Denník N

Matovičov eko-populizmus

Ilustračný obrázok. Zdroj: odpady-portal.sk
Ilustračný obrázok. Zdroj: odpady-portal.sk

Igor Matovič sa preslávil svojimi excentrickými prejavmi už dávno. Emócie využíva naplno pri poukazovaní na nekalé praktiky našej vlády, založil na tom celú kampaň svojej strany. V prípade, že sa za celý týždeň žiadna kauza neobjaví je nútený si ju vymyslieť ako tomu bolo dnes.

Dnes malo OĽaNO ďalšiu „šokujúcu“ tlačovku na ktorej Marek Krajčí s Igorom Matovičom zase raz vykreslili obrovský „škandál“. Tentoraz „zapredaná koalícia“ má vystavovať Slovensko nebezpečnému rádioaktívnemu odpadu za účelom biznisu. Aká je ale skutočnosť? Hrozí nám, tak ako to naznačil I. Matovič, nebezpečenstvo podobné Černobyli?

Poslanci vykreslili situáciu ako šokujúcu a ohrozujúcu verejné zdravie. Problém vidia v spaľovaní rádioaktívneho odpadu a v rizikách popolčeka, ktorý pri tomto procese vzniká. Pre laika toto samo o sebe znie hrozivo, aký šialenec by spaľoval jadrové palivo? No žiaden. Musíme si uvedomiť, čo rádioaktívny odpad znamená, jedná sa totiž o veľmi široký pojem. Všetko, čo prišlo do styku so žiarením, teda od rôznych nádob, ochranných pomôcok až po vybavenie elektrárne sa považuje za RAO. Samostatnou kategóriou RAO je vyhorené jadrové palivo.

Všetok tento materiál sa logicky musí spracovať a preto sa využíva niekoľko spôsobov: spaľovanie, lisovanie a dlhodobé uskladnenie. Predtým ako dôjde k akémukoľvek ďalšiemu spracovaniu musí tento materiál podliehať podmienke stanovenej Zákonom o radiačnej ochrane, konkrétne §89 odsek 4 :

Rádioaktívne kontaminované materiály možno uvoľňovať z pracoviska, na ktorom
sa vykonáva činnosť vedúca k ožiareniu do životného prostredia, ak v žiadnom kalendárnom
roku priemerná efektívna dávka spôsobená ich uvedením do životného prostredia
u reprezentatívnej osoby nepresiahne 0,01 mSv a súčasne kolektívna efektívna dávka
neprekročí 1 manSv, ak v odseku 8 nie je ustanovené inak.

Podľa odseku 1 sa taktiež za uvoľnovanie do životného prostredia pokladá:

a) uvoľňovanie materiálov kontaminovaných rádionuklidmi z pracoviska do životného
prostredia na
1. neobmedzené ďalšie používanie,
2. cielené a obmedzené použitie,
3. prepracovanie,
4. ukladanie na skládky odpadu,
5. spaľovanie,
6. ukladanie do podzemia alebo na špeciálne skládky

Z toho vyplýva, že RAO sa nesmie z pracoviska vyviesť pokým ročná dávka žiarenia na osobu nie je menšia ako 0,01mSv za rok. Pre predstavu to je ekvivalent ročnej dávky, ktorú dostanete ak každý deň aspoň hodinu sledujete televíziu, alebo bývate v blízkosti tepelnej elektrárne. Až keď je dosiahnutý tento limit môže byť materiál ďalej spracovávaný aj spaľovaním.

Ďalej pán Krajčí spomenul, že nebezpečenstvo môže nastať pri preprave tohoto spracovaného popolčeka naspäť do krajiny pôvodu. Jedná sa o ďalšiu fabuláciu nakoľko tento popolček (ktorého rádioaktivita je už aj tak neškodná, resp. veľmi málo škodná, viac si ubližujete sledovaním vašich obľúbených seriálov) prechádza ďalšími filtrami, ktoré znižujú jeho rádioaktivitu a nakoniec sa ešte zalieva betónom a vyrábajú sa z nich napríklad tvárnice. Čiže najväčšie nebezpečenstvo je, že sa tieto tvárnice, z ktorých mnohí máme postavené domy, rozsypu na vozovku a zablokujú dopravu.

Aby nebolo málo eko-populizmu I. Matovič si nakoniec kopol aj do jadrových elektrárni, keď povedal, že Slovensko namiesto toho aby redukovalo ich počet tak ho navyšuje. Dnes sa vedie silná demagogická kampaň práve proti získavaniu energie z jadra, namiesto faktov sa v nej objavujú pocity jednotlivcov, dosť často úplných ne-znalcov problematiky. Jadrová energia je dnes najčistejší spôsob získavania energie. Veterné elektrárne, fotovoltaika a vodné nádrže poškodzujú ekosystém dokázateľne viac ako jadro. Je tomu tak kvôli ich neefektívnej výrobe, pri ktorej vzniká viac emisií ako v tepelných elektrárniach, ale aj pre ich obrovský dopad na prirodzený pôdorys krajiny, zaberajú obrovskú plochu a v prípade vodných nádrži úplne menia lokálne počasie. Vyššie som spomenul, že bežná tepelná elektráreň spôsobuje ročné ožiarenie 0,01 mSv, pre porovnanie jadrová elektráreň iba 0,002-0,005 mSv/rok teda 2-5 krát menšie ako v prípade tepelnej!

Obmenil by som výrok W.Churchila a povedal: „Hovorí sa, že jadrová energia je tou najšpinavšou energiou, s výnimkou všetkých ostatných, ktoré sme vyskúšali. „

Enviromentalistika a Ekológia sú dnes veľmi citlivé témy, ktoré majú obrovský dosah na naše životy. Dnes sa však vraví iba o jej jednom extréme, absolútnom odmietaní, ale chýba mi diskusia o tom druhom, absolútnom preháňaní.

To, čo predviedol dnes Matovič je pre neho typické, vyvolával emócie, hral to na city, dokonca vytvoril problém, ktorý neexistuje, len aby mohol populisticky nepriniesť jeho riešenie. Nevidím reálny dôvod prečo by nemohlo Slovensko využiť situáciu a zaplniť dieru na európskom trhu, ktorá sa vytvorila po tom, čo EÚ zakázala vývoz tohoto odpadu mimo svojich hraníc.

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.