Denník N

Športovci, politika a biznis

Budovaniu športovej infraštruktúry v Košiciach chýba ochota – odhodlanie. Peniaze športového mesta prehajdákané, športovci v mestskom parlamente výsledkovo impotentní, splnomocnenec pre šport neviditeľný a olympijské hry mládeže nepripravené. Niet sa čomu čudovať, že na rad prichádzajú divné metódy, ako zaujať a presvedčiť verejnosť.

Zástupcovia dvadsiatky košických športových klubov združujúcich takmer 3800 ich členov – športovcov, začiatkom februára otvoreným listom oslovili primátora Košíc Richarda Rašiho a mestských poslancov. Žiadajú o podporu koncepčnej výstavby športovísk… povedal som si: „Wááu, konečne to niekto povedal na plné ústa! To je tá priamosť a dravosť, ktorú od športovcov očakávam.“ Moje nadšenie pominulo, keď som si dočítal koniec vety: „…žiadajú o podporu koncepčnej výstavby športovísk v zamýšľanom projekte PASEO park na Sídlisku KVP.“ A tu som si povedal počkať, počkať. Páni a dámy, pravdepodobne ste sa nechali zneužiť biznisom funkcionárov a nechali ste sa vtiahnuť do veľkej politiky v Košiciach. Nezazlievam. Stane sa, ale skúste uvažovať spoločne so mnou.

Otvorené slová športovcom

Požiadavka podpory koncepčnej výstavby športovísk je absolútne legitímna a chvályhodná. Ako bývalý profesionálny športovec ju plne podporujem.

Ale v momente, ak táto požiadavka ide ruka v ruke len s jedným konkrétnym projektom na jednom konkrétnom mieste , každému súdnemu človeku by mala zasvietiť kontrolka. Najmä ak viac ako 1300 občanov dotknutej lokality podpísalo petíciu proti akejkoľvek výstavbe v danej lokalite. To naozaj chcete ignorovať všetkých tých ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu?

Keď  nakoniec demaskujeme to, že „multifunkčný športový komplex na európskej úrovni“ je v skutočnosti len príveskom výstavby 350 bytov na voľnej zelenej ploche v rámci sídliska, musíme nahlas povedať, že ide len a len o biznis a nie o „koncepčnú výstavbu ihrísk“, ktorá dokáže riešiť športové problémy Košíc. Predaj bytov pri dnešných cenách je natoľko lukratívny biznis, že sa oplatí postaviť aj športovú halu s bazénom.

Klopanie na nesprávne dvere

V Košiciach je naozaj potrebné dobudovať infraštruktúru športových areálov a postaviť nové moderné športoviská. Súhlasím. Svoje výhrady som vyjadril aj v tomto príspevku: „Kam kráča vrcholový šport v v Košiciach

Spýtam sa však, milí kolegovia športovci, ktorí ste podpísali výzvu primátorovi a poslancom:

Nové srdce Košíc – Paseo Park?

Projekt PASEO park je skvelo spracovaný a navrhnutý. Moderné a ekologické riešenia, lákavá infraštruktúra.

Keby zástupcovia firmy PASEO Development investovali do vysvetľovania a diskusie s občanmi toľko prostriedkov ako do kampane pre tento neschválený zámer, možno by nemuseli čeliť tak veľkej petícii proti výstavbe. Stále totiž nechápem, ako niekto môže platiť citylighty a  kampaň na neschválený projekt, ktorý je momentálne v rozpore nielen s Územným plánom, ale aj s predstavami 1300 ľudí, ktorí projekt na danom mieste nechcú za žiadnu cenu a sú ochotní bojovať.

Absencia diskusie priviedla tento projekt až do absurdného „výkriku do tmy“, tzv. košických športovcov žiadajúcich európske športoviská v PASEO Parku.

Problém nie je projekt samotný, dokonca ani investor. Samozrejme, že veľmi chcú. Za to ich netreba haniť. Problémová je jedine lokalita. Požiadavka občanov na zachovanie status quo je oprávnená. Môžeme donekonečna polemizovať o pomere: podporovateľov vs. odporcov, ale nesmieme zabúdať na to, že demokracia je vláda väčšiny s ohľadom na práva menšiny.

Mesto nemá dostatok kvalitných športovísk na EYOF 2021. Investícia PASEO sa z pohľadu mesta javí ako rýchle a lacné riešenie problému „kormidelníkov mesta“ v záujme investora. Osobne však mám problém s tým, aby to bolo schválené napriek protestom občanov tam bývajúcich.

Záverom

Vo Veľkej Británii je bežnou praxou, že ak developer stavia veľký projekt, musí povinne investovať do miestnej infraštruktúry, t.j. vybudovať napríklad nemocnicu, školu, komunitné centrum, športoviská atď.

Na Slovensku sme svedkami toho, že je problém vybudovať vôbec podzemné parkoviská v cene bytu. Poväčšine je na prvom mieste  zisk, až potom kvalita verejného priestranstva.

Nový územný plán mesta Košice a projekt kompaktného mesta počíta so zahusťovaním plôch v rámci mesta. Odmietam však to, že každá jedna zelená plocha bude zabraná investorom, aby nemusel mať náklady s ťahaním sietí a občianskou vybavenosťou. O to viac, ak sú tam bývajúci občania vyslovene proti. A môj postoj nezmenia ani pekné vizualizácie, či jedna športová hala.

Pevne verím, že športovci dosiahnú vybudovanie kvalitnej infraštruktúry v Košiciach. Prajem im to, len musia klopať na tie správne dvere a žiadať výsledky od kompetentných, ktorí nám tu vládnu už nejaký ten rok. Robiť masové behy pre bežného voliča už nestačí. Kandidovať za šport do Košíc už nestačí. Marketingový európsky titul už nestačí. Mali by sme požadovať viac a hneď.

 

www.ladislavlorinc.sk

Teraz najčítanejšie

Ladislav Lorinc

"CHÝBAJÚ MI RYTIERI, ROVNÍ CHLAPI... V POLITIKE, V UMENÍ AJ V ŽIVOTE"