Denník N

Je finančný poradca škodca či obeť?

„Požiadal ma o sporenie pre dieťa, tak som mu navrhla poistku bez krytia, tak ako som urobila aj mojej dcére“. Aj po siedmich rokoch praxe si táto poradkyňa myslela, že najlepší spôsob sporenia je poistka. Nedokázala pochopiť, že klient všetkých sedem poistiek, ktoré postupne urobila jeho rodine, zrazu zrušil a žiadal akúsi náhradu škody. „Urobila som takú aj mojej dcére“, hovorí za všetko.

„V poisťovniach robia takí machri, že zoberú jedno euro klienta a na finančnom trhu z neho urobia desať. Spokojní sú všetci. Zarobil klient, zarobila poisťovňa a niečo sa ujde aj nám.“ Na to školenie si pamätám do dnes. Aj na ten hrejivý pocit nadšenia. Objavil som niečo veľké, toto je budúcnosť. Bol som prvák na vysokej a veru, toto vyzeralo lepšie ako brigáda na stavbe. Nikto v tej miestnosti nevedel ako funguje finančný trh, čo sú to technické rezervy alebo aké sú reálne výnosy a riziká finančných aktív. Ani ten prednášajúci. Zdalo sa nám to uveriteľné, chceli sme veriť. Mladí nádejní poradcovia túžia budovať finančnú nezávislosť klientov a popri tom aj svoju. V tej chvíli im ani nenapadne, že by ich klamali, či zavádzali.

Markéta začala robiť v OVB Allfinanz hneď po strednej škole. Zo začiatku to vyzeralo sľubne, peniaze chodili. Robila samé investičné životné poistenia. Po pol roku sa však jedna klientka snažila neúspešne vybrať investované prostriedky. Markéta podpísané zmluvy zrušila a klientom investované peniaze vrátila. „To bolo pre mňa hlavné, som čestný človek“, hovorí Markéta. Lenže OVB po nej začalo žiadať vrátenie vyplatených provízií. „Berte to ako školu života“, povedali jej. Došlo k súdu, no po medializácii OVB žalobu stiahlo.

Viem aj o takom, čo radšej emigroval. Pracuje v Nórsku a svojim klientom stratené peniaze postupne spláca.

Pani Michaela prišla investíciou do spoločnosti Helvag o 210 tisíc českých korún, súdi sa doteraz. Investíciu jej odporučila kamarátka z kostola, ktorá vtedy pracovala ako finančná poradkyňa. „Ide o exkluzívnu bezpečnú investíciu na základe analýzy trhu.“ Helvag je záležitosť stará už dvadsať rokov, spreneverených bolo vtedy niekoľko sto miliónov. OVB nebola zmluvnou stranou, iba sprostredkovateľom a súdy niekoľkokrát potvrdili, že OVB po právnej stránke nič neporušila. Firma si z toho vzala ponaučenie a všetky nové produkty dôkladne preveruje. To som si dovolil parafrázovať mediálneho zástupcu OVB.

Vôbec o tom nepochybujem.

Maklérske spoločnosti učia svojich sprostredkovateľov, čo a ako majú predávať. Ak im niektoré skutočnosti zamlčia alebo účelovo pozmenia, motivovaný sprostredkovateľ je hotová zbraň hromadného ničenia. Je verejným tajomstvom, že niektoré spoločnosti nemajú svoj biznis plán postavený na poctivom sprostredkovaní, čo je spolu so sektárskym spôsobom ich fungovania veľmi nežiaduci kokteil.

Niektorí sprostredkovatelia dokážu ostať v sladkej nevedomosti celé roky. Chýba im iný zdroj informácií, o finančný trh sa nikdy do hĺbky nezaujímali, berú to len ako spôsob obživy. Alebo len slepo dôverujú. Veria v ľudí, ktorí im dali vidinu práce, po akej vždy túžili. Pomáhať ľuďom zabezpečiť ich budúcnosť a slušne pri tom zarobiť. Nechcú uveriť, že to nie je pravda. A už vôbec nechcú uveriť, že toľkým ľuďom pouzatvárali produkty, ktoré nie sú také, ako im tvrdili a v ktorých prídu o toľko peňazí.

A čo keď vás raz poženú na zodpovednosť?

Postavia vás pred súd. Tvrdili ste im, že rozprávkovo zarobia, zamlčali ste poplatky aj riziká. Teraz chcú peniaze späť. Od Vás.

Budete tam stáť a odpovedať či ste naozaj nevedeli o poplatkoch v tom produkte. Budete sa cítiť hlúpo, bude to ponižujúce, možno jeden z najhorších zážitkov v živote. Stačí si však uvedomiť jedno. Nepriateľom nie je klient, ani ten, kto ho zastupuje, oni chcú len naspäť peniaze, ktoré boli ich. Na vine sú tí, čo vám povedali, že to máte predávať. Tí, čo vám zamlčali poplatky. Tí, čo vám nepovedali, ako ten produkt funguje. Tí, čo celé roky profitovali z každej zmluvy, ktorú ste predali. Nebojte sa ich pomenovať. Nie je dôvod, aby im to opäť prešlo. Aj vy ste len obeť.

Peter Cmorej

Mohlo by vás zaujímať aj:

Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.