Denník N

Občania II. kategórie alebo hrdinovia východu ?

Minulú nedeľu som sledoval na TA3 reláciu V politike, v ktorej sa minister financií Peter Kažimír vyjadril, že VÝCHODNIARI sú HRDINOVIA, keď ostali žiť v týchto podmienkach – je to samozrejme parafráza. A tiež som videl reláciu tému dňa, kde sa analytik Tatrabanky Juraj Valachy vyjadril, že „vláda by sa mala zamerať skôr na rekonštrukciu ciest I. triedy na východe SR, pretože kým postaví diaľnice, čo môže trvať aj 10 rokov, resp. viac, tak tam už nikto nebude a diaľnice nebudeme potrebovať“. Opýtal by som sa teda oboch pánov (minimálne minister je východniar), že „DZE ASI BUDZEME“, resp. kde si myslia, že budeme. Nechá sa východ SR vyhladovať ako kedysi Stalin Ukrajinu? A takéto dehonestujúce vyjadrenia na našu časť krajiny počúvam čoraz častejšie.

To si naozaj tamtí hore myslia, že všetci sa odsťahujeme do dediny na predmestí Pandorfu (aj keď mám v úcte naše hlavné mesto, mám tam niekoľko súčasných aj bývalých kolegov a tiež kamarátov), alebo do Nitry, či Trnavy? Zemplínsku Šíravu predáme niektorej finančnej skupine, Vihorlatské bukové pralesy môže minister Žiga so svojimi drevospracujúcimi firmami vyťažiť (aj tak hrozí, že ich UNESCO vyškrtne zo zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva lebo sa o ne poriadne nestaráme) a zvyšok územia môže kúpiť napr. Bžán. Minimálne na Michalovce by mu naši radní dali určite dobrú cenu, takú kamarátsku. A potom by v Bratislave zápchy nespôsobilo iba 7 cm snehu, ale aj pár tisíc ďalších východniarov.

Ale ako chce vláda a prípadne aj samosprávy podporiť rozvoj tohto regiónu keď  (zdroj INESS – investičné stimuly v roku 2017) v Trnavskom kraji bola v roku 2017 podpora na vytvorenie jedného pracovného miesta 44348 eur a v Košickom kraji 26836 eur (napr. v Michalovciach žiadne). Do menej rozvinutých okresov sa z celkovej štátnej pomoci, ktorá bola za celý rok 2017 takmer 84 miliónov eur dostalo len 16 %. Zvyšok smeroval tam, kde je nezamestnanosť už aj tak nižšia ako priemer Slovenska. A nasledujúce konštatovanie INESS je naozaj zaujímavé:

„Podľa najnovšej štúdie má štátna pomoc pozitívny význam na zamestnávanie cudzincov z krajín mimo EÚ. Tento efekt možno preniesť na základe štatistík do čísel: ,,investičný stimul v hodnote jedného milióna eur smerujúci do niektorého z okresov v rokoch 2002 – 2016 zamestnal v priemere 5 až 9 pracovníkov z krajín mimo EÚ. Stimul v hodnote 20 mil. € by zamestnal ďalších 104 až 180 cudzincov z krajín mimo EÚ. V hypotetickom, priemernom slovenskom okrese, ktorý medzi rokmi 2002 – 2017 nedostal žiadnu investičnú pomoc, by v októbri 2017 pracovalo približne 109 cudzincov z tretích krajín.“

Na jednej strane nám vláda, ale aj iní mocní na úrovni krajov aj miest masírujú mozgy tým, ako sa snažia zmazať medziregionálne rozdiely, ale na druhej strane výstavba infraštruktúry mešká, podpora vytvárania pracovných miest v slabších regiónoch stagnuje, ale je veľká snaha presúvať ľudí a aj celé rodiny do iných krajov. Snažíme sa vyriešiť situáciu vnútroštátnou migráciou? Keď začala migračná kríza, tak sa náš premiér (najväčší sociálny demokrat) neskutočne krát nechal počuť, že žiadnych migrantov nechceme a pritom vyrábame migrantov z vlastných občanov. Podľa internetových zdrojov berú prevádzačské gangy od migrantov za to, že ich dostanú do Európy 500 až 5000 eur. Ministerstvo práce SR chce podporiť presťahovanie za prácou (rozumej so zmenou trvalého pobytu) sumou 4000 eur pre jednotlivca a 6000 eur pre rodinu (partnerov). Viem, že je to veľmi drsné porovnanie, ale paralela tu je, najmä ak vychádzame z úvahy, že 70% migrantov prichádzajúcich do Európy sú ekonomický migranti podobne ako naši občania, ktorí sa musia presťahovať. Tak ako pri migračnej kríze (vojnové konflikty a iné) treba zabezpečiť v prvom rade nápravu stavu, ktorý ju spôsobil (najmä politika) a zabezpečiť aby ľudia nemuseli utekať či už zo strachu o vlastný život alebo preto, že nemajú šancu na dôstojný život pretože nemajú prácu. Presunom ľudí, či dokonca celých rodín skôr vláda a ministerstvo práce vyrobí z vlastných občanov „cudzincov“ vo vlastnej krajine. Minister Richter navyše deklaroval, že im nejde o vyľudňovanie tzv. hladových dolín a iných častí Slovenska, ale podľa tejto logiky by tu potom mali zostať len ekonomicky neaktívni a nezamestnateľní.

Ostáva nám veriť, že sa situácia zlepší a zatiaľ môžeme byť hrdí na to, že sme (východniari) HRDINOVIA.

Teraz najčítanejšie

Martin Kántor

Srdcom východniar - žijúci, pracujúci a vychovávajúci svoje deti v tomto krásnom kúte Slovenska, so snahou o pozitívny vývoj Michaloviec a nášho regiónu v prospech ľudí. Nezávislý, proaktívny občan so zmyslom pre vyšší princíp a spravodlivosť, bežec na dlhé trate (v živote, práci i na bežeckom páse). V komunálnych voľbách 10. novembra 2018 kandidujem ako nezávislý kandidát na poslanca do Mestského zastupiteľstva v meste Michalovce za obvod č. III - JUH. Citát: "Kto siaha po hviezdach, ten musí skrotiť strach, je krásne zvíťaziť, len nikdy nestrať cit. Tou cestou širokou vždy kráčaj bez okov, ak nechceš priveľa, tak dôjdeš do cieľa." Miroslav Žbirka, pieseň Fair Play (2014)