Denník N

Stína: návod na prežitie zvyšku zimy

Menším deťom sa budú páčiť jej zlepšováky, nápady a návody. Starší sa pousmejú nad nečakanými hosťami a ich neohrabanými spôsobmi. Rodičia v nej možno uvidia symboliku – samých seba, ako sa vyhýbajú aktivitám, ktoré im prekážajú. A niekto v nej dokonca spozná vlastnú úzkosť. Stína je pre každého niekým iným a spolu s ňou bude nekonečný záver tejto zimy o čosi znesiteľnejší.

Jej meno evokuje český stín, teda tieň, ale Stína je severské dievčenské meno, ktoré znamená jas a čistotu. Autorka Lani Yamamoto, pôvodom Američanka, žije už vyše 20 rokov na Islande, presne ako hrdinka jej obrázkovej knihy. A presne ako Stína, aj Lami preferuje uzavretosť pred svetom. Neodpovedá na odkazy ani tým najvytrvalejším fanúšikom, nemá žiadnu webstránku a informácií o nej je celkovo málo. Kým deti od cca 4 rokov si Stínu môžu pozrieť ako milý, vľúdny a jednoduchý príbeh, dospelý čitateľ začína rozmýšľať, o čom táto kniha vlastne je.

Stína je dievča nejasného veku. Môže byť tínedžerka, ale pokojne by sa dalo povedať, že ide o mladú ženu. Nemá rada chlad. Ukazuje, ako nevšedne prežíva zimu, takmer ako ľudská medvedica, zalezená vo svojom brlôžku. Akurát namiesto spánku pletie. Inak nemieni celé mesiace vyliezať von a riadne sa na to pripraví.

Deti sa zasmejú, keď uvidia, aké vynálezy je Stína schopná vyrobiť, len aby znížila svoju aktivitu. Zbadá sa v nej niektorý dospelý? Dievča sa vyhýba svetu, ľuďom, obchádza situácie, ktoré by jej mohli byť nepríjemné, upadá do čoraz väčšieho vnútorného osamotenia. Možno v nej niekto uvidí seba namiesto dievčaťa, zabaleného do šálov, pretože pocit zimy zaliezajúcej pod nechty je skrátka neznesiteľný. Dokáže jej konanie pochopiť. Iný, naopak, zvažuje, čo je za jej čoraz väčšou uzavretosťou. Akoby nad ňou začala víťaziť úzkosť.

V istom okamihu sa niečo stane. Detský čitateľ bude vidieť len prudkú zmenu počasia a náhly vetrisko, ktorý Stíne priženie do života nečakaný zvrat. Rozbije jej zašité útočisko a prostredníctvom dvoch detí, ktoré sa k nej prídu schovať, naruší jej bezpečnú zónu. Čo uvidí dospelý? Nutnosť zmeny? Prekonávanie vlastného strachu? Prijatie nečakaných udalostí? Malá kniha, mnoho vrstiev.

V knihe je len náznakový text, príbeh je vyrozprávaný vo väčšej miere ilustráciami, o ktorých sa dajú viesť debaty – interiér je útulný, Stínin prístup k životu nevšedný, odčítanie jej nálad býva nejednoznačné, zato veľkoformátové návody na všetko sú bystré a lákajú ihneď si vyskúšať uvariť podľa nich kakao, zapískať na prstoch, či pliesť bez ihlíc. Všetko vynikajúce aktivity, ktoré so smiechom skúšajú deti, ktoré vtrhli Stíne do života. S potešením sledujeme, ako Stína opatrne vylieza z ulity. Ako objavuje zázrak kamarátstva. Až má človek chuť sa pridať k nim, aby sa zbavil dojmu, že tohtoročná zima nemá konca kraja.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Knižná dielňa.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie