Denník N

Duško Nitrička a jeho ohrozená dobrá povesť

Dušan Sobolič je z Nitry a má pocit, že spisovateľ a novinár Peter Getting poškodil jeho dobrú povesť. Na ochranu vlastnej povesti má každý právo. Len je trochu bizarné, ak má niekto určitú minulosť a bol členom tzv. kartárskeho kluba Walhala v Nitre, povestnom útokmi na majiteľa a návštevníkov klubu Mariatchi a jedným z administrátorov facebookovej stránky tohoto sídla cností, sa cíti natoľko dotknutý, možno nepresným vyjadrením novinára, že na neho podá žalobu na súde, kvôli staršiemu článku v časopise.

Administrátori stránky, ktorá bola zmazaná krátko po vypuknutí škandálu okolo útokov „kartárov“ z Walhaly, boli štyria. Vodca Slovenskej pospolitosti Jakub Škrabák, An Ton, alias Anton Bátovský, Juraj „Ceco“ Vajda a Duško Nitrička, alias Dušan Sobolič. Pred časom som napísal blog „Kotlebov volič z Walhaly“ o jeho bratovi Michalovi, podľa ktorého bol Adolf Hitler veľký muž a akoby jeho druhý otec, o ktorého sa vraj mohol vždy oprieť.

Traja z nich – Jakub Škrabák, Dušan Sobolič a Anton Bátovský, v roku 2010 kandidovali za Kotlebovu ĽSNS. Jakub Škrabák mal poradové číslo 11, Dušan Sobolič 18 a Anton Bátovský 41. Po útoku v roku 2014 sa už ĽSNS od nich dištancovala. Za kotlebovcov v roku 2010 kandidovali aj také esá ako pobočník vodcu SP Michal Laššák, v minulosti súdený za rasovo motivovaný útok a oslobodený pre nedostatok dôkazov. Údajný bývalý narkoman a člen Slovenskej pospolitosti Tomáš Bečky. Michal Bagin, ktorý bol jednou z vedúcich osobností Autonómnych nacionalistov Považie. Vodca Slovenskej pospolitosti Ivan Sýkora. Neskorší vodca Slovenskej pospolitosti Marcel Urban, obdivovateľ Hitlera Miloš Palko a antisemitka Jarmila Karasová.

Tlač v roku 2014 informovala, že medzi zadržanými účastníkmi brutálneho útoku boli aj Dušan Sobolič a Anton Bátovský.

Informácia o Soboličovi bola aj v Topkách.

Dušanovi Soboličovi je zmienka aj v článku Nového času, ktorý tiež informoval o brutalite členov klubu Walhala.

Tu je Gettingov článok, ktorý vzbudil neľúbosť Dušana Soboliča.

Takto to vyzeralo na otváracom večierku nitrianskeho klubu Walhala.

Na otváračke bol prítomný aj Rastislav Beňo, ktorý sa evidentne dobre bavil nielen vo Walhale, ale aj v krematóriu v Auschwitzi.

Tu je urazený pán Dušan Sobolič v tričku „Skrewdriver.“ Skrewdriver bola neonacistická rocková skupina, ktorej frontmanom bol Ian Stuart Donaldson, ikona nazirocku a zakladateľ hnutia Blood and Honour.

Pre lepšiu názornosť Ian Stuart, Skrewdriver a Blood and Honour.

Niekoľko ďalších fotografií, na ktorých je Dušan Sobolič na rôznych akciách extrémistov. Predstavitelia Národného Odporu Nitra, Anton Bátovský a Dušan Sobolič, sa 17.11.2008 zúčastnili v Bratislave Pochodu za slobodu.

Na tejto fotografii je Dušan Sobolič 14.3.2009 na zhromaždení pri príležitosti výročia vzniku vojnovej Slovenskej republiky.

O rok neskôr, 14.3.2010 demonštroval Dušan Sobolič v Bratislave spoločne s Marcelom Grzybom (na fotke vpravo), ktorý sa preslávil ako údajný útočník na študentku Hedvigu Malinovú a bol jedným z organizátorov prvomájovej demonštrácie Národného Odporu v Brne v roku 2007, ktorá bola rozohnaná políciou.

S kamarátom Antonom Bátovským, o ktorom je tiež reč v článku Petra Gettinga, v tričku NÁRODNÝ ODPOR a veste ODPOR.

Posledná fotografia je totožná s tou, ktorú mal Dušan Sobolič ako profilovú v čase, keď bol adminom stránky Walhala.

Ako som napísal, právo na obhajobu svojej dobrej povesti má každý. Aj Dušan Sobolič. Ale myslím, že jeho dobrej povesti by viac prospelo keby sa verejne dištancoval od určitých vecí zo svojej minulosti, ako žaloba na novinára.

Doplnené 10.3.2018

Ak má pán Dušan Sobolič pocit, že niekto ohrozuje jeho údajnú dobrú povesť, čudujem sa, že nevníma ako jej ohrozenie konanie (svojho brata?) Michala Soboliča, ktorého Špecializovaný trestný súd v Pezinku v októbri 2017 právoplatne odsúdil za vyvesenie dvoch zástav s fašistickou symbolikou na terase rodinného domu a prechovávanie extrémistických materiálov.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.