Denník N

Buzina

16.4.2015 zastrelili v Kyjeve spisovateľa Olesa Buzinu.

Veľký brat používa jazyk symbolov. Ľudia majú symboliku radi. Symboly sa prihovárajú podvedomiu a majú väčšiu moc ako slová.

Oles Buzina bol kontroverzná postava. Nedával si servítky pred ústa a nebál sa. Písal nepríjemnú pravdu o symboloch. Dráždil, ale nerozdeľoval.

Bol hrdý na to že je Ukrajinec, bol hrdý na svoj kozácky pôvod, miloval svoju krajinu a svoj národ. Nedelil ľudí na Ukrajincov a Rusov, pre neho boli všetci súčasťou jedného veľkého národa: malorusi, bielorusi a veľkorusi i ukrajinci.

Nie so všetkým čo hovoril som súhlasil, formou i obsahom vedel poštekliť na citlivom mieste, ale svoje názory vedel brilantne vyargumentovať.

Včera ho dvaja muži v maskách zastrelili pred jeho domom v Kyjeve.

Keď v spoločnosti zlyháva reč peňazí a more lži, prichádza k slovu najprimitívnejší prostriedok: fyzická likvidácia nositeľa myšlienok.

Jeho smrť bola načasovaná tak, aby sa správa o jeho zavraždení objavila počas telekonferencie V. Putina.

Buzinu je veľká škoda, bol to múdry človek a mal čo povedať.

Česť jeho pamiatke.

Snažme sa každý urobiť niečo preto, aby naše deti nežili v spoločnosti kde sa zabíja za názor. Nečakajte na inštrukcie. Nemyslite si, že keď budete tichúčko, k vám sa zlo nedostane.

Teraz najčítanejšie

Rudolf Drábek

Naši predkovia si nezaslúžia, aby sme na nich zabudli. Slovania, Nemci, Maďari, Židia a aj iní vytvorili našu kultúru. Prečo by sme sa mali niekomu ospravedlňovať alebo kajať za to, že existujeme? Chráňme si život, vieru, vzdelanie. Bráňme spravodlivosť a poriadok. Nech tu po nás ostane niečo dobré, aby naše deti mohli byť na nás hrdé. Národ potrebuje každého, jeho prácu, jeho angažovanosť. Nečakajte na inštrukcie.