Denník N

Priekopník secesného umenia

Pred 100 rokmi, 6. februára 1918, vo viedenskom Alsengrunde zomrel rakúsky maliar Gustáv Klimt.

Rodiskom Gustáva Klimta je Baumgarten vo viedenskej časti Penzing, kde sa narodil 14. júla 1862. Jeho otec Ernst pochádzal z Čiech od Litoměříc a výtvarne nadaného syna vnímal ako pokračovateľa svojho zlatníckeho a ryteckého majstrovstva. Malý Gustáv zdedil nadanie, ale viac inklinoval ku kresleniu a maľbe. Ako 14-ročný začal navštevovať viedenskú umelecko-priemyslovú školu – Kunstgewerbeschule a zároveň získaval poznatky a skúsenosti v ateliéroch úspešných viedenských maliarov. Vzpruhou mu bol fakt, že na rovnakú školu prišiel aj jeho brat Ernst. S ním a so spolužiakom Franzom Matschom si otvorili v roku 1883 vo Viedni umelecký dekoratérsky ateliér, pričom im pomohla spolupráca so skúsenými architektmi, čo im prinieslo objednávky napríklad na výzdobu divadiel v Karlových Varoch a v Liberci, kde je dodnes opona namaľovaná Gustávom Klimtom.

V roku 1887 dostal G. Klimt ponuku vyzdobiť interiér viedenského divadla. Úlohy sa zhostil na výbornú a dostalo sa mu ocenenia od samotného cisára Františka Jozefa I. Smutným bol preňho rok 1891, keď prišiel o otca i o brata. Ďalším jeho dielom boli stropné maľby v hale Viedenskej univerzity. Nimi sa zaradil naozaj medzi uznávaných umelcov, s ktorými v roku 1897 založil spolok Secesia. Práve Gustáv Klimt sa považuje za jedného z priekopníkov secesného umenia v maľbe.

V roku 1905 došlo medzi umelcami k rozporom, ktoré sa týkali výzdoby stropu v katedrále viedenskej univerzity. Vyčítali mu extrémnu symboliku, ktorá sa jeho dielom prelínala. Gustáv Klimt odkúpil od štátu všetky svoje obrazy určené pre univerzitu a založil nové zoskupenie Kuntschau. Jeho diela získali obdiv na Bienále v Benátkach v roku 1910 a o rok neskôr vytvoril v Ríme jeden zo svojich najlepších obrazov Život a smrť.

11. januára 1918 ranila Gustáva Klimta v jeho ateliéri mŕtvica. Ochrnutého ho previezli do sanatória, kde sa však nakazil vírusom španielskej chrípky a zomrel 6. februára 1918.

Z jeho diel je najvyššie ocenený Portrét Adely Bloch-Baureovej, nazývaný aj Zlatá Adela z roku 1907, ktorý vydražili v roku 2006 za 135 miliónov amerických dolárov, čím sa zaradil medzi najdrahšie umelecké diela sveta. Umeleckí kritici najvyššie hodnotia Klimtov obraz Bozk z rokov 1907 – 1908.

„Umenie je líniou okolo tvojich myšlienok,“ vyjadril sa Gustáv Klimt. Hoci sa mu dostalo uznania už za života, predsa len najväčší záujem o jeho dielo bol až po jeho úmrtí, čo v umení – a v maliarstve zvlášť – nie je zasa až taká výnimka. Jeho fantázia, zobrazovanie erotiky či prírody, presahovali myslenie doby, v ktorej žil. Za skutočne nadčasovú sa hodnotí jeho zbierka malieb Alegória, ktorú si uňho objednalo viedenské Kunsthistorické múzeum.

S obrazmi Gustáva Klimta sa môžeme stretnúť v galériách nielen v Rakúsku, ale aj v Národnej galérii v Prahe, v Galérii výtvarného umenia v Ostrave a je zastúpený aj v zbierkach Múzea moderného umenia v New Yorku. Milou spomienkou na Gustáva Klimta je pomenovanie expresného vlaku, ktorý jazdí na trase z Grazu cez Viedeň a Brno do Prahy. Najpodstatnejšie je však to, že svojím dielom ukázal cestu početným nasledovníkom, a to nielen v Rakúsku.

Foto: net.

Teraz najčítanejšie

Jozef Sliacky

Ročník 1953. Od roku 1975 amatérsky, od roku 1992 profesionálny publicista (teda ako redaktor alebo SZČO), teraz penzista so socialistickým dôchodkom.