Denník N

Námestovo na križovatke

Blížia sa komunálne voľby a opäť to v metropole nielen Bielej, ale v podstate aj celej Hornej Oravy nevyzerá na žiaden súboj konkrétnych vízií, či plánov rozvoja. Je ticho a žiadna debata ani len nezačala a to sú voľby v podstate o pol roka. Keď sa ukážu prví kandidáti opäť sa debata pravdepodobne zvrhne na metre vyasfaltovaných ciest verzus chýbajúcu plaváreň. Z jedného extrému do toho druhého. Pritom tých vecí, ktoré by sme mali riešiť je viac (ale o tom trošku nižšie). 

 Na úvod niekoľko jednoduchých faktov: 

  • Námestovo má jednu z najkrajších (ak nie najkrajšiu polohu) na Slovensku.
  • Námestovo sa vyľudňuje ako jednému z mála miest na Slovensku sa počet obyvateľov znižuje, aj keď všade inde je trend opačný.
  • Námestovo je napriek najvyššej turistickej návštevnosti Žilinského kraja na celom Slovensku alebo blízkosti najnavštevovanejšiemu hradu na Slovensku, extrémne málo turisticky navštevované. Viac-denný turizmus tu prakticky neexistuje. 
  • Námestovo asi ako jediné mesto na Slovensku nemá vhodnú mestskú sálu pre usporiadanie plesov či stužkových. 
  • Námestovo vysoko vedie v cenách pozemkov a výrazne prevyšuje ich priemernú cenu v porovnateľných mestách (často sa môže porovnávať skôr s Bratislavou).
  • V Námestove kolabuje doprava, aj keď sme len minulý rok otvorili nové kruhové objazdy. 
  • Námestovo má Lidl s najmenším parkoviskom zo všetkých Lidlov na Slovensku. 
  • Námestovo má pomerne nízku nezamestnanosť a zdravé mestské financie. 
  • Námestovo sa však približuje aj ku kritickej hranici prirodzenej nezamestnanosti a v mnohých odvetviach je hľadanie pracovníkov čoraz problematickejšie. 
  • Námestovo má aktuálne v mestskom zastupiteľstve 1 ženu. Slovom JEDNU. 
  • Námestovo v zastupiteľstve nereprezentuje žiaden mladý človek (do 35 rokov). 
  • Ako jediné okresné mesto nemá ani jedno z nasledovných: Mestská športová hala, plaváreň, hokejový štadión, lyžiarsky vlek. 
Hneď na úvod chcem objasniť, že neplánujem kandidovať v komunálnych voľbách. Dlhodobo však dúfam, že sa nájdu v našom meste ľudia, ktorí budú chcieť riešiť víziu nášho mesta aj ďalej, ako za horizont najbližších štyroch rokov a budú si uvedomovať, že nielen cestami, futbalom a pivom je človek živý. Najmä však naše mesto potrebuje energiu, chuť niečo robiť, zmeniť a nielen udržiavať status quo. 
Spísal som niekoľko bodov, ktorých riešenie je z môjho pohľadu pre naše mesto kritické. Ktokoľvek s týmito bodmi súhlasí a chce niečo zmeniť, nech sa mi pokojne ozve a niečo spolu určite vymyslíme cez náš projekt Námestovo budúcnosti/Na Orave dobre. Ak budeš mať dokonca záujem kandidovať akoukoľvek formou, rád ťa podporím pomocou alebo aj odoborne kampaňou zdarma. Ako si vyberať kandidátov, ktorých budeme voliť? 

Tu je niekoľko bodov, o ktorých by sme sa podľa mňa mali rozprávať. 

1 Využitie potenciálu aktívnych ľudí

V našom meste je veľké množstvo aktívnych spoločenstiev. Či už sú to mamičky, hasiči, futbalisti, seniori, turisti, rybári, parkouristi, hudobníci, lesníci, ochranári alebo množstvo kresťanských skupín. Mesto musí nájsť spôsob, ako systémovo a aktívne s týmito spoločenstvami spolupracovať a hlavne, ako ich počúvať a ako ich aktivity prepájať a posúvať na ďalšiu úroveň. Oni sú zlatom nášho mesta, jeho dušou a reálnym obrazom. 
Mesto nie sú vyasfaltované cesty ale ľudia, ktorí tvoria jeho kolorit. Mesto sa musí meniť a žiť rovnako, ako žijú jeho obyvatelia. 
Mesto má možnosť využiť aj množstvo talentovaných ľudí, ktorí končia naše školy a pritiahnuť naspäť absolventov vysokých škôl alebo rodákov, ktorí odišli pracovať do zahraničia. 
  • Vytvoriť mestský inkubátor firiem, kde by mali na prvý rok výrazne zvýhodnené nájomné a mohli by využívať služby spoločného ekonóma či právnika. 
  • Založiť mestský coworking alebo skôr podporovať ľudí, ktorí tieto aktivity v meste robia nezávisle už teraz. 
  • Vytvoriť participatívny rozpočet, či jednoduché transparentné grantové schémy na nápady, ktoré posunú mesto dopredu. 
  • Každoročne organizovať mestský hackathlon inovácií, kde by sa generovali nápady od občanov, ktoré môže potom samospráva realizovať. 
Je toho veľa, čo sa dá urobiť. 
PS: V júni plánujeme zorganizovať stretnutie aktívnych ľudí z mesta a okolia, aby sme sa spoznali a zistili, ako si vieme navzájom pomôcť. Ak by si mal záujem pridať sa, napíš nám z akej organizácie si na [email protected].

2 Zastavenie vymierania mesta

Z nášho mesta sa pomaly vysťahovala celá generácia tridsiatnikov a štyridsiatnikov a postupne nastáva rozklad aj generácie mojich rovesníkov. Šanca kúpiť si pozemok alebo byt je nízka. 
Zamyslite sa sami nad tým, koľko vašich známych z Námestova sa v poslednej dobe presťahovalo, stavia si dom alebo si ho plánuje postaviť inde. Námestovo prichádza o extrémne množstvo ľudí, ktorí aktívne tvorili naše mesto. Nik s normálnym príjmom si nie je schopný kúpiť v Námestove pozemok. 
Chceme byť len mesto pre bohatých ľudí? 
Otázka pozemkových úprav, zóny Vojenské, Čerchlí a aj časti nad Brehami je kritická. 

3 Vytvorenie identity a vízie mesta

Bez hrdosti na naše mesto nebude fungovať nič. Bez toho, aby sme vedeli akí sme alebo akí chceme byť, sa rovnako nedá nič. Ak nemáte cieľ kam smerujete, je nemožné sa tam dostať. Námestovo si potrebuje zadefinovať, aké mesto chce byť pre svojich obyvateľov, pre návštevníkov, pre turistov, ale aj pre ľudí, ktorí tu dochádzajú za prácou. 
Okrem toho si potrebuje zadefinovať aj svoju komunikačnú a vizuálnu identitu ako komunikuje, na koho komunikuje a kde komunikuje. Ako ho je vidieť, ako upravuje svoje cesty a ako zdobí svoje ulice. Ako vie využívať moderné technológie, ale zároveň ako nezabúda v komunikácií na starších. 

4 Využitie Oravskej priehrady a naštartovanie viac-denného turizmu

Oravská priehrada je v súčasnom stave jeden veľký neporiadok. Metaforicky a aj reálne. Na jednom mieste sa môžete ísť okúpať v špinavej vode, pričom vedľa nahneváte rybára, ktorému odplašíte ryby a vás potom takmer utopí niekto na skútri. Akú chceme mať Oravskú priehradu? Zóny sústredené na vodné športy, mestskú pláž a zóny pre rybárov? Mesto musí s týmto plánom iniciatívne prísť a riešiť to s množstvom dotknutých organizácií. Mesto musí mať nástroje, ktorými bude dodržiavanie nastavených pravidiel kontrolovať a vyžadovať. Nemôže to byť bordel ako to je teraz, kde si každý robí čo chce. 
Okrem toho je priehrada pre bežného človeka často príliš vzdialená kvôli bahennému brehu a neustále kolísajúcej hladine. Vytvorili sme projekt mól, ktoré by toto aspoň čiastočne riešili. Všetky móla sú na pôvodných cestách, ktoré viedli do obce Slanica. Námestovo by podľa našich návrhov malo mať mests drevené mólo, ako nový verejný priestor. Naše návrhy si môžete pozrieť tu alebo prečítať tu
Položte si sami sebe otázku: Kam by ste zobrali turistu v Námestove? 
  • Socha krista v Kline? 
  • Hrad v Podzámku? 
  • Hájovňa v Polhore?
  • Lesná železnička v Lesnej?  
…ale kam v Námestove? 
Námestovo nedokáže k sebe pritiahnuť turistov ani z Tatier, ani z Oravského hradu. To sa musí zmeniť. Jednou z možností je Oravská priehrada, aj keď kvôli chladnej klíme je jej využitie obmedzené. Po postavení cyklochodníkov (ak sa podaria oba), dokončení športovísk na nábreží a aj vodného vleku, to môže byť oveľa lepšie pre športovo zdatných turistov. Potrebujeme však aj niečo viac. 
  • Pamätná izba Hviezdoslava, ktorý mal v Námestove 20 rokov právnickú kanceláriu? 
  • Prenos z inej obce alebo postavenie kópie pôvodného plátenníckeho domu, ktorých v Námestove a Slanici bolo množstvo? V tomto dome by mohlo byť múzeum plátenníctva, ktoré výrazne ovplyvnilo a formovalo naše okolie. 
  • Mestská rozhľadňa, prípadne už spomínané mólo? 
  • Cyklotrasa pre pokročilých na Magurku? 
  • Sprístupnenie vysielaču pre verejnosť? 
  • Viac-denné tematické akcie na nábreží? 
  • Aktívna spolupráca s okolitými obcami a príprava komplexného programu pre turistov podľa sezóny? 

5 Poriadok a dodržiavanie systému 

Minulý rok som sa zúčastnil zberu odpadkov na nábreží, ktoré organizoval Majo Kasan. Pridali sa k nám aj desiatky mladých parkouristov a vyzbieralo sa kopec smetí. Najviac skla bolo samozrejme pri podnikoch a teda zároveň pri detských preliezkach. Zberu sa nezúčastnil NIK z ľudí vlastniacich alebo prevádzkujúcich tieto podniky, okrem Maťa zo Zionu. Maťo poriadne vyčistil od črepín skla práve detské ihriská a skladám mu aspoň takto po roku poklonu. 

Ak niekto chce na nábreží zarábať, musí vedieť uržiavať poriadok. Nemôžme ako občania mesta akceptovať, že deti hrajúce sa na preliezkach sa môžu porezať od rozbitého pohára z vedľajšieho klubu, a zároveň nemôžeme chcieť, aby tento neporiadok riešili mestské služby. Ak si niektorá z prevádzok nevie urobiť okolo seba poriadok a zabezpečiť, aby nábrežie každú sobotu, či nedeľu ráno nevyzeralo ako vojnová zóna, mesto má páky ako ich k zmene prístupu povedzme jemne inšpirovať”. Jedno VZN so zmenou otváracích hodín by spravilo divy.

Poriadok a udržiavanie systému by však malo byť všade či už sa bavíme o parkovaní, stavbe domov alebo údržbe chodníkov. Poriadok a rovnaký meter pre všetkých. Najmä pri mnohých stavbách má človek pocit, že ten rovnaký meter výrazne chýba. 

Aké bude naše mesto v roku 2030, 2040 alebo 2050?  

  • Koľko bude mať obyvateľov a akí budú? 
  • Ako sa zmení ich sociálno demografická štruktúra? 
  • Čo budú nové potreby, na ktoré bude musieť mesto reagovať? 
  • A hlavne: Aké chceme mať naše mesto vtedy my? 

Verejnou diskusiou ľudí, ktorí majú o mesto záujem a sú aktívni v spolupráci s relevantnými odborníkmi z dotknutých oblastí, by sme mali dospieť k spoločnému rámcu toho, aké mesto chceme v roku 2030, 2040 alebo aj 2050 mať a čo sú kroky, ktoré by sme pre to mali spraviť. Táto vízia by mala byť spoločne pravidelne revidovaná a upravovaná. Bez cieľa sa však nikam nikdy nedostaneme. 

PS: Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo by sa stalo, ak by sa raz štát rozhodol Oravskú priehradu vypustiť? Množia sa prípady zo zahraničia (najmä Francúzska), kde staré priehrady vypúšťajú pre ich energetickú neefektívnosť, zánosy či hromadenie toxínov v bahne. Čo by to spravilo s Námestovom, ak by o 10, 20 či 50 rokov došlo k vypusteniu Oravskej priehrady? Má mesto plán alebo aspoň štúdiu toho, aké dopady by to na mesto mohlo mať? Lebo tento scenár nie je nereálny. 

Vecí, o ktorých by mala byť debata pri komunálnych voľbách je mnoho. Nebojme sa vyžadovať viac, ako jeden chodník či vyasfaltovanú cestu. Nebojme sa motivovať, či podporiť ľudí, ktorí majú chuť niečo zmeniť. Nebojme sa pomenovať čo nefunguje, čo tu chýba, ale ani pochváliť ak je za čo. Naše mesto však dlhodobo stagnuje a potrebuje nakopnúť. Nespraví to však za nás nik iný. 

Ak sa vám zdá, že tento článok má zmysel pokojne ho zdieľajte

Ak máte okolo seba niekoho, kto by mohol posunúť naše mesto dopredu, dokopte ho do toho, aby skúsil kandidovať, či už do zastupiteľstva alebo aj vyššie. Komukoľvek s úprimnou snahou o posunutie a prebudenie nášho mesta ponúkam služby môjho grafického a komunikačného štúdia zadarmo, moju odbornú a ak bude treba aj finančnú pomoc.

PSS: Minulý rok sme organizovali workshop, z ktorého vznikli rôzne nápady. Niektoré sa nám už podarilo zrealizovať a na niektorých ešte pracujeme. Celú video prezentáciu si môžete pozrieť tu a pozývame vás aj na našu druhú talkshow so zaujímavými hosťami.

 

Teraz najčítanejšie