Denník N

Lekári, chvála Avicenovi, liečia napriek dikcii zákona, pán minister!

E-recept nepodpísaný ePZP kartou a prístupný aj bez ePZP karty. (január 2018)
E-recept nepodpísaný ePZP kartou a prístupný aj bez ePZP karty. (január 2018)

Držiac sa litery zákona by dnes každý, ale každý jeden recept nemal byť v lekárni expedovaný. 

Priatelia, vidím dnes do všetkých troch strán. Aj do lekárskej, aj do lekárenskej aj do legislatívnej. A skonštatoval by som nasledovné:

„Pri Avicenovi, už to eZdravie tých lekárov konečne niekto naučte používať!“

Inteligentní iste chápu, že to nie je výčitka voči lekárom, ale voči ministrovi a NCZI.

Minister zodpovedný za e-reformu sa vykašľal na akýkoľvek manažment. Píše si tie svoje zákony a pozmeňováky a myslí si, že lekári budú len tak sami od seba čítať zákony a dodržiavať ich. Navyše ani len napísať do zákonov nedokáže to, čo vlastne mal na mysli v zámere.

Lekári správne budú v prvom rade liečiť, potom liečiť, potom dlho dlho nič a až potom je v ich záujme dodržiavanie nejakých byrokratických hovadín, akými je aj spôsob vedenia dokumentácie. Tak to proste je a nikdy to nebude inak.

Našťastie pre pána ministra!

Do zapáleného apendixu, veď ani vo svojich štátnych nemocniciach a ambulanciách nedokáže minister zabezpečiť dodržiavanie zákona. Áno, minister vlády Slovenskej republiky urobil zo zbierky zákonov trhací kalendár.

Výsledkom je, že sa tu dnes produkujú neuveriteľné hovadiny. A kopa subjektov improvizuje v záujme akéhosi vyššieho dobra a vzniká geometrická rada hovadín.

Napríklad hláška v lekárenských SW o potrebe papierového receptu – to je taká hovadina, že by obživol aj pratur. Alebo voliteľné prepínače na odosielanie záznamov do NCZI v ambulantných SW. Preskripčný záznam nie je správne podpísaný, požadujte papierový recept. 

Napríklad kontrola na strane NCZI, či je ePZP zasunutý v tej správnej lekárni, či v tom správnom zdravotníckom zariadení. Vaše personálne oddelenie musí vysporiadať pracovnoprávne vzťahy – chyba autorizácie!

Priatelia, videl som dnes rozhranie ďalšieho lekárskeho ambulantného SW – SW firma na celé eZdravie  hodila chýmus. Totálne. Inak. pri stave dnešného eZdravia od  NCZI, by  otrávila  svojich klientov adrenalínom a zahltila by si svoje hot-line kapacity. Komunikácia so serverom NCZI sa nepodarila. 

Dnes 2.2.2018 je stav takýto:

Držiac sa litery zákona by dnes každý, ale každý jeden recept nemal byť v lekárni expedovaný. 

ALE!

Ale som optimista, nie len lekárnik, tak by som to povedal takto:

Expeduje sa  všetko, čo príde do lekární a poisťovne uhrádzajú všetko, ako by bolo v režime e-receptov. Navzdory ministerstvu a dikcii zákona!

A ja budem aj naďalej búšiť do Druckera čo mi opozičné sili stačia, aby to už kurva začal niekto manažovať.

[Útlocitnejším sa ospravedlňujem za slovník, už mám tých módnych prehliadok po 31 dňoch naozaj dosť.]

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]