Denník N

Malo to priniesť lepšie drahé liečby, po troch mesiacoch to bolo pozastavené

Medicína je aj o tom, ako pristupujeme k liečbe. Či ako na páse, alebo individuálne. A rovnaké platí nie len keď ste do pol pása v ambulancii, ale aj v padnúcom obleku a kravatke za rokovacím stolom o cenách a úhradách za lieky.

  1. Malo to priniesť lepšie drahé liečby.
  2. Po troch mesiacoch to bolo pozastavené.
  3. Lebo pacienti po opatrení nedosiahli na nejakú liečbu.

č.b.t.d.

Ale, to je tak… Minister si vymyslel, že na lieky mimo kategorizačného procesu (a  niekedy aj mimo registrácie) uvalí cez zákonný príkaz an block povinne čiastočnú percentuálnu úhradu (od 75-90% z ceny lieku na voľnom trhu).

Logicky sa stalo, že niektoré doterajšie výnimky z kategorizácie ostali aj naďalej indikované pacientom, lebo lekár videl, že je to dobré. A poisťovne museli od 1. 11. 2017  povinne nasadiť úhradu s doplatkom.

Pri takomto plošnom nastavení sa stalo, že pacientka s rakovinou mala za liek v cene vyše 5000€ doplácať 600€.

A to predsa nemôže byť, to by mu Fico zas vykričal, že to radšej zruší. A tak to celé zrušil.

A tak s dobrou ideou práve vylial celú vaničku. Zatiaľ do konca tohoto roka môže poisťovňa „v odôvodnených prípadoch“ nastaviť úhradu na lieky „indikované len v odôvodnených prípadoch“ aj vyššiu úhradu, ba i plnú úhradu zo zdravotného poistenia. Hovorí to novela zákona o radiačnej ochrane zo 6.2.2018, ktorou bola novelizovaná novela zákona o poisťovniach platná od 1. 11. 2017.

Problém celého segmentu vysoko inovatívnej liečby je, že sa tu jedná o vysokonákladové liečby. Vysokonákladové z pohľadu jedného pacienta a aj z pohľadu celého zdravotníckeho systému. A súčasne, až 45% liekov tohoto segmentu po zhodnotení ich výsledkov v klinickej praxi preukáže nulový prínos v liečbe (vyšlo v BMJ a tí neuverejnia len tak hocičo). Ale keď ich nenasadíte, nezískate 55% účinných.

Súčasne je to vysoko monopolné postavenie. Proste je to jedna molekula na svete, ktoré má super výsledky. Alebo aj nemá, len sa to o nej hlasno tvrdí.  Pacientov je relatívne málo – jednotky tisíc v populácii. To tiež nahráva tomu, aby cena týchto liekov bola naozaj vysoká.

Súčasne sa tu pohybujeme vo vysoko emotívnom prostredí. Prostredí smrteľných chorôb. Ono, smrteľný je aj vysoký tlak krvi, ale ten zabíja tak pomaly, že si to ani nevšimneme. V prípade týchto liekov tú smrteľnosť chorôb vidíme priamo pred očami.  Sú to rakoviny, ktoré za 6-10 mesiacov z vysoko produktívneho manžela urobia umierajúcu kostru.  Sú to geneticky podmienené ochorenia, ktoré  neliečené produkujú vegetatívny stav a liečené rekreačných športovcov.

Sme v segmente, kde lieky ženú nádej do stratosférických výšok a viera v zázrak medicíny má veľkosť známeho vesmíru.

Nie, nie je to jednoduché rozhodovať, na aké lieky tých pár euráčov solidárneho zdravotného poistenia vydáme. Preto sa má v tomto segmente liekov a financovania pracovať naozaj individuálne a hlavne intenzívne prehodnocovať na pôde kategorizačnej komisie. Preto sa musí za každým rozhodnutím objaviť jasné vysvetlenie pre verejnosť, vysvetlenie založené na medicínskych dôkazoch a odbornosti.

Nie nadrbať plošné príkazy a zákazy vo viere, že veď farmaceutické firmy sa nad drobným 5 miliónovým národom zmilujú a charitatívne nám darujú to, za čo inde na planéte ochotne platia tisíce dolárov.

Hlavné slovo musia mať individuálne nástroje medicíny založenej na dôkazoch.

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]