Denník N

Zverejnite, čo si myslí o modernizácii našej armády NATO

Jedine nezávislý pohľad z vonka nám umožní objektívne vyhodnotiť, kam naša modernizácia smeruje. Politici to nedokážu, stranícke záujmy sú silnejšie.

Naši vojaci fungujú v nedôstojných podmienkach. Technika, ktorú armáda používa, je zastaraná. Pre mladých ľudí sú ozbrojené sily neatraktívne, skúsené kádre odchádzajú do civilu.

Vláda a minister obrany týmto prístupom ohrozujú plnenie jednej zo základných úloh samostatného suverénneho štátu – postarať sa o bezpečnosť ľudí, ktorí na Slovensku žijú. Piatková mimoriadna schôdza preto nebola o vyvrcholení najväčšej kauzy v rezorte – ide len o ďalší prejav lajdáctva a nezáujmu v tejto veci zodpovedných politikov.

Politikov, ktorí o obrane štátu radi rečnia, ale urobili pre ňu veľmi málo. Celý rozvoj a investície do modernizácie armády sú jeden chaos, stačí sa pozrieť na stíhačky či radary.

Dnes to už nie je iba o tom, či si niekto niečo ukradol (ale aj to je vážna vec a dostanem sa k tomu) – vláda takýmto konaním ohrozuje plnenie základnej úlohy štátu. Obeťou tohto prístupu sú naši vojaci a vojačky a všetci ľudia na Slovensku, ktorí nedostávajú hodnotu za svoje peniaze.

Na riziká nákupu transportérov upozorňujem od začiatku tejto kauzy. Vďaka našej práci sa podarilo zistiť, že došlo k tajnému podpisu spolupráce s fínskou vládou, a verejnosť sa dozvedela o podivnej vlastníckej štruktúre Way Industries, ktorú formálne chvíľu spoluvlastnil aj zubár z Prahy.

Ako sme za osem mesiacov vyvinuli nové obrnené vozidlá



 

Je dobré, že sa téme parlament venoval. Zároveň je jasné, že sa parlament v tejto veci ďaleko nepohne. Vláda ho totiž ignoruje.

 

Potrebujeme nezávislý pohľad

Od začiatku hovoríme o tom, že je dôležité, čo k našim modernizačným plánom povedia spojenci v Severoatlantickej aliancii. Ako krajina máme v rámci spoločnej obrany záväzky a povinnosti, ktoré si dlhodobo neplníme.

Tento rok robí NATO ďalšie hodnotenie procesu obranného plánovania v každej členskej krajine. Prezident Andrej Kiska pred pár dňami naznačil vo svojom prejave na Veliteľskom zhromaždení Generálneho štábu to, čo sa v kuloároch šepká dlhšie – podľa predbežných správ bude veľmi kritické celé hodnotenie, a teda aj hodnotenie našich modernizačných snáh.

Nalejme si čistého vína. Presne takýto dokument v tejto spolitizovanej, osobnými útokmi presiaknutej atmosfére potrebujeme. Dokument, založený na faktoch a nezaujatom hodnotení.

Skôr, než si poviete, že sa to nedá a že je to tajné, sa môžeme pozrieť na niekoľko členských štátov NATO. Dánsko, Holandsko, či Slovinsko nemajú so zverejnením hodnotenia problém. Závisí to len a len na rozhodnutí členskej krajiny.

Minister obrany v rozprave v parlamente sľúbil, že nad tým porozmýšľa a uvidí, čo sa s tým dá spraviť. Na základe mojich niekoľkoročných skúseností mám zlú predtuchu, že to skončí v oute.

Bonusová otázka: Takouto zásadnou vecou by sa mal zaoberať aj premiér. Kde je? Kedy prevezme zodpovednosť za najväčší nákup v našej armáde od vzniku SR? Národná bezpečnosť je dôležitejšia, ako dobrá nálada v koalícií.

Teraz najčítanejšie

Martin Dubéci

Som členom predsedníctva a sekretárom hnutia Progresívne Slovensko. Píšem si tu svoje poznámky k politike a spoločenským otázkam. Venujem sa politickej stratégii a bezpečnosti.