Denník N

Je pre starostu Penta viac ako dôchodkyňa z Lamača?

Penta chce v lokalite Bory v Lamači odkúpiť pozemok na stavbu. Dostala som pozvánku na zajtrajšie stretnutie poslancov so starostom, a to na tému určenia znalca na zistenie ceny tohto pozemku. Háčik je v tom, že pravdepodobnou vlastníčkou tohto pozemku je dôchodkyňa z Lamača.

Pani Richnáková sa prihlásila k pozemku, ktorý v chaose reštitúcií vraj momentálne patrí mestu, a je v správe našej mestskej časti. Súd však potrebuje viacerých zainteresovaných v danej lokalite, a tak ju zatiaľ odmietol z procesných dôvodov. Nie je najmenšia pochybnosť o tom, že mestská časť Lamač by mala stáť na strane svojej obyvateľky a zo slušnosti a morálneho hľadiska najskôr počkať ako celá vec dopadne.

Rozhodne by medzičasom jej starosta nemal proaktívne zisťovať, koľko pozemok stojí, ak by ho chcela Penta kúpiť. Ak by si niekto chcel zaistiť dobrú vyjednávaciu pozíciu s Pentou, rozhodne by nekonal inak. Nemáme snáď v Lamači dosť problémov,  ktoré treba urgentnejšie riešiť?

Vždy stojím na strane Lamačanov, a preto som ešte v roku 2016 podala trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa  v zmysle § 326 ods. 1 a 3 písm. c) trestného zákona. A nemienim mlčať, obyvatelia Lamača majú právo na informácie.

Starosta chcel totiž uzavrieť s Pentou dve zmluvy – jednu za odpredaj spomínaného pozemku na nižšiu sumu ako oficiálne určil mestský znalec, a to za 90 tisíc Eur (treba spomenúť, že z predaja pozemku ide 60% Lamaču a zvyšok mestu a skutočná suma mohla byť podľa toho, za koľko sa pozemky v lokalite Bory predávajú až okolo 250 tisíc eur) a druhú „zmluvu o spolupráci“ pre Lamač na 120 tisíc eur.

Je správne, aby sme získavali peniaze pre Lamač podvodom? Ja si to nemyslím. Ak chce ktokoľvek kupovať pozemky mesta alebo mestskej časti, mal by postupovať oficiálne a oficiálne by o tom malo rozhodovať zastupiteľstvo. Spolupracovala som v tejto veci aj s Národnou kriminálnou agentúrou, ktorej som odovzdala dôkazy a sú súčasťou vyšetrovacieho spisu. NAKA ten prípad presunula na Okresné riaditeľstvo policajného zboru Bratislava IV. Vypočutí v tejto veci boli aj všetci lamačskí poslanci.

Budem všetkých, ktorým záleží na Lamači, ďalej informovať, ako to celé dopadne.

Ak sa vám môj blog páčil, pokojne ho zdieľajte. Viac o mojich názoroch sa dozviete aj na mojom twitteri.

Teraz najčítanejšie

Gabriela Bizoňová

Študovala som na Ekonomickej univerzite, pracujem na Ministerstve životného prostredia a venujem čas zlepšovaniu života okolo seba, najmä v bratislavskom Lamači. Verím v silu ženy a súhlasím s Margaret Thatcher: “Pokiaľ chcete, aby sa niečo povedalo, požiadajte muža. Pokiaľ chcete, aby sa niečo urobilo, požiadajte ženu.” Všímam si, že ženy na rôznych pozíciách či funkciách zvládnu viac - zameriavajú sa totiž na efektivitu svojej práce, lebo vedia, že ešte musia stihnúť aj navariť, či ísť pre deti do školy.