Denník N

Rezník dal v TASR prácu manželke šéfa Matice, tá ospevovala manžela

Rodinkárstvo, propagovanie Matice, SNS aj seba či rodinných príslušníkov, takto vyzerá verejnoprávna TASR.

Jaroslav Rezník, keď bol šéfom TASR, nedal prácu len svojmu otcovi, ale aj manželke Mariána Tkáča.

V TASR vychádzajú roky oslavné články o Matici, Spolku slovenských spisovateľov (SSS), ktoré pre TASR píše člen Matice a jej prezídia a čestný predseda SSS Jaroslav Rezník st., otec  bývalého šéfa TASR J. Rezníka ml..

Oslavné články o Matici, jej priaznivcoch ale aj o ľuďoch zo SNS píše niekoľko rokov pre TASR aj Dagmar Tkáčová Vanečková, manželka dlhoročného šéfa Matice Mariána Tkáča a osoba spojená so stranou SNS, ktorá presadila Rezníka ml. za šéfa telerozhlasu.

Kým však Rezník st. ospevuje a propaguje v článkoch hlavne seba, Vanečková Tkáčová hlavne svojho manžela.

Autorskú zmluvu s Vanečkovou na dodávku „spravodajských materiálov“ podpísal Rezník v roku 2015, až teraz sa objavila v Centrálnom registri zmlúv.

Podľa zmluvy má Vanečková mesačne dodávať agentúre spravodajský materiál o dianí v pohraničnom regióne Rusovce, Jarovce, Čunovo, Kitsee a Rajka a to v rozsahu najmenej 30 denných správ a 15 zvukových záznamov za 420 eur mesačne.

Súčasného šéfa TASR Vladimíra Puchalu som požiadala o zoznam článkov, ktoré pre TASR pripravila Vanečková, a aj to, ako skratkou sa podpisuje.
Podobne ako v prípade Rezníka st. aj teraz to Puchala odmietol. Napísal len, že Vanečková písala „o témach z prihraničných oblastí.“ V priemere za to dostávala okolo 150 eur mesačne.

Podľa mojich zistení Vanečková, bývalé hovorkyňa odsúdeného ministra za SNS, písala hojne aj o iných témach.

Články o Rusovciach, Jarovciach, Čunove, Kitsee a Rajke sú v TASR podpísané skratkou IB.
Autorskou skratkou IB sú podpísané aj desiatky obdivných článkov o aktivitách Matice, kde IB pravidelne cituje Tkáča. Zaujímavosťou je, že odkedy sa zmenil predseda Matice, autor so skratkou IB o Matici a novom predsedovi nepíše.

Sú to napríklad tieto články:

M. TKÁČ: Odkaz sv. Cyrila a Metoda je v chápaní jednoty rozumu a srdca
(autorka priniesla aj zvukový záznam vyjadrení Tkáča) „Odkaz sv. Cyrila a Metoda pre našich súčasníkov i nasledovníkov je predovšetkým v uvedomení si, že Slovák, Európan, každý človek, potrebuje k plnohodnotnému životu nielen rozum a materiálne statky, ale aj srdce a duchovné hodnoty. Pre Maticu slovenskú (MS) znamená tento sviatok základ jej duchovnej podstaty. Pre TASR to dnes povedal predseda MS Marián Tkáč,“ píše IB.

Matica slovenská si pripomenula 77. výročie smrti Andreja Hlinku (Rozhovor s Tkáčom o tom, ako by Hlinka reagoval na našu súčasnosť)

Národné matičné slávnosti prilákali do Komárna tisícky návštevníkov „Matica slovenská tu v Komárne dokázala, že jej poslaním je spájať ľudí, nie rozdeľovať,” uviedol pre TASR predseda MS Marián Tkáč.“

J. Rezník st., Marián Tkáč a M. S. Ďurica, historik propagujúci Jozefa Tisa Foto: Matica slovenská

Ocenenia predsedu Matice slovenskej dostalo 10 osobností
Podľa Matice slovenskej by mal byť 4. jún pamätným dňom „Matica ďalej navrhuje zmeniť názov pamätného dňa 19. septembra na Deň slovenskej nezávislosti. „V ten deň v roku 1848 totiž nevznikla Slovenská národná rada, ako znie súčasný názov pamätného dňa, ale Ľudovít Štúr na Myjave vyhlásil nezávislosť Slovenska na uhorskej štátnej moci,“ povedal Tkáč.“
Slovenské národné noviny si pripomínajú 170. výročie Oslavný článok o novinách Matice, ktoré sú známe rasistickými a extrémistickými názormi
Cenu Daniela Rapanta (Cena Matice) dostal tento rok Valerián Bystrický a Karol Fremal
Matica slovenská si pripomenula 180. výročie výstupu štúrovcov na devínsky hrad „Bernolák, Štúr a Konštantín hľadali inšpiráciu pre slovenčinu práve na Devíne, a keďže v apríli zomrel, podľa nás, na Devíne aj Metod, tak Devín je tým správnym miestom na pripomenutie si tradícií a spojitostí slovenskej kultúry od čias Veľkej Moravy až po súčasnosť“, povedal pre TASR predseda MS Marián Tkáč.“

 

Kto je Dagmar Tkáčová Vanečková?

Dagmar Vanečková bola redaktorkou Slovenského rozhlasu v dobe, keď rozhlasu šéfoval Rezník. V posledných rokoch sa pohybuje v blízkosti SNS. S podporou SNS kandidovala za poslankyňu vo voľbách do VÚC. Najviac sa však zviditeľnila ako hovorkyňa ministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariána Janušeka zo SNS, keď obhajovala nástenkový tender. (Za nástenkový tender odsúdil súd Janušeka na 12 rokov, zatiaľ neprávoplatne).
V súčasnosti pracuje Vanečková na Štátnom pedagogickom ústave, kam prišla, keď sa šéfom ústavu stal Ľudovít Hajduk zo SNS a Vanečková je jedným z jeho najbližších ľudí na úrade.

Foto: SNS

Autor so skratkou IB napísal pre TASR aj články o ľuďoch zo SNS a cituje aj šéfa Vanečkovej Hajduka:

A.Hrnko: Andrej Hlinka prerástol hranice bežného politika Nekritický článok o akcii Matice a SNS a ospevovanie ľudáckej politiky.
Matica slovenská otvorila v Bratislave Knižnicu slovenskej štátnosti V článku autorka propaguje akciu Matice, pričom cituje aj Hajduka z ŠPÚ.
Na Kongrese slovenských spisovateľov bude štvrtina delegátov zo zahraničia

Za všetkými týmito článkami je zrejmé Vanečková. Nikde ani zmienka o konflikte záujmov.

Mimochodom, krátko potom, ako sa Matici nepáčil príspevok v Reportéroch na RTVS, Rezník ako šéf RTVS sa rozhodol Reportérov zrušiť.

TASR je verejnoprávnou inštitúciou platenou aj zo štátneho rozpočtu, jej články preberajú desiatky médií. Roky je z obsahu TASR zrejmé, že protežuje SNS, Andreja Danka aj ľudí okolo Matice.  V predmete činnosti má, že je „objektívna a nezávislá.“ To, ako vznikajú články v TASR, s objektívnosťou a nezávislosťou nemá nič spoločné.

Poskytla som priestor na vyjadrenie Rezníkovi aj Vanečkovej, zatiaľ nereagovali.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte Omediach.com.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.