Denník N

Pán Kabanoss z Pezinka

Nevolá sa samozrejme Kabanoss a či je naozaj pán, alebo iba taký náš slovenský Daliborko, posúďte sami. Má celkom prozaicky znejúce meno. Volá sa Jozef Mužík, má 35 rokov, počúva slovenské a zahraničné neonacistické kapely, váži si Tisa, Iana Stuarta, Davida Lanea, Adolfa Hitlera, Rudolfa Hessa aj Mariána Kotlebu a lúči sa zásadne „pozdravom“ 88.

Na lakti má kérku nacistického symbolu Schwarze Sonne a jeho profil naFacebooku má názov Pán Kabanoss.

Začnime jeho najnovším verejným statusom a niekoľkými komentármi jeho priateľov. Na to, aby sme pochopili čoho sa týka ich „žartovanie,“ stačí poznať dva texty. Jeden od skupiny Krátky proces, ktorej frontmanom je Rastislav Rogel. Je zo skladby „Poďme na to spolu“ a inkriminovaná časť je „Poďme na to spolu a neserme sa s tým! Rozpálime pece a zostane len dym!“ Druhý tiež spieva Rogel s kapelou Juden mord a je zo skladby „Švindelkaust.“ Ide o túto časť „Koľkých sme vás upálili, milión či šesť, kde je vlastne pravda, my sa nedáme zviesť. Žid vládne svetu, klameš zas ty pes, skončíš v peci tiež!“ Narážky na Adolfa a Sonderkommando snáď netreba vysvetľovať.

Predstavme si teraz idoly Jozefa Mužíka. Začnime doma, Jozefom Tisom: „Ďakujeme… Česť vašej Pamiatke Pán Prezident… Nikdy nezabudneme

Ďalej je to Rudolf Hess, ktorého si v deň výročia jeho smrti pripomenie slovami: „R.I.P. posol slobody

Dôjde aj na Adolfa Hitlera, ktorému nezabudne 20. apríla zablahoželať k narodeninám a 17. júna k meninám: „Alles gute 18…“ a „alles gute HERR Adolf“ Pre menej znalých neonacistickej symboliky 18 = AH = Adolf Hitler.

Či citovať jeho slová: „Svedomie je židovský vynález na zotročenie ľudí.

Pripomína si aj výročia známych neonacistov. Napríklad šedú eminenciu rakúskej neonacistickej scény, Herberta Schweigera.

Amerického neonacistu Roberta J. Matthewsa si pripomenie v deň výročia jeho smrti, keď 8.12.1984 zahynul po prestrelke s federálnymi agentmi.

Davida Lanea, amerického neonacistického teroristu, autora povestných 14 slov, odsúdeného na doživotie si rovnako pripomenie v deň výročia jeho smrti.

Bokom neostane ani ikona nazi rocku, zakladateľ hnutia Blood and Honour a frontman skupiny Skrewdriver, Ian Stuart Donaldson.

Z domácich ho nenecháva chladným bývalý vodca Slovenskej pospolitosti a súčasný predseda strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Marián Kotleba.

Podporuje Ľubomíra Huďa. Ak si nespomínate, to je ten pán, ktorý sa cítil taký dotknutý zmienkou o svojej minulosti, že na mňa podal trestné oznámenie, ktoré polícia aj prokuratúra odmietli ako neopodstatnené. Takže teraz to má Huďo čierne na bielom. A ako nedávno napísal Matúš Ritomský po Huďovej kandidatúre s podporou Kotlebovej ĽSNS: „Huďo sa vrátil tam, kam vždy patril, k náckom.“

Jeho nákonnosti sa ale rozhodne neteší polícia.

Ako motorkár sa cíti byť súčasťou subkultúry hlásiacej sa k tradíciám amerických motorkárskych gangov Hells Angells. 81 = HA

Nepáči sa mu Slovenské národné povstanie a neoslavuje ani ukončenie druhej svetovej vojny. Práve naopak. Jej koniec si pripomína slovami: „8. máj. Nezlomili ste nás pred rokmi! Nezlomili ste nás doteraz! Nezlomíte nás nikdy! Boj nekončí! Ein Volk. Ein Reich. Ein Führer

S tým celkom ladia veci, ktoré zdieľa z YouTube či jedna z jeho titulných fotografií z marca 2012.


Lákajú ho rôzne akcie a pochody. Napríklad pochod, ktorý organizovala Slovenská pospolitosť v roku 2010. Zaujal ho najmä prejav Jarmily Karasovej: „Tag pred touto pani klobuk dole jeden z vystižnch prejavou

Chladným ho nenechal ani pochod ruských náckov.

Ani pochod „proti islamizácii a diktatúre Bruselu“ v Bratislave v júni 2016.

Zdá sa, že je rasista a nenávidí židov. Zdieľa k tomu materiály z obdobia vojnovej Slovenskej republiky. „Obec Orava Polhora – 22 rokov bez židou“ a „Rozsievač kúkoľa. Vyriešiť konečne židovskú otázku! 14. bod programu slovenského národného socializmu,“ čo okomentuje slovami: „presne na každu obrezanu sviňu sa varííí voda…“ Len na okraj, toto sú slová, ktoré sú akiste v plnom súlade s tvrdeniami kotlebovských obdivovateľov Slovenského štátu, že ten nemal s nacizmom a holokaustom nič spoločné.

Rozhorčí ho vytvorenie siluety zbúranej synagógy na Rybnom námestí v Bratislave: „toto je už vrchol tak a na toto peniaze suuu jaaaaaj na kazdu svinu sa varííí voda…

Jeho antisemitizmus sa prejavuje aj v zdieľaní mimoriadne cynických „vtipov“ s tematikou holokaustu, ktoré sa očividne tešia jeho obľube.

Podobný vzťah má aj k Rómom.

Inak na tom u Mužíka nie sú ani černosi: „a nech my dakto povie že Negri su ludia banda vy.bana“

Na bielu rasu je hrdý. Bolo by to v poriadku, keby sa s dešpektom a nenávisťou nevyjadroval o iných.

Pred spaním sa lúči s kamarátmi pozdravom „dobru noc … 88“ V neonacistickej symbolike: 88=HH=Heil Htler!

88 nemôže chýbať ani na narodeninovej torte: „tak dostat tortu kabanossa to je top dakujem 88“ A od samej radosti pridá dva smajlíky.

Jeho veľkou záľubou je hudba neonacistických kapiel. Neobmedzuje sa iba na slovenské, alebo české. Rád siahne aj po skupinách z bližšieho či vzdialenejšieho zahraničia. Začnime tými slovenskými. Krátky procesJuden mordRasťom Rogelom. Jeho „Švindelkaust“ doplní komentárom: „Milion či 6 heeeeeeh“ a smajlíkom.

Má rád má aj skupinu Biely odpor, ktorej spevákom bol Ondrej Ďurica.

Cirhoza 88 so známym odkazom na vraha z Devínskej Novej Vsi, ktorého uznáva aj Mužík. A ďalšia s odkazom na „Hrdinu“ – vraha z Hurbanova.

Ďalšia skladba má výrečný názov Dachau. Tu sa v komentároch objaví súčasný okresný predseda ĽSNS v Rimavskej Sobote, Zdeno Ľaudár, ktorý je očividne fanúšikom tejto neonacistickej skupiny a súdiac podľa jeho trička, inšpiratívna mu pripadá najmä skladba „Poďme ich vypáliť,“ pri ktorej si aj pán Kabanoss zanôtil: „tralala…

Ďalšou v poradí je skupina Ancestors. Pripomenie si s ňou aj aj Iana Suarta či Rudolfa Hessa.

Ďalšími slovenskými neonacistickými kapelami sú JustíciaFront 18. O Kapele Justícia sa vo svojej diplomovej práci zmieňuje Tomáš Janíček: „V roku 2001, kedy došlo k policajnej razii v Papradne, kde polícia zatýkala na krajne pravicovom koncerte. Hrala tu kapela Justícia, ktorá v textoch okrem rasovej neznášanlivosti podporovala aj hnutie Hammer Skins. Kapela po tejto razii ukončila aktivity.“ Skladbu „V mene rasy“ Mužík doplní tradičným pozdravom: „dobru noc… 88

Z českých kapiel je to Conflict 88, ktorej frontmanom bol Tomáš Hnídek, ktorý si neskôr zmenil meno na Tomáš Ortel. Viac o českých neonacistických kapelách sa dozvieme v diplomovej práci Milana Říského.

Ďalšími sú Agrese 95, Vlajka, BuldokAttack. Buldok recykluje známe témy – Spandau, väzenie. v ktorom skončil do svojej smrti Rudolf Hess a pridá ódu na amerického neonacistu Matthewsa

Nechýba ani Hnídkov Ortel. Ani pozvánka na koncert a Jozef Mužík v tričku kapely.

Z britských skupín je to predovšetkým Skrewdriver a Ian Stuart. Ani tu nechýba pozdrav: „dobru vospolok 88...“ Ďalej Brutal Attack. a No Remorse.

Nemecko zastupujú kapely Landser, Stahlgewitter, SleipnirWeisse Wölfe.

Poľsko – Konkvista 88

Francúzsko je zastúpené skupinou Légion 88.

Španielsko – Hijos del Odio. so skladbou Mein Führer.

Taliansko – Civico 88.

Belgicko – Kill, Baby, kill.

Švédsko – Saga a jej pocta neonacistovi Davidovi Laneovi.

Kanada – skupina RaHoVa. (Skratka Racial Holy War –  Rasová svätá vojna, pôvodne heslo americkej neonacistickej organizácie World Church of Creator)

A opäť: „bru noc … 88

USA – Bound for Glory.

Na záver Klansmen song.

Jozef Mužík sa s nami rozlúči svojim obyklým pozdravom: „dobru vospolok 88….“ a Heil Europa!

Doplnené 15.2.2018

Odpoveď na otázku či je Jozef Mužík naozaj pán, alebo iba taký slovenský Daliborko, dal sám pár hodín po uverejnení blogu. Na rozdiel od svojich „hrdinov“ nedokázal stáť za svojimi názormi, zľakol sa a profil zneprístupnil. Rovnako ako iní podobní „geroji,“ ktorí napred verejne vypisujú o „smradľavých židákoch,“ alebo o tom že „o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 milionoch a mydlách zo židov“ a „O Hitlerovi sa učia iba samé klamstvá,“ a keď sú so svojimi výrokmi konfrontovaní, tvrdia, že nič také nenapísali, že dokonca ten účet na Faceboku nebol ich a viac ako 5 rokov ho na ich meno viedol niekto neznámy.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.