Denník N

Kedy je podielový fond lepším riešením ako ETF? Najlacnejšie nemusí byť vždy najlepšie.

Dnes sa pokúsim vyvrátiť jeden mýtus. Otvoriť si účet u brokera a nakúpiť ETF dnes dokáže aj malé dieťa s piatimi eurami. Obrazne povedané. Nie je to však najlepšia voľba pre každého.

Ak máte nejaké drobné na investovanie a trochu pogúglite, ako čo najlepšie investovať, skôr či neskôr narazíte na skratku ETF a rady, ako si otvoriť účet a vyhnúť sa drahým podielovým fondom. Ak zvládneš internetbanking, zvládneš aj nákup ETF.

Súhlasím. Sám som skôr zástanca pasívneho investovania a už roky zdôrazňujem, že najdôležitejšie sú pri investovaní poplatky, poplatky a ešte raz poplatky. Z každého pravidla však existujú výnimky a dnes si o niekoľkých povieme.

Prečítajte si aj: Podielové a ETF fondy, poplatky, aktívna a pasívna správa

Ak padajú trhy, padá aj ETF

Toto je skôr upozornenie, ktoré by vám malo byť jasné od momentu, kedy ste sa stretli so skratkou ETF. Pravé ETF sú nízkonákladové, a preto sú zo svojej podstaty riadené pasívne. To znamená, že sa držia zvoleného indexu a keď sa začne na akciovom trhu panika, budú padať rovnako rýchlo ako index. Aby to bolo ešte jasnejšie, kým počas rastu nájdete ETF na vrchných priečkach najvýkonnejších fondov, v čase krízy ich s veľkou pravdepodobnosťou nájdete presne na opačnom konci tabuľky. Kým aktívne riadené fondy sa pokúsia vypredať svoje pozície a znížiť tak stratu, od ETF nič také nečakajte. S výhodami pasívneho investovania idú ruka v ruke aj nevýhody.

Keď má aktívna správa pridanú hodnotu

Obľúbenosť pasívne spravovaných ETF plynie z jednoduchého faktu. Opica náhodne vyberajúca akcie dokáže poraziť väčšinu fond manažérov. Mnohé fondy si naozaj účtujú privysoké poplatky za podpriemerné služby a robiť pravidelný nadvýnos vo výške poplatkov, aby sa aspoň dorovnali indexu, je pre mnohých ťažká úloha.

Neplatí to však univerzálne. Podielové fondy s pridanou hodnotou existujú. Dobrým príkladom sú rozvíjajúce sa trhy. Kým v indexe máte všetky najväčšie firmy z daného trhu, manažér fondu so znalosťou miestnych pomerov vie, ktorý pološtátny gigant radšej nekupovať, lebo sa tam kradne a čo nakúpiť skôr, ako sa firma dostane na niektorú veľkú burzu a do hľadáčika analytikov.

Posúďte sami. Do tabuľky nižšie som vybral niekoľko ETF fondov a niektoré z tých lepších podielových fondov zameraných na rozvíjajúce sa trhy. Výkonnosť je v dolároch, za uplynulý rok k 28.12.2017 a k 12.02.2018, po korekcii na trhoch. Nevyzerá, že by podielové fondy strácali.

zhodnotenie k

28.12.2017

zhodnotenie k

12.02.2018

Global X FTSE Southeast Asia  33.28%  29.07%
iShares Core MSCI Emerging Markets  32.46%  22.94%
iShares MSCI Emerging Markets  33.05%  23.36%
Vanguard FTSE Emerging Markets  27.08%  18.92%
iShares Edge MSCI Min Vol Emerg Mkts  23.14%  16.86%
Fidelity – ASEAN Fund  26.86 %  22.14%
Fidelity – South East Asia  n/a  31.81%
Franklin Templeton – Templeton Asian Growth Fund  29.92%  21.01%
Fidelity – Asian Special Situations  41.05%  29.62%
Franklin Templeton – Templeton Emerging Markets Fund  37.55%  25.84%
BNP Parvest Equity World Emerging  40.58%  28.63%
Pioneer Funds – Emerging Markets Equity  32.39 %  23.31%

Stratíte pre svoju neskúsenosť

Úprimne. Nakúpite a čo potom? Budete sa finančným trhom aktívne venovať? Keď začnú akcie padať a Hospodárske noviny uverejnia na prvej strane článok s nadpisom Apokalypsa, lebo však čítanosť, čo urobíte? V tom lepšom prípade zabudnete na svoju investíciu a za pár desaťročí nájdete malý majetok. V tom horšom prípade spanikárite, predáte v najmenej vhodnom čase a z celého investovania vám ostane trauma a tik v oku.

Nie že by vám niečo bránilo urobiť to isté s podielovými fondmi, ale tam by sa malo ukázať, či ten váš poradca aj za niečo stojí alebo ho máte iba tak na parádu. Možno vás od niečoho odhovorí, dohodne sa s vami na nejakej stratégii alebo vám aj poradí predať skôr ako prídu články o apokalypse.

Ako spoľahlivo zistíte, že investovanie cez brokera nie je pre Vás? Takto: ani po prečítaní pár článkov vás nenapadne nič lepšie ako napísať mne alebo na nejaké fórum otázku, u ktorého brokera si máte otvoriť účet a ktoré ETF máte nakúpiť. Nuž, keď neviete ako si ETF vybrať, nebudete vedieť ani kedy ho predať a potom to asi nie je pre vás. Oboje, nákup aj predaj, si žiada schopnosť urobiť si aspoň základnú analýzu a rozhodnúť sa. Či aj keď budete cítiť nutkanie predať, budete písať na fórum?

ETF sú pre aktívnych

Ak si chcete nastaviť trvalý príkaz a viac sa nestarať, také služby nenájdete. Teda, bez dodatočných poplatkov. Ak chcete využiť nízko-nákladovosť ETF na plno, budete sa musieť každý mesiac prihlásiť ku svojmu brokerovi a zadať nákupný príkaz. Ak chcete investovať priamo cez brokera, investovanie by sa malo stať vaším koníčkom.

A nakoniec, ETF nemusia byť ani najlacnejšie

Existujú už aj indexové podielové fondy, ktoré sú rovnako drahé ako lacné ETF. Ak vám dá sprostredkovateľ vstupný poplatok v primeranej výške, po zarátaní poplatkov brokera za nákup a predaj môžete zistiť, že obe riešenia stoja rovnako. Dokonca, ak ponuka k nákupu ETF obsahuje nejaký dodatočný poplatok za správu, podielové fondy môžu byť nakoniec podstatne lacnejšie.

Výhrou nemusí byť ani ponuka nákupu ETF bez poplatkov brokera. Takáto ponuka sa vzťahuje vždy iba na vybrané ETF a tie nemusia patriť k najlacnejším. Existujú totiž aj ETF s poplatkami na úrovni drahých podielových fondov.

Zapeklitý je ten svet investovania ;)

Peter Cmorej

Mohlo by vás zaujímať aj:

Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.