Otvorený list predsedovi vlády a ministrovi vnútra

Vážený pán predseda vlády Róbert Fico,
vážený pán minister vnútra Róbert Kaliňák,

kým budete vo svojich súčasných funkciách, dôveryhodné objasnenie prípadu vraždy novinára nie je možné. Urobte štátnický krok: odstúpte!

Pán predseda vlády, Vy ste povedali, že niektorí novinári sú špinavé protislovenské prostitútky. Znevážili ste ľudskú dôstojnosť žurnalistov ako takých. Vlastne by sme sa mohli aj spýtať, či si náhodou niekto nemohol Vaše slová vysvetliť ako legitimizáciu prípadného útoku na novinára? Dúfajme, že nie.

Vašim slovám o bezprecedentnom útoku na slobodu slova sa nedá veriť. Ani keď ich podporíte miliónom z našich spoločných peňazí. V tom istom prejave, kde ste pohanili časť žurnalistov, ste povedali, že budete chrániť svojich ľudí.  Ale kto sú vaši ľudia – to nikto z nás, občanov SR nedokáže presne povedať. Veď viete, čo sa hovorí o tej policajnej hliadke, čo kontrolovala priestupcu Bašternáka… Dá sa len predpokladať, že vám bude bližší obchodný partner ministra vnútra, než nejaká špinavá priotislovenská prostitútka. Ale aj keby to bol nesprávny predpoklad, už len sama pochybnosť stačí na narušenie dôveryhodnosti.

Pán minister vnútra, zavraždený novinár písal o Vašom obchodnom partnerovi pánovi Bašternákovi. Písal o jeho podozrivých praktikách. Písal o možnom prepojení s Vami. Viem, poviete, že nemáte právo zasahovať do vyšetrovania. Ale Vy nemáte právo ani nosiť policajnú uniformu. A predsa ste v nej pózovali v Krompachoch pred kamerami. Ťažko Vám veriť, že do bodky rešpektujete zákonné hranice.

Rovnako aj Vy, pán predseda vlády, ste na tlačovke prezentovali obsah dokumentov, s ktorými ste sa nikdy zákonným spôsobom nemali dostať do kontaktu.

Subordinácia je jedným zo základných princípov štátneho práva. V zákone o policajnom zbore je napísané, že polícia podlieha ministrovi vnútra. V tomto zmysle sú všetci policajti podriadení ministrovi vnútra. A minister vnútra je podriadený predsedovi vlády. Ak vraždu novinára vyšetruje polícia a tento zavraždený novinár spochybnil legitimitu ich nadriadeného, je možné dôverovať výsledkom takého vyšetrovania? Navyše ak ďalšia vyššia inštancia sa vyjadrila o niektorých novinároch, že sú špinavé prostitútky? Odpoveď je jasná: nie, nie je to možné.

Nie, neymslím si, že jeden z Vás, alebo niekto z „Vašich ľudí“ stojí za touto ohavnou vraždou.  Ak by stáli, prekvapilo by ma to. U nás sa ľudia likvidujú zamatovejšie – skutok sa nestal, alebo tak nejako. Alebo Hedviga sa odsťahuje do Györu, prijme maďarské občianstvo a je pokoj. Ale páni, Vy obaja ste urobili veľa pre to, aby ľudia stáli nad pravidlami a aby vody boli kalné, vhodné na lov.

Pán predseda vlády, pán minister vnútra – na kvalitu Vašej práce môžeme mať rôzne názory a s predošlým odsekom nemusíte vôbec súhlasiť. Jedno je však isté: nie ste nenahraditeľní. To, čo sa na Slovensku stalo – vražda investigatívneho novinára, je vážny signál ohrozenia stability demokratického spoločenského poriadku. Dôveryhodné vyšetrenie tohto skutku je pre stabilizáciu ústavného poriadku mimoriadne dôležité. Vaše zotrvanie vo funkciách robí vyšetrovanie nedôveryhodným. Odstúpte. Vaše odstúpenie stabilitu krajiny nijako neohrozí. V demokratickom právnom štáte totiž stabilita ústavného poriadku závisí na stabilite inštitúcií, nie na stabilite osôb zastávajúcich úrad. Pán predseda vlády, veď Vy ste to vlastne v jednom zo svojich bonmotov veľmi dobre metaforicky vystihli: postele nech zostanú, persóny treba vymeniť.

Nehnevajte sa, ale aj ja by som sa chcel blysnúť jedným bonmotom. On vlastne s tým vyššie uvedeným textom možno ani nesúvisí – ale keď už máte, pán premiér, takú záľubu v tých prirovnaniach k prostitútkam a, prepytujem, bordelu, spomenul som si na  jeden z tohto prostredia. Obsahuje síce neslušné slovo – ale veď: povedali ste, že sa to dá aj bez politickej korektnosti. Viete, aký je rozdiel medzi prostitútkou a (dámy láskavo prepáčia) kurvou? Prostitútka je povolanie, to druhé je charakter. Poučenie? Ak máme vo verejnom živote sem-tam nejakú prostitútku, je to neštandardné, ale dá sa s tým žiť. Charakter rozhoduje.

S pozdravom
Martin Kríž, občan SR