Denník N

Slovo

Lucii sa slovo sociálny vôbec nepozdáva…

Sieť, pavúčia to nebude, tá vyzerá úplne inak, ale nech je to akokoľvek, istý druh siete to je. Ale áno, sociálna, je presné a správne pomenovanie, znie to síce tak zvláštne, ale je to tak. Lucii sa slovo sociálny vôbec nepozdáva, chápe aj jeho iné významy, ale najčastejšie sa jej spája s nedostatkom finančných prostriedkov.

Možno by tak nemala uvažovať, ale nejde to, ku koncu základnej školy, hádam v siedmej triede, pristúpila k nim do triedy jedna baba. Zvláštna, na prvý pohľad čudáčka, výraz v tvári takmer neprítomný, oblečenie úplne obyčajné, ošúchané, akoby ho po niekom zdedila. Občas zbadala v škole aj jej matku, ešte horšie, chudučká, strhaná tvár, hotová úbožiačka, keď trocha pootvorila ústa, zuby sa dali spočítať asi na jednej ruke. Vyzerala tak staro, až z toho bola zhrozená, nevedela si predstaviť, že by takto dopadla jej matka.

Triedna učiteľka im o novej spolužiačke veľa nepovedala, skôr ich upozorňovala, aby boli slušní, pomáhali jej a hlavne ju prijali medzi seba. Poniektorí jedinci chceli vedieť viac, potom, ako sa s ňou osobne zoznámili, sa situácia ešte zhoršila, v hlavách im vírili samé otázky. Odkiaľ prišla, kde žije, prečo opustila svoju starú školu a stále sa vynárali ďalšie. Odpovede sa hľadali ťažko, ona sama bola mĺkva, ústa otvárala len výnimočne, aj to len na nevyhnutnú dobu a triedna hrala mŕtveho chrobáka, asi sama nevedela čo s tým. Prehovorila až vtedy, keď sa v triede začali zhoršovať vzťahy, vraj sociálny prípad.

Niekoľko výbojnejších chalanov začalo do nej zapárať, priťahovala ich svojou tichosťou a uzavretosťou. Triedna nemala pre ich činy pochopenie, navrhla niekoľko riaditeľských pokarhaní a niektorí neušli ani zhoršenej známke zo správania. Keď sa ich správanie prevalilo, v riaditeľni bolo niekoľko dní pred klasifikačnou poradou poriadne rušno. Pre ňu to znamenalo jediné, slovo sociálny dostalo jasnejšie kontúry, nepáčili sa jej, nechcela by žiť taký život. Radšej rýchlo zavrhne nepríjemné myšlienky a jemným ťuknutím prsta otvorí sociálnu sieť.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.