a v minulosti blízky spolupracovník Ernesta Valka, Elena Berthotyová, sudkyňa Najvyššieho súdu SR, ktorej senát minulý rok získal ocenenie Judikát roka, a spoluzakladateľka sudcovskej iniciatívy Združenie za otvorenú justíciu, ktorá aktívne vystupovala proti pomerom v slovenskom súdnictve za Štefana Harabína, a Pavol Žilinčík, vedúci odboru ochrany základných práv a slobôd v Kancelárii Verejnej ochrankyne práv, spoluzakladateľ VIA IURIS, uznávanej mimovládnej organizácie venujúcej sa ochrane základných práv a slobôd a slovenskému súdnictvu.

Oproti tomu tu teraz máme Madejovho kandidáta so životopisom na pár riadkov, pro forma webovou stránkou svojej advokátskej kancelárie a človeka, o ktorom nič nevedia Lucia Žitňanská, ani Peter Kresák. Nech si už o pôsobení MOST-HÍD v koalícii s Ficom myslíme čokoľvek, Žitňanskej, ani Kresákovi nemôžme uprieť, že nielen právu, ale aj slovenskému súdnictvu dobre rozumejú, poznajú pomery v ňom a záleží im na tom, v akom stave sa nachádza.

Ak existuje významná právnická autorita, ktorá je vhodným kandidátom do Súdnej rady a L. Žitňanská a P. Kresák o nej nič nevedia, môže to mať iba dve vysvetlenia. Ide o skrytého génia, ktorý svoju genialitu z neznámych dôvodov pred svetom tají. Alebo o čosi iné. V tomto prípade, žiaľ, to čosi iné. A z verejne dostupných zdrojov sa možno dozvedieť čo.

S Fischerom proti Kiskovi

Advokát Michal Mišík vystúpil v roku 2014 pred prezidentskými voľbami na tlačovej besede prezidentského kandidáta Viliama Fischera, ktorá bola venovaná škandalizácii jeho protikandidáta Andreja Kisku. Mišík vystúpil ako advokát zastupujúci klientov nebankových inštitúcií a kritizoval praktiky nebankových inštitúcií spojených s A. Kiskom.

Známy kardiochirurg Viliam Fischer bol v 90. rokoch známy ako podporovateľ Mečiarovho HZDS. V roku 1998 kandidoval za HZDS v parlamentných voľbách. Ako o prezidentskom kandidátovi HZDS sa o ňom uvažovalo v roku 2009. Kandidoval však až v roku 2014 ako nezávislý. Koncom roka 2014 prijal úplatok, za ktorý bol trestne stíhaný. V apríli 2015 Špecializovaný trestný súd schválil dohodu o vine a treste. Fischer dostal za prijímanie úplatkov dvojročnú podmienku.

Aj budúci člen Súdnej rady môže, pochopiteľne, mať názor na to, kto sa má alebo nemá stať prezidentom, a verejne ho prejaviť. Ale prepožičať sa na účelovú škandalizáciu protikandidáta, navyše v službách bývalého človeka HZDS, neskôr odsúdeného za korupciu, už isté pochybnosti vyvoláva.

Nečisté čistenie Bratislavy

Viac ako politike sa však Mišík venuje biznisu. Je napr. jedným z konateľov firmy A.R.K. technické služby, s. r. o., ktorá robí výhodný biznis s mestom Bratislava, ktorému na základe dlhodobej zmluvy zabezpečuje údržbu komunikácií. Teda výhodný pre A.R.K., pre mesto nie.

Na základe výsledkov kontroly hlavného kontrolóra Bratislavy v A.R.K. požiadali v novembri 2017 poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva primátora Iva Nesrovnala o podanie podnetu na políciu na prešetrenie finančných podvodov a o začatie rokovania s priamymi dodávateľmi upratovacích a udržiavacích služieb, bez A.R.K.

Náš človek v Bonaparte

Spolu s Michalom Mišíkom je konateľom A.R.K. Ivan Piterka. V minulosti boli Piterka s Mišíkom spolu konateľmi vo firme SUSANNE, s. r. o..

No a Ivan Piterka bol v rokoch 2011 – 2016 spoluvlastníkom a spolukonateľom firmy N-BONAPARTE s. r. o.. Ak je vám ten názov povedomý, nie je to úplne náhoda. Druhým spoluvlastníkom a spolukonateľom bol v tom období súčasný jediný vlastník aj konateľ spoločnosti – áno, tušíte správne – „náš človek“ Ladislav Bašternák.

Vhodný kandidát do súdnej rady. To vážne?

Ministerka Žitňanská sa včera vyjadrila, že nebude vstupovať poslancom do doplnenia Súdnej rady. „Pokiaľ sú naplnené kritériá programového vyhlásenia vlády, tak nemám dôvod poslancom vstupovať do ich rozhodovania,“ uviedla.

To vážne? Naozaj stačí, aby kandidát nebol sudcom, a už je z neho vhodný adept na členstvo v Súdnej rade? Nemali by sme mať na členov Súdnej rady trochu vyššie nároky?

Ak by kandidáti na tak dôležité posty, akým členstvo v Súdnej rade nepochybne je, prechádzali verejným vypočutím, mohli by sa ich poslanci a verejnosť spýtať aj na všetky pochybnosti spojené s ich doterajším pôsobením a kandidáti by sa k nim mohli vyjadriť a vysvetliť ich.

Verejné vypočutia však, žiaľ, nemáme. Takže svoje pochybnosti vyslovujem aspoň takýmto spôsobom. A som presvedčený, že Lucia Žitňanská by vo svetle vyššie uvedeného mala svoj postoj prehodnotiť a MOST-HÍD by mal požiadať svojho koaličného partnera o predloženie iného kandidáta.

Ak sa má stav slovenského súdnictva zlepšiť, zloženie Súdnej rady je jednou z najdôležitejších vecí. Možno úplne najdôležitejšou. A preto treba k výberu jej členov pristupovať čo najzodpovednejšie. To nie sú nejaké fleky na okresných úradoch, ktoré si koaliční partneri rozdelia po voľbách podľa straníckeho kľúča. Nepochybujem o tom, že si to ministerka Žitňanská uvedomuje. A rád by som veril, že tomu bude zodpovedať aj výsledok voľby člena Súdnej rady parlamentom.

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).