Denník N

Moja odpoveď a rada premiérovi Ficovi

„Prečo má robotník v Bratislave vo firme, ktorá má najvyššiu kvalitu, vysokú mieru produktivity možno o polovicu až dve tretiny nižší plat ako robotník v tej istej firme 2000 km smerom na západ?“ uviedol Fico.

Tu je odpoveď na vašu otázku pán Fico. Bez vedcov, kreatívcov a inovátorov sa každá krajina, a teda aj Slovensko  stáva len kolóniou na lacnú pracovnú silu. Vy, a iní vládni politici sa viete bombasticky chváliť autopriemyslom, ale pravda je taká, že my tu tie skvelé auta len montujeme. Tieto skvelé autá boli vymyslené, patentované a navrhnuté vedcami, kreatívcami a inovátoromi mimo Slovenska, a preto už by sme sa mali prestať chváliť cudzím perím.

Preto pán Fico netreba robotníkov zavádzať, ale treba  robotníkom chlapsky a čestne povedať pravdu, aj keď je aj kvôli slabým politikom naozaj  krutá. Náš robotník v autopriemysle nikdy nebude mať taký plat  ako v tej istej firme 2000 km smerom na západ.

Tie fabriky tu na Slovensko  totiž pán Fico neprišli kvôli vám, ale kvôli lacnej pracovnej sile. Keby sme im neponúkali lacnú pracovnú silu, tak by tu nikdy neprišli, a keď mzda našich robotníkov autopriemysle začne neúmerne rásť, tak sa tie spoločnosti zbalia,  a odídu opäť tam, kde je lacná pracovná sila. Tak funguje v skratke pán premiér globálna ekonomika.

Pán premiér, ste tak dlho v politike, máte toľko politických skúseností, máte k dispozícii množstvo ekonomických expertov, tak prečo si neviete zodpovedať na takú banálnu otázku?

Teraz Vám dám pán premiér  zadarmo jednu ekonomickú radu, ktorá pomôže každej ekonomike, teda aj tej Slovenskej: Bez podpory vedcov, kreatívcov a inovátorov, bez podpory inovatívnej a starupovej ekonomiky  nemá žiadna ekonomika na svete, a teda ani ta naša Slovenska šancu na dlhodobý úspech. Bez podpory vedcov, kreatívcov a inovátorov, bez podpory inovatívnej a starupovej ekonomiky  má naša Slovenska ekonomika šancu, ale vždy len krátko a dočasne.

Keby nám vládli ozajstní  štátnici a vizionári, a nielen straníci, tak by sme už dávno budovali  Slovensku inovatívnu ekonomiku, či starupovú  ekonomiku, a nie tu dnešnú koloniálno-montážnu ekonomiku.

Preto politika, ktorá  vyháňa zo Slovenska skvelých vedcov, kreatívcov a inovátorov, je  protislovenskou politikou. Prečo protislovenskou? Lebo táto politika vyháňa zo Slovenska bohatstvo, budúcu slovenskú prosperitu a budúcnosť Slovenska.

Bol to pre mňa naozaj šok pán premiér, keď za vašej vlády špičkový slovenský vedec skončil na úrade práce. Je to však aj Vaše  politické fiasko, keď vládnuca politika tu nastavila také podmienky, že aj špičkový slovenský vedec môže na Slovensku skončiť na úrade práce.

Ešte v roku  1998 som vo svojej knihe „Nezabudnime…“ Napísal toto: „ … viac ako 80 % vedeckého potenciálu sveta sa nachádza len v  niekoľkých štátoch sveta, hlavne v  USA, Japonsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Nemecku, čo je dôkazom ich sily. Tieto krajiny si už dávno uvedomili silu vzdelania, a vedia, že vďaka vzdelaným a inovatívnym ľuďom, vedcom, výskumníkom a vývojovým pracovníkom tzv. robotníkom ducha, stále patria a budú patriť k  vyspelým štátom tohto sveta! Predsa i dnes vidíme, že tie najinteligentnejšie výrobky sú najpredávanejšie a najziskovejšie, ale vymyslieť ich môžu len najinteligentnejší ľudia, a tých produkuje len najinteligentnejšie vzdelanie, veda, výskum a vývoj! Teda stupeň bohatstva a biedy závisí od stupňa inovácií, vzdelania, vedy, výskumu a vývoja. Túto stratégiu používajú najvyspelejšie štáty aj dnes, aby ďalej ostali najvyspelejšími a najbohatšími. Dnes je štát a národ len taký silný, aký je silný v inováciách, vzdelaní, vede, vývoji a výskume. Biedne vzdelanie, biedna veda, biedny výskum a biedny vývoj stvorí len biednu technológiu, biedna technológia, a biedna výroba vyrobí len biedne, teda menej kvalitné tovary a služby. Biedne, menej kvalitné produkty sú nekonkurenčné, nepresadia sa na trhoch, lebo nekvalitu nikto nechce, a sú tak nepredajné.“

Od publikovania tejto knihy prešlo už 20 rokov. Myslím si, že Slovensko už stratilo aj vďaka Vám, a Vašej politike dosť rokov. Za túto koloniálnu autoekonomiku, ktorá je postavená hlavne na lacnej pracovnej sile,  by som sa ja na Vašom mieste hanbil.

Možno v dnešnom vyspelom svete bombasticky oslavovať ekonomiku postavenú hlavne na lacnej pracovnej sile? Naopak, na Vašom mieste by som sa pán premiér o Slovensko bál. Prečo? Ekonomika Slovenska sa montážnou ekonomikou dostala do veľmi  nebezpečného rizika. Obrazne povedané, po víchrici v Tatrách, monokultúra drevín urobila z Tatier mesačnú krajinu, to čaká aj našu monokultúrnu montážnu autoekonomiku Slovenska, keď sa včas nespamätáme.

To, že sa nám teraz v ekonomike darí je len o tom, že lacnou pracovnou silou sme teraz síce vyhrali dočasný boj, ale keď sa v našej ekonomike nič podstatne nezmení, tak vojnu o silnú Slovenskú ekonomiku máme pán premiér dopredu prehratú.

Vyspelé politiky a ekonomiky sveta  pán premiér budujú inovatívny a kreatívny priemysel, a inovatívnu a kreatívnu ekonomiku, čo budujeme my? 

P.S. Pán premiér berte túto moju dobre mienenú kritiku,  ako moju pomoc obyčajným občanom Slovenska, a pomoc ekonomike Slovenska. Za vznik Slovenska som pán premiér vo FZ ČSFR hlasoval už v Prahe, a preto mi nie je jedno, v akom nebezpečenstve a riziku sa Slovensko  aj po 25 rokoch svoje existencie ocitá.

Teraz najčítanejšie

Bindas Tibor

www.Bindas.eu "3M" Moc Morálnym Múdrym a Slovensko bude silné a spravodlivé pre všetkých. Moje blogy sú moje podozrenia, hodnotové súdy, fikcie i satira na veci verejne. Sú písané vo verejnom záujme.