Denník N

Pán premiér, milión eur na dolapenie vraha novinára nestačí

Nie, nie sme na špici v slobode médií, ako hovorí premiér, pravda je už dlhšie iná.

Novinár Ján Kuciak, ktorý pátral po pravde a poukazoval na podozrenia z korupcie s dosahom na politiku, bol zavraždený. A to obzvlášť desivým spôsobom.

V dome, kde žil so svojou priateľkou, ich niekto zastrelil, priateľku ranou do hlavy, novinára do hrude. Podľa slov policajného prezidenta dvojnásobná úkladná vražda s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s jeho prácou.

Je  to desivá správa pre rodinu, novinárov ale aj občanov Slovenska. Slovensko nie je bezpečná krajina.

Ján Kuciak si robil len svoju robotu a robil ju dobre. Hoci mal len 27 rokov, patril medzi najlepších investigatívnych novinárov na Slovensku.

Robert Fico pravidelne opakuje, že sloboda médií je na Slovensku „absolútne perfektná“ a že Slovensko z pohľadu slobody tlače „patrí medzi špičku sveta“.  Nezabudol to spomenúť ani v dnešnom vyhlásení.

Pán premiér, nie, nie je to pravda. Novinári, špeciálne tí, ktorí odhaľujú korupciu, nemajú dobré podmienky pre svoju prácu.

Samotný premiér síce rád pózuje a poskytuje rozhovory bulvárnym novinárom, no na otázky serióznych médií nedopovedá. Degraduje ich prácu urážlivými výrokmi o špinavých prostitútkach, záchodových pavúkoch či slizkých hadoch.

Závažné odhalenia, na ktoré novinári poukazujú, sa končia nijako, bez potrestania páchateľov. Naopak, novinári, ktorí odhalenia zverejnia, sa stávajú terčom vyhrážok, trestných oznámení a nepríjemných výsluchov.

Viacerí sa stretávajú roky s nepríjemnými vyhrážkami.  Aj v pondelok priamo na tlačovej besede sa viacerí novinári policajnému prezidentovi sťažovali na bagatelizovanie a absolútne neprofesionálny prístup polície.

Za všetko stačí tento príklad – týkajúci sa práve Jána Kuciaka. Keď redakcia Aktuality.sk minulý rok upozornila na to, že Kuciak mal vyhrážky od Mariána Kočnera, minister vnútra to zľahčoval.  Trestné oznámenie si policajné oddelenia prehadzovali 44 dní.

Ján Kuciak a jeho priateľka nemali zomrieť. Novinári, ktorí si robia len svoju prácu, nie sú na Slovensku v bezpečí.

Robert Fico v pondelok vyhlásil odmenu jeden milión eur na dolapenie vraha a vytvorenie špeciálneho tímu. Je to fajn, no nestačí to. Špeciálne premiér Fico a policajné zložky musia zmeniť prístup k investigatívnym novinárom a ich práci, nezatvárať oči pred prípadmi korupcie, na ktoré novinári upozorňujú, a hlavne mali by začať vyvodzovať politické dôsledky.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.