Denník N

Výnimočnosť štyroch futbalistov. Je o čom hovoriť, ale je zbytočné posudzovať kto je lepší.

Každoročne sa robia rebríčky najlepších športovcov. Najväčšiu šancu získať titul najlepšieho futbalistu má spravidla útočník strelec gólov. Je to pochopiteľné, góly sú korením futbalu, urobia radosť i smútok a sú zaznamenané v médiách aj v pamäti. Titul sa získa väčšinou hlasov vybraných odborníkov a vyhlásenie víťaza je divadlo, propagácia futbalu a biznis. Napriek tomu sú tieto akcie zaujímavé a dávajú podnet na diskusie. Popíšem osobný pohľad na štyroch hráčov, ktorí určite patria resp. jeden patril medzi top futbalistov: Ronaldo, Messi, Neymar, Ronaldino.

Pokúsim sa krátko naznačiť rozdielnosť týchto veľkých hráčov a budem sa snažiť čo najviac vyhnúť popisu všeobecne známych faktov. Poradie popisu hráčov je zvolené účelovo a nie snahou určiť  rebríček kvality.

Ronaldo

Hviezda po stránke kompletnosti futbalových a fyzických daností. Prvoplánovo zameraný na bránu súpera. V drvivej väčšine činnosti je zameraný na priame ohrozenie brány a na snahu dostať sa do streleckej pozície. V streleckej pozícii prakticky vždy realizuje kop, bez ohľadu na počet brániacich hráčov a postavenie spoluhráčov. Vzhľadom na rýchlosť, presnosť streľby a výskok pri hlavičkovaní je vo finálnych činnostiach úspešný. V niektorých fázach kariéry (napr. ME2016 ) a hlavne v poslednom čase mali jeho výkony kolísavý trend, čo sa nepriaznivo prejavuje na prejavuje na celom mužstve. Opakuje sa krízové obdobie. Aj na ME2016 nepodával očakávané výkony (okrem stretnutia s Maďarskom) a vo finále hrali Portugalci  lepšie po jeho odchode z ihriska pre zranenie. V súčasnosti jeho výkony a hra Realu spolu súvisia. Jednou z príčin môže byť práve jeho prílišné jednostranné zameranie na koncovú činnosť. V zápase proti PSG dal Ronaldo dva góly. Na víťazstve bol však podiel jeho spoluhráčov výrazný. Odvetný zápas v Paríži bude pre zlomovým. Vypadnutie by znamenalo zemetrasenie v Reale. Ronaldo je pán futbalista, ale jeho kariéra sa nachýlia k záverečnej fáze. Aj táto fáza môže byť úspešná, ale chce to zmenu. Je ťažké povedať hráčovi ako je Ronaldo, že má niečo zmeniť, lebo on určuje čo bude hrať a ostaní sa prispôsobujú. Dokáže to Zidane?

Messi

Hráča, ktorý je v behu s loptou rovnako rýchly ako v behu bez lopty a nízke ťažisko mu dovoľuje neočakávané zmeny smeru, je ťažko zastaviť. Ak pridáme schopnosť udržať loptu „nalepenú na nohe“ a spojíme to s vizuálnou schopnosťou registrovať postavenie súpera i spoluhráčov, našli sme hráča -Messiho. Svoj život podriadil futbalu, v zápasoch nenabehá veľa, čaká na vhodnú chvíľu, šetrí sily. Vo  vhodnej chvíli roztočí kolotoč, v ktorom je v kontakte sa spoluhráčmi, klame hráčov súpera, s ľahkosťou strieľa góly i pripravuje pozície pre ostaných. Jeho kariéra je plná úspechov a skvelými výkonmi môže ešte dlho tešiť fanúšikov. Univerzálnosť konštruktéra a strelca mu dáva predpoklady na ďalšie úspechy.

Neymar

Vo viacerých pozitívnych vlastnostiach možno Neymara stotožniť s jeho bývalým spoluhráčom z Barcelóny. Má však väčší sklon k teatrálnosti a pri subtílnej postave je jeho stabilita nízka. V súčasných časoch, keď hra rukami sa často považuje (v rozpore s pravidlami) za prirodzenú súčasť súbojov, je v nevýhode. Príchodom do Barcelóny naštartoval jeho kariéru a odchod začal éru vývoja k samostatnosti a prevzatia pozície kľúčového hráča – lídra. Bude zaujímavé sledovať akom smere bude vývoj Neymara pokračovať. V jeho prípade bude v krátkodobom horizonte tiež veľa znamenať výsledok súboja s Realom. Veľká investícia sa musí zúročiť a v prípade neúspechu sa hľadajú riešenia. Je možná aj zmena jeho pôsobiska. Neymarova pozícia je však pevná, zodpovednosť za neúspech by sa preniesol na iných. Zmena trénera nemusí naplniť očakávania. Ako sa bude vyvíjať futbalový osud tejto hviezdy je vo hviezdach. Je isté, že môže byť len v hviezdnom klube a hviezdne kopy na futbalovej oblohe nie sú vzájomne stabilné.

Ronaldino

Dostal do vienka všetky už vyššie uvedené vlastnosti. Rýchlosť, obratnosť, tvorivosť, prehľad, ovládanie tela a lopty mu umožňovali robiť nevídané kúzla. Obrancov privádzal do zúfalstva tými najneočakávanejšími riešeniami, ktoré hľadal a nachádzal s ľahkosťou. Úsmev prezrádzal jeho radosť z hry. Ronaldino ukončil hráčsku kariéru. Jeho úsmev, radosť z hry bola neopakovateľná a asi aj život bral viac s úsmevom a voľnejšie. Želal by som mu, aby neskončil,  aby našiel v živote naplnenie a rozdával hravosť mladým adeptom ako ich tréner, Záznamy jeho akcií sú obdivuhodné. Možno sú zrýchlené, radšej by som ich videl spomalené a vychutnal každý detail pohybu. Som nadšený jeho prejavom radosti z futbalu. Kompliment k jeho skončenia aktívnej činnosti:

Tomu sa hovorí futbalová krása, keď sa telo vznáša v uvoľnenom, harmonicky vírivom pohybe a vytvára famózne krokové variácie roztáčajúc celé okolie, aby v spleti komparzu našlo finálny výbuch radosti v napnutí závoja strelou letiacou v závere brazílskej samby.

Teraz najčítanejšie

Pavol Daučík

Moje články sú o futbale. Nie som fanúšik. Som chemik a (ex)futbalový tréner II. triedy s neplatnou licenciou. Píšem keď musím a mám čas.