Denník N

Recenzia: Temný príbeh z ďalekého severu

V dnešnej recenzií sa bližšie pozrieme na jeden z menej tradičných titulov, čo sa severskej literatúry týka. Až z nórska k nám dorazila debutová kniha autorky Siri Pettersen od vydavateľstva HOST.

V priebehu jedného chladného dňa, v snehovom záveji je nájdené dieťa, ktoré doslova dokázalo obmäkčiť srdce aj drsnému chlapovi. Tento muž za krátku chvíľu zisťuje, že dievča od ostatných obyvateľov sveta sa odlišuje, absenciou chvosta. Nakoľko tento jav je v danej populácií veľmi zriedkavý. Napriek tomu sa rozhodne dieťa neodvrhnúť, osvojuje si ho a vychováva ho ako svoje vlastné. Jej „nedostatok“ obhajuje  príhodou o napadnutí vlkom, neskôr dievča dostáva meno Hirka.

Je si vedomá, že absencia chvosta nieje to jediné čo ju odlišuje od jej rovesníkov. Lenže ako čas plynie, musí Hirka podstúpiť rituál, ktorý absolvuje každé dieťa po dovršení 15. roku života a to ju veľmi znepokojuje. Naskytajú sa otázky :

Ako sa  vysporiada s rituálom ktorému sa nedá vyhnúť ?
Podarí sa jej vypátrať pravdu o svojom pôvode ?

 


Ódinovo dítě je prvá kniha zo série Havraní kruhy. Príbeh tejto knihy sa nesie v znamení severských mýtov a legiend.
Skupinu hlavných hrdinov tvorí niekoľko postáv v tínedžerskom veku, ktoré sa postupne objavujú v deji počas „boja“ Hirky so spoločnosťou a osudom. Napriek tomu, že kniha je radená do sekcie YA literatúry ,v deji nezohráva hlavnú rolu romantická zápletka ako by sa dalo čakať.V tomto diele autorka sa snaží poukázať aj na závažnejšie veci a hodnoty týkajúce sa spoločnosti. Týmito vecami sú napríklad vzťah k autoritám, postavenie ľudí v spoločnosti  a celkovo ich pohľad na život. Prostredníctvom deja sa stretneme aj z množstvom nielen tajuplných vecí ako napríklad havrany „poslovia“ správ, ktorí sa živia ľudským mäsom ale sa nám naskytajú aj spojitosti s dnešnou dobou, ako napríklad manipulácia s informáciami, neutíchajúca polemika ohľadom politiky a ďalšie.

Tento príbeh je určený pre všetkých milovníkov kvalitného fantasy . Taktiež neoddeliteľnou súčasťou sú aj škandinávske mýty a legendy, ktoré si v knižnom svete nachádzajú čoraz väčšiu priazeň. Siahnuť po tomto titule je určite ta správna voľba.

PLUSY:
– viacero dôležitých postáv
– výborne vykreslený svet
– pútavosť deja

MÍNUSY:
-nevýraznosť niektorých postáv
-trochu zdĺhavý začiatok

Moje hodnotenie: 83%

 

Teraz najčítanejšie

Dávid Drang

Zdravím volám sa Dávid a mám 22 rokov . Medzi moje najväčšie záujmy patria KNIHY a ŠPORT . Rád sa podelím s vami o zaujímavé a pútavé recenzie a články .